Završen prvi festival tiska "PRINT.Fest 2016 – Dani s Gospodinom Printom"


Međunarodni festival tiska "PRINT.Fest 2016 – Dani s gospodinom Printom", održan je u četvrtak i petak, 3. i 4. 3. u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Dvodnevno događanje okupilo je 130 sudionika iz zemalja regije i Europe, a uključivalo je stručni skup "Tisak novog doba", regionalni tiskarski forum "Tisak novog doba – primjenjivost u regiji", dodjelu nagrada za najbolji tiskarski proizvod na hrvatskom i regionalnom tržištu CROprint i REGprint i after party "U čast Vas i Gospodina Printa".
Stručni skup "Tisak novog doba" okupio je renomirane domaće i regionalne pružatelje usluga tiska, korisnike tiskarskih usluga, ponuđače grafičke opreme te proizvođače i korisnike ambalaže, a donio je aktualne teme o različitim tehnikama i aspektima tiska te njegovim mogućnostima i primjenama kojima, samostalno ili u sinergiji s ostalim komunikacijskim platformama, udovoljavaju očekivanjima suvremenoga tržišta koje je sve zahtjevnije.

Sudionici su kroz predavanja vrhunskih stručnjaka iz tvrtki lidera na području različitih tehnika tiska - Canona, Dursta, EFI-ja, Graphteca, Heidelberga, Hp Indiga, HP Scitexa, Kodaka, Komorija, Konice Minolte, Sistradea, Xeikona i Xeroxa doznali više o najsuvremenijim tehničko-tehnološkim dosezima svjetskih proizvođača strojeva i uređaja na području nezaobilaznog konvencionalnog tiska, ali i sve prisutnijeg digitalnog tiska, a sve s ciljem podizanja dodane vrijednosti finalnog tiskarskog proizvoda. Posebno veliko zanimanje sudionika izazvalo je predavanje i live prezentacija ispisa 3D modela, kao i tema standardizacije grafičke proizvodnje te tema vezana uz najčešće sporove u grafičkoj industriji.
Osim stručnog skupa, prvi put su dodijeljene i nagrade za najbolji tiskarski proizvod na hrvatskom i regionalnom tržištu CROprint i REGprint. Natječaj za najbolji tiskarski proizvod nastao je na temeljima natječaja i nagrade za najbolju ambalažu na domaćem i regionalnom tržištu, CROPAK i REGPAK, kojeg već 13 godina uspješno organiziraju Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT, tvrtka Tectus d.o.o. i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba.
U sklopu svečanosti predstavljeni su svi nominirani te nagrađeni najbolji u kategorijama:
- Reprezentativni tiskarski proizvod
- Tvrdi uvez
- Meki uvez
- Rokovnici
- Raznovrsni tiskarski proizvodi
- Tisak iz arka - kvaliteta otiskivanja prema standardu 12 647 – 2:2013 i europskim preporukama kvalitete, a najbolji od najboljih okrunio se titulom od CROPRINT GODINE.
Tko su dobitnici pogledajte ovdje.



Dvodnevno događanje završilo je zanimljivom panel raspravom "Tisak novog doba – primjenjivost u regiji", čiji su sudionici bili predstavnici domaćih i regionalnih renomiranih tiskara, korisnici usluga tiska te predstavnici visokoškolskih ustanova i državnih institucija. Panel raspravu moderirala je  Drena Milijević, direktorica tvrtke Tectus d.o.o., a sudionici su bili: Krešo Culjak, direktor tvrtke Grafik.net; Marko Gjeldum, tajnik Udruženja grafičko-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori; Enis Kancelir, direktor tvrtke Istragrafika d.d., Aleksandar Kojić, voditelj nabave ambalaže u Atlantic Grupi, Mirko Koren iz Odjela prodaje Printera Grupe d.o.o., Boro Luburić, pomoćnik direktora Javne ustanove Službeni glasnik Republike Srpske, BIH; Klaudio Pap, dekan Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Dejan Rusić, direktor tvrtke All In One Business Center iz Srbije te Ante Suton, direktor tiskare Suton d.o.o. iz BIH.
Bilo da je riječ o nadopuni postojećem konvencionalnom programu, proširenju ponude ili pokretanju potpuno novog poslovanja, struka se slaže da je ulaganje u tisak preduvjet opstanka na tržištu, a uspjeh ovisi o individualnom pristupu svakog tiskara. Kako su istaknuli, od izuzetne važnosti je adekvatno repozicioniranje i pronalazak prave niše koja će doprinijeti opstanku na tržištu te daljnjem širenju. U današnje vrijeme, kada cijena, u većini slučajeva igra presudnu ulogu, tiskar mora imati, kako je zaključio Ante Suton "...hrabrosti, smjelosti te biti spreman na izazove."

Generalni pokorvitelj festivala bila je Svjetska organizacija za ambalažu - WPO, dok su pokrovitelji bili Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska gospodarska komora Zagreb. Glavni sponzor bila je tvrtka Grafik.net iz Zagreba, koja ove godine obilježava 15 godina uspješnog poslovanja. Zlatni sponzori bili su Komori International Europe kojeg zastupa Prosistem Graf iz Slovenije, i HP kojeg zastupa Fortuna Digital iz Hrvatske.
Srebrni sponzor bila je tvrtka Canon Central East Europe, a partneri PRINT.Festa bili su Heidelberger Druckmachinen, Njemačka; Konica Minolta Business Solutions Europe i Xerox iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Svojim sudjelovanjem festival su podržali i Difol iz Srbije, zastupnik za japansku tvrtku Graphtec; DZS Grafik iz Slovenije, zastupnik za EFI iz SAD-a; tvrtka 3Print Adriatik iz Slovenije, zastupnik za HP Indigo iz Izraela; Xeikon iz Nizozemske te Sistrade Softwer Consulting iz Portugala.
Festivalu su se pridružile i tvrtke korisnice tiskarskih proizvoda i usluga: Atlantic Grupa s vječnom Cocktom, Iločki podrumi s vrhunskim vinima, Jamnica d.d. s Janom i Sensationom, Maraska Zadar s voćnim sokovima i Zagrebačka pivovara s neizostavnom Žujom.


Datum objave: 7.3.2016., 13:55