Završena prva faza ocjenjivanja za WorldStar 2016


Članovi Upravnog odbora Svjetske organizacije za ambalažu (WPO), čiji je i hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT punopravni član, okupile su se od 7. do 12. listopada na drugom redovnom godišnjem sastanku u glavnom indijskom gradu Mumbaiju.

U sklopu svih događanja održana je i prva faza ocjenjivanja nominiranih za WorldStar 2016 – nagradu za najbolju ambalažu na svijetu. Ocjenjivanju je prisustvovalo 17 predstavnika nacionalnih instituta, članova WPO-a, među njima i Drena Milijević, ravnateljica hrvatskog IatT-a. Uz nju, ocjenjivački sud činili su još predstavnici: Australije, Austrije, Brazila, Indije, Indonezije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Mađarske, Norveške, SAD, Singapura, Španjolske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.
Na ovogodišnji natječaj, koji je bio otvoren do 18. rujna, ukupno je prijavljeno 276 ambalažnih rješenja iz 35 zemalja. Među nominiranima je i jedan predstavnik Hrvatske, Studio Grozić d.o.o. iz Samobora koji na natječaju sudjeluje sa serijom proizvoda Čipi čips Country, dizajniranog za tvrtku Franck d.d. Zagreb, a za koji je u sklopu ovogodišnjeg natječaja CROPAK osvojio nagradu u kategoriji Dizajn u cjelini.
Nominacije za WorldStar ove su godine bile raspoređene u 10 kategorija:
    - piće
    - elektronika
    - hrana
    - zdravlje i ljepota
    - kućanstvo
    - luksuzni proizvodi
    - farmaceutski i medicinski proizvodi
    - ostalo
    - produžena polica
    - transportna ambalaža.
   
S obzirom da neke od zemalja članica svoje nacionalne natječaje imaju tek potkraj godine, kako je objasnio Tom Schneider, predsjednik WPO-a, prijave koje naknadno stignu članovi ocjenjivačkog suda ocijenit će elektronskim putem. Iz tog razloga, dobitnici nagrada bit će objavljeni početkom prosinca 2015., a svečanost dodjele nagrada bit će 26. svibnja 2016. u Budimpešti u Mađarskoj.

Datum objave: 29.10.2015., 10:08