Novi model gospodarenja otpadom iz kućanstava

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ubrzano priprema model naplate odvoza otpada iz kućanstava prema volumenu, što će omogućiti da se velik dio kućnog otpada razvrstava.
Kućanstva će dobiti odvojene posude u koje će se odlagati biootpad i iskoristivi otpad poput papira, PET ambalaže..., te vreće za zatvaranje s čipom za neiskoristivi otpad koji će jedini ići na deponij. Pokaže li se da je vreća za otpad koji ide na smetlište prevelika, dobit će se manja, a time i niži račun za smeće. Novi bi model trebao zaživjeti početkom iduće godine.
"Osim brige o okolišu, vjerujemo da će ljude motivirati i niži računi. Nesavjesni moraju računati na nadzor i nemale kazne. Kad kontrola pokaže da se u vreći nalazi i drugi, a ne samo neiskoristivi otpad,  čip, bar kod ili neki treći način identifikacije bit će jasan trag. Da bi to uspješno zaživjelo, kontejneri za papir, staklo, tekstil... građanima moraju biti nadohvat ruke, 50 do 100 metara od kuće. To će biti pravednije od plaćanja odvoza prema broju članova kućanstva", istaknula je ministrica Mirela Holy za Večernji list.

Da bi se uopće krenulo u promjene, treba donijeti novi Zakon o otpadu. Prema najavama ministrice, to bi se trebalo dogoditi u prvoj polovici 2012. godine.


Datum objave: 16.1.2012., 12:03