Što zapravo znači kružna ekonomija?

Otpad je, kako prenosi UN, prerastao u planetarnu krizu. Većina današnjih proizvoda pakira se u jednokratne ambalaže koje naposljetku završe u smeću.
Mnogi kao rješenje tog problema vide kružno gospodarstvo u kojem bi proizvodi neprestanim recikliranjem ili obnavljanjem određenih njihovih dijelova ostali duže u upotrebi. 

Što zapravo znači kružno gospodarstvo u praktičnim primjerima? Međunarodna dizajnerska i konzultantska tvrtka Ideo trudila se izložbom imena "Nikad kraja" (engl. Never Finished) pokazati kako se načela kružnog gospodarstva mogu primijeniti na svakodnevne proizvode. Chris Grantham, direktor portfelja kružnog gospodarstva tvrtke Ideo, napominje kako su sljedeći proizvodi samo ideje i da još nisu dostupni na tržištu.

Hrana



Smatra se da većina ambalaža u prehrambenoj industriji samo akumulira još više otpada, s obzirom na to da se uglavnom iskoristi jednom i baci. Kao što možete vidjeti na slici, Ideov sektor za ambalaže prehrambenih proizvoda Čist (engl. Clean) izradio je minimalističke, nebrendirane ambalaže namijenjene dugotrajnoj upotrebi. Kao dio dostavne službe zamislili su mogućnost da se višak proizvoda može pokupiti kao kompost i nakon toga prodati poljoprivrednicima za obrađivanje zemlje.

Tehnologija



Posljedica današnjeg bombardiranja s najnovijim gadgetima dovela je do prevelike količine elektroničkog otpada. Ideov koncept "Koristi me-baci me" bazira se na ideji da svaki uređaj ima čip koji prepoznaje koliko često se neki uređaj koristi. Ukoliko ga ne koristi, čip porukom obavještava korisnika za koju cijenu bi ga mogao prodati. Ako se korisnik složi odgovorom na spomenutu poruku, uređaj se automatski objavljuje na neki online oglasnik.

Kozmetički proizvodi



"Ovi ruževi dizajnirani su kako bi postali ljepši, korisniji i vredniji s vremenom," kažu iz Idea. Držač je napravljen od dugotrajnog mesinga i prikladan za ponovno punjenje. Ugrađeni senzor očitava kada je punjenje pri kraju i automatski šalje nova.

Smatrate li koje od nabrojanih rješenja korisnim?


Datum objave: 14.12.2017., 11:07