Edukacija u Africi se nastavlja!


Nakon tri godine, Svjetska organizacija za ambalažu (WPO) vratila se u grad Lagos u Nigeriji, radi održavanja programa obuke Packaging Technology pod vodstvom potpredsjednika WPO-a Pierrea Pienaara.
Program usavršavanja (RTP) pokazao je potrebu za učenjem o tehnologiji u ambalažnoj industriji. „Iznos neformalnog pakiranja u cijeloj Africi  vrlo je značajan. Postoje tvrtke koje kupuju na veliko i prepakiraju proizvode u ambalažu manje veličine za prodaju na tzv. otvorenom tržištu“, smatra Pienaar.

Pienaar i Kisha Singh, suradnik na projektu usavršavanja iz južne Afrike, održali su još jedan sličan trening u Keniji. Sudjelovali su studenti iz Kenije, Nigerije i Tanzanije. Program je obuhvatio široki opseg ambalažne tehnologije u kenijskoj industriji i pokazao kako poboljšati ambalažu, smanjiti troškove i količinu otpada.

I azijske države su u fokusu edukacijskih programa, pa je WPO u veljači  bio odgovoran za međunarodni ambalažni trening usavršavanja uz pomoć Indonezijske federacije za ambalažu (IPF) i Australskog instituta za ambalažu (AIP), što je bio četvrti WPO trening namijenjen ambalažnoj industriji u Indoneziji.

„U Indoneziji je ambalaža ključan dio njene industrije i ekonomije. Cilj ovih usavršavanja je da sudionici dobiju kvalitetnije znanje za suočavanje s brojnim aktualnim izazovima u ambalažnoj industriji”, objašnjava Pienaar.

Većina indonezijske populacije svakodnevno kupuje na tradicionalnim tržnicama, tzv. pasarima. Tamo se prodaje gotovo sve, a kad je riječ o prehrambenim proizvodima, oni djelomično imaju ambalažu, jer si je mnogi potrošači ne mogu priuštiti. Uz kombinaciju kvalitetnijeg znanja o selekciji materijala i odgovarajuće pohrane, manje hrane bilo bi bačeno.

WPO ima za cilj educirati ambalažne stručnjake i društvo kroz svoje članove  o važnim i vrijednim aspektima ambalaže. „Mi smo zagovaratelji  dobre i isplative ambalaže, one koja doprinosi kreiranju društva s više održivosti“, zaključio je Thomas Schneider, predsjednik Svjetske organizacije za ambalažu.
Datum objave: 8.9.2017., 8:41