Tetra Pak ulaže milijune za smanjenje korištenja plastike


U srpnju 2019., Zagreb – Tetra Pak je obilježio 21. godišnjicu izvještavanja o održivosti.
Tetra Pakovi izvještaji o održivosti su značajno unaprijeđeni od 1999. do danas. U svojem prvom izvješću fokusirali su se na obaveze i aktivnosti vezane uz ekologiju dok danas izvještavaju o procjenama svakog segmenta poslovanja i njegovog utjecaja, poput upravljanja društveno odgovornim poslovanjem i lancem opskrbe. Do ovih promjena došlo je Tetra Pakovim usvajanjem različitih alata za samoprocjenu koji su za cilj imali usklađivanje sa smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI). Istovremeno su podržavali Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs) Ujedinjenih naroda kroz proces nazvan „procjena napretka“ kako bi se u konačnici osigurali najveći mogući utjecaj kompanije na ovom području.  

U ovogodišnjem izvješću, fokus je stavljen na  strategiju održivog pakiranja kompanije Tetra Pak  i investiciji od 80 milijuna eura u razvoj papirnatih slamki, neodvojivih čepova i slično. Očekuje se da će se na ovaj način u razdoblju od 2019. do 2021. zamijeniti i potisnuti upotreba plastičnih slamki.
Osim toga, poseban naglasak je i na zadanom cilju smanjenja emisije ugljika do 2020. godine, kojeg se planira postići kumulativno smanjujući emisiju  CO2 za 10 milijuna tona započevši od 2010.

Tetra Pak je također ostvario partnerstva na području recikliranja s kompanijama kao što je Veolia u svrhu proširenja suradnje i ubrzanja globalnog recikliranja višeslojne kartonske ambalaže za piće. Od 2012., Tetra Pak je ostvario velike investicije u infrastrukturu za prikupljanje i recikliranje višeslojne kartonske ambalaže. Osim toga, Tetra Pak je u 2018. godini podržao programe u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Rumunjskoj gdje su se učenici i učitelji educirali o okolišu.

Tetra Pak je u ožujku 2019. potpisao Opće uvjete ugovora za prvi Dairy Hub u Albaniji te se očekuje da će on po svom osnivanju povećati prinose i prihode malih poljoprivrednih proizvođača.
„Tijekom  mojih 20 godina rada u Tetra Paku, održivost je uvijek bila ključni dio našeg obećanja kako ćemo štititi hranu, ljude i budućnost“, rekao je Mario Abreu, potpredsjednik Odjela za održivost. „Proces godišnjeg izvještavanja drži nas usredotočenima na posvećenost održivosti, kako na  internoj tako i na eksternoj razini. Putem smo mnogo naučili – posebice o važnosti partnerstava, stalnom ostvarivanju malih pobjeda i potpunoj transparentnosti“, zaključio je.

Datum objave: 3.7.2019., 9:27