Na FEST.A CROPAK-u predstavljen Nacrt novog Zakona o otpadu

U sklopu ovogodišnjeg festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2013, koja je 13. i 14. lipnja održana u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, održano je i međunarodno savjetovanje "Na pragu EU: ambalaža, legislativa, održivost...", na kojem su, kroz niz stručnih predavanja, bile predstavljene zakonske obveze koje očekuju hrvatsku ambalažnu industriju ulaskom u Europsku uniju.

Poseban naglasak bio je stavljen na zaštitu okoliša, a u tom kontekstu i na odgovorno i održivo gospodarenje ambalažom i ambalažnim otpadom. Tim povodom, u petak 14. lipnja, skupu se pridružio i Mario Obrdalj, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode RH, koji je predstavio novi Nacrt Zakona o otpadu.

„S obzirom da zakonodavstvo do sada nije u potpunosti obradilo gospodarenje otpadom, nužna je uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom“, naglasio je na početku Mario Obrdalj i dodao kako još uvijek previše otpada završava na odlagalištima, a premalo se reciklira, odnosno obrađuje na adekvatan način. Jedan od razloga donošenja novog Zakona svakako je i usklađivanje s Direktivama i Uredbama EU.
Obrdalj je u svom izlaganju naveo i niz novosti koje donosi novi Zakon o otpadu, a neke od najvažnijih su: odvojeno sakupljanje otpada, priprema otpada za ponovnu uporabu i recikliranje te odvajanje biorazgradivog otpada. Novim se Zakonom povećavaju obveze, ali i odgovornost jedinica lokalne uprave i samouprave, a uvodi se i obveza uspostave reciklažnih dvorišta po načelu dostupnosti građanima. Više o tome što donosi Nacrt novog Zakona o otpadu, donosimo u prezentaciji gospodina Obrdalja koju možete pogledati ovdje

Nacrt Zakona trenutačno je u fazi javne rasprave, a objava Prijedloga Zakona ovih bi dana trebala biti dostupna na stranicama MZOIP.  Kako je istaknuo pomoćnik ministra, zaprimljeno je više od 350 kvalitetnih prijedloga izmjena i dopuna.





Datum objave: 17.6.2013., 15:43