Završen FEST.A CROPAK 2013


Središnje stručno događanje za ambalažnu industriju Hrvatske i regije, festival ambalaže FEST.A CROPAK 2013, završen je u petak, 14. lipnja.

Ovogodišnja FEST.A CROPAK održana je 13. i 14. lipnja u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, tvrtke Tectus d.o.o. i časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba.
Generalni pokrovitelj bila je Svjetska organizacija za ambalažu – WPO, a pokroviteljsku podršku dali su i Europski konzorcij instituta za ambalažu – EPIC, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Hrvatska gospodarska komora.

Partner i domaćin bila je tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca, lider u tehnici i tehnologiji zaštite okoliša na tržištu regije, a i šire.
Dvodnevno događanje uključivalo je međunarodno savjetovanje „Na pragu EU: ambalaža, legislativa, održivost...“ na kojem su kroz niz stručnih, a prema ocjeni sudionika i veoma korisnih predavanja, predstavljene novosti te zakonske obveze koje očekuju hrvatsku ambalažnu industriju ulaskom u Europsku uniju.
Drugog dana stručnog skupa naglasak je stavljen na zaštitu okoliša, a u tom kontekstu i na odgovorno i održivo gospodarenje ambalažom i ambalažnim otpadom. Sudionici drugog dana stručnog skupa, među kojima su uz predstavnike hrvatskih i regionalnih tvrtki proizvođača i korisnika ambalaže, bili i predstavnici komunalnih poduzeća, imali su priliku, izravno od pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode RH Marija Obrdalja, čuti što donosi Nacrt novog Zakona o otpadu, a predstavljeni su i rezultati, ali i noviteti na području gospodarenja ambalažnim otpadom.

Svečanost dodjele nagrada CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu, koje su ove godine dodijeljene jubilarni deseti put, također je bila dijelom ovogodišnjeg festivala ambalaže. Nagrade najboljoj ambalaži dodijeljene su u devet kategorija, a za najbolju od najboljih proglašena je ambalaža Frankovke Rose Selected 2012, Iločkih podruma, osvojivši prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda najviše bodova, čime je postala ponosnim vlasnikom nagrade CROPAK GODINE 2013.
Više o ovogodišnjim dobitnicima pogledajte ovdje. 

Četvrtu godinu zaredom dodijeljene su i nagrade REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije, gdje je u 10 nominacija bilo uključeno 25 proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Ukupno najbolje ocijenjena ambalaža svih zemalja sudionica je povratna nosiljka za boce Pivovarne Laško d.d. iz Slovenije. Proizvođač ambalaže je tvrtka Kaplast d.d., Hrvatska.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada CROPAK i REGPAK predstavljeni su i sudionici te pobjednik ovogodišnje Studentske kreativne radionice CROPAK, koja ove godine bilježi petu obljetnicu. Ovogodišnji kreativni zadatak bio je re/dizajn etikete i staklene boce linije proizvoda mineralne vode Vitinka, proizvođača Vitinka a.d., Kozluk, RS, Bosna i Hercegovina, a sudjelovalo je 80 studenata sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci te s Univerziteta iz Banja Luke.
Kreativno rješenje Adija Frankovića s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, nastalo pod mentorstvom Aljoše Brajdića, proglašeno najboljim radom SKR CROPAK 2013.

FEST.A CROPAK 2013 završena je obilaskom tvornice Tehnix te obećanjem organizatora i sudionika da se vidimo i dogodine.

Fotogalerija




Datum objave: 17.6.2013., 11:52