Ukida se odredba o posebnom barkodu na deklaraciji

Mjesec i pol dana prije 1. rujna, koji je određen kao zadnji rok za prilagodbu u kojem proizvođači pića i uvoznici imaju obvezu pripremiti se za novi režim deklaracija, tehnički ministar Zaštite okoliša i prirode RH Slaven Dobrović odlučio je povući spornu odredbu Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. To je ujedno i jedina izmjena novog Nacrta izmjena i dopuna navedenog Pravilnika, oko kojeg je nedavno započela i javna rasprava.

Ministar, naime, planira izbrisati odredbu koja definira minimalnu visinu i širinu barkoda na ambalaži u sustavu povratne naknade - u proporcijama 18,2 milimetra x 29,8 milimetra, kao i smještaj i položaj barkoda na deklaraciji. Konkretni potezi očekuju se nakon 11. kolovoza, kad je predviđen završetak javne rasprave, dok se izvješće očekuje do 12. rujna.
Promatrano kroz politički okvir i prizmu rujanskih izvanrednih izbora, sam timing ukidanja te odredbe nije moguće lišiti i tog konteksta, posebice zbog očekivanih pozitivnih učinaka za dio industrije koji značajno puni proračun. Hrvatski proizvođači pića i napitaka, pod istim uvjetima isto i uvoznici u toj branši, po svemu sudeći tako bi, kako piše Poslovni.hr, mogli više profitirati u mandatu tehničkog ministra zaštite okoliša nego prije izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Za aktualnu intervenciju gospodarstvenici tvrde da će im donijeti značajne benefite, i u prvom redu lišiti ih obveze uvedene prošlogodišnjim Pravilnikom. Umjesto uvođenja posebne deklaracije na proizvodima za domaće tržište, koje se razlikuju od deklaracija za izvoz, što su tvrtke i njihova udruženja kritizirali kao višestruko sporno rješenje, gotovo sa sigurnošću može se najaviti da je 'odzvonilo' toj obvezi, što u konačnici znači i njihovim troškovima za dvostruko označavanje. No, još važniji učinak vezan je uz olakšavanje uvjeta poslovanja jer tvrtke neće biti prisiljene ustrojiti složen sustav po kriteriju različitih deklaracija, ovisno o plasmanu na hrvatsko tržište ili izvozu.

Za domaću industriju se jednim potezom pera mogu polučiti financijske uštede, za koje se procjenjuje da iznose i više od 10 milijuna kuna. Samo procijenjeni troškovi prilagodbe za industriju piva iznosili bi, tvrde u HGK, oko dva milijuna kuna, i to prema zadnjim podacima Udruženja  proizvođača piva, slada i hmelja HGK.
Navedene izmjene dolaze i kao logična posljedica nakon što su izvjesni ciljevi okolišne administracije podbacili u realizaciji. Specifičan barkod trebao je poslužiti u svrhu potpune automatizacije povrata ambalaže, koja je u sustavu povratne naknade, pa je stoga i bivši ministar Zmajlović najavljivao da će oko 90 % prodajnih mjesta, na kojima se može ostaviti pravo na povratnu naknadu, do kraja 2015. imati automatizirano prikupljanje. No, sudeći prema službenim podacima koje je dobio Poslovni.hr od Fonda za zaštitu okoliša postoji 1820 mjesta na kojima se može ostvariti pravo na povratnu naknadu. Od toga, pak, automatizirano prikupljanje ambalaže imaju svega 42 prodajna mjesta.

Datum objave: 15.7.2016., 15:21