CROPAK 2009

Dana 5. svibnja u prostorijama tvrtke Tectus d.o.o. u Zagrebu održano je ocjenjivanje prijavljenih radova za nagradu CROPAK kojom se već 6. godinu zaredom ovjenčava najbolja ambalaža na hrvatskom tržištu.
Ocjenjivački sud činili su eminentni stručnjaci iz vodećih renomiranih hrvatskih institucija i kompanija koje proizvode ambalažu:

- Krešimir Albrecht, Belišće d.d.
- prof. dr. sc Bojan Baletić, Sveučilište u Zagrebu
- Nenad Dogan, Hrvatsko dizajnersko društvo
- prof. dr. sc. Kata Galić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Marko Gjeldum, Zajednica ambalažera Hrvatske gospodarske komore
- mr. sc. Vjera Haberle, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
- Jasna Kufrin, Agencija za zaštitu okoliša
- Danica Ledecki, Državni inspektorat
- dr.sc. Jasna Mesarić, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske
- dr. sc. Diana Milčić, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Ljiljanka Mitoš Svoboda, Press centar za okoliš
- Ira Payer, Hrvatsko dizajnersko društvo
- Ivan Petravić, Udruga za zaštitu potrošača "Potrošač"
- Lidija Tošić, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
- prof. dr. sc. Vilko Žiljak, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Stručni ocjenjivački sud ocijenio je ambalažu više od 150 pojedinačnih proizvoda po strogo definiranim kriterijima u sljedećim kategorijama:
  • Tehnička izvedba ambalaže
  • Ambalaža hrvatskog proizvoda/serije
  • Ambalaža inozemnog proizvoda/serije
  • Grafički dizajn
  • Prototip
  • Eko CROPAK
  • Studentski radovi
  • CROPAK godine
Nagrada u kategoriji EKO CROPAK dodjeljuje se za ambalažu prijateljsku okolišu te društvenu odgovornost i sveukupni doprinos poticanju i razvoju senzibiliteta prema zaštiti okoliša. Nagrade se dodjeljuju s ciljem poticanja svijesti o nužnosti uvažavanja i usvajanja kriterija održivosti kod promišljanja i proizvodnje ambalaže te sa željom da se vrednuju napori u edukaciji i gospodarenju ambalažom i ambalažnim otpadom kroz cjelovite sustave, koji se potvrđuju u praksi i ostvaruju značajne rezultate.

Ove godine je učinjen pomak i kod dodjele nagrada u kategoriji Studentski radovi, na način da je organizirana Kreativna radionica CROPAK 2009 u koju je bilo uključeno 96 studenata iz pet visokoškolskih institucija. Radionica je trajala 5 tjedana, a studenti su pod stručnim vodstvom mentora, nadzor dizajnera ambalaže te uz sponzorstvo vlasnika robne marke, u realnom vremenu i po definiranom zadatku redizajnirali predložak za ambalažu konkretnog proizvoda, poštujući sve postulate dizajnerske struke. 25 radova nominirano je u prvoj selekciji od kojih je odabrano 6 najboljih. Cilj je da se studente, buduće dizajnere ambalaže, čim prije uvede u realne procese redizajna ambalaže te im se omogući da teorijska znanja potvrde u praksi. Potencijalne reference sigurno će im puno značiti u profesionalnoj afirmaciji.

Sam slogan "CROPAK Dobar znak!" koji prati dodjelu nagrade sugerira da se u ovom slučaju "knjigu može suditi po koricama", odnosno da se u kvalitetnoj, atraktivno dizajniranoj i točno označenoj ambalaži krije i kvalitetan proizvod. Tko su dobitnici ovogodišnjih CROPAKA saznat će se u 15. svibnja u Opatiji na svečanoj dodjeli nagrada u hotelu Ambasador u sklopu festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2009. Svi dobitnici nagrade CROPAK stječu mogućnost izravnog sudjelovanja na međunarodnom natječaju za nagradu WORLDSTAR pod okriljem Svjetske organizacije za ambalažu (WPO), čiji je Institut za ambalažu i tiskarstvo iz Zagreba pridruženi član.
Datum objave: 12.5.2009., 11:33