Pet godina izvorne ideje i provedbe

Počinje 5. Studentska kreativna radionica CROPAK 2013


Uz brojne studentske radionice s temom re/dizajna, jedino je Studentska kreativna radionica CROPAK izvorno, još prije punih pet godina, postavila kreativni zadatak u okvire re/dizajna ambalaže konkretnog proizvoda – poznate robne marke, s ciljem sinergijskog djelovanja profesionalaca dizajnerske struke, obrazovnih institucija i gospodarstva.

Ove godine, uz petu obljetnicu, učinjen je korak dalje proširenjem djelovanja na regiju, uvođenjem srodne obrazovne institucije iz susjedne Bosne i Hercegovine te odabirom kreativnog zadatka regionalnog karaktera.

Svoju kreativnost u promišljanju staklene ambalaže i etikete za prirodnu mineralnu vodu ove će godine pokazati 80 studenata – sudionika Studentske kreativne radionice CROPAK 2013, koju organiziraju, petu godinu za redom, tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT i časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba u suradnji s tvrtkom Vitinka a.d., Kozluk, RS, Bosna i Hercegovina.
S obzirom da je predmet Radionice re/dizajn staklene boce i etikete, prijatelj projekta je tvrtka Vetropack Straža d.d. Hum na Sutli, vodeći regionalni proizvođač staklene ambalaže.

Radionica počinje u utorak, 12. ožujka, Prvim satom u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) u Zagrebu na kojem će studentima detaljno biti predstavljen kreativni zadatak.
Studenti iz Rijeke će, po uzoru na svjetske trendove, sa svojim kolegama iz Zagreba i Banja Luke komunicirati putem videokonferencijske veze.
Radionica počinje u utorak, 12. ožujka, Prvim satom u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) u Zagrebu na kojem će studentima detaljno biti predstavljen kreativni zadatak
Sudionici ovogodišnje Radionice dolaze s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – samostalna grupa studenata, Visoke škole tržišnih komunikacija s pravom javnosti Agora iz Zagreba te s Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, RS, BiH.

Radionica će trajati pet tjedana, a ovogodišnji zadatak studentima će postaviti i prezentirati predstavnici Vitinke a.d. i autori kreativnog zadatka i supervizori, višestruko nagrađivani hrvatski dvojac na području dizajna ambalaže: magistra dizajna - vizualne komunikacije Izvorka Jurić i Dean Vranić, glavni kreativni direktor Imago reklamne agencije d.o.o. iz Zagreba.

Kako bi im olakšali promišljanje kreativnog zadatka, o staklu kao ambalažnom materijalu, proizvodnim principima te njegovim specifičnostima i komparativnim prednostima studentima će govoriti predstavnici tvornice stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli.
Studente kroz Radionicu, uz profesionalne dizajnere – supervizore, vode stručni i iskusni mentori, sveučilišni predavači, Aljoša Brajdić, Goran Janković, Jesenka Pibernik, Josip Bota i Mario Petrak.

SKR CROPAK studentima, uz novčanu nagradu i priznanja, pruža i brojne benefite i prednosti koje im mogu poslužiti kao odskočna daska u svijet profesionalnog dizajna.
Pobjednik ovogodišnje Radionice bit će proglašen i nagrađen u svibnju na svečanosti u tvornici stakla Vetropack Straži d.d., u Humu na Sutli,  a pobjednički rad će se ogledati na svjetskom natječaju WorldStar Student – International Packaging Design Student Competition, u organizaciji Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, čiji je član hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvoTectus – IatT. I dosadašnji pobjednici Studentske kreativne radionice CROPAK na tom su globalnom natječaju postigli zavidan uspjeh.

Datum objave: 8.3.2013., 8:49