Rose Quartz i Serenity - Pantone boje za 2016.

Američka tvrtka Pantone, točnije njezin Institut za boje, od 2000. godine bira boju koja će obilježiti dolazeću godinu i koja će biti svojevrstan vodič u određivanju globalnih trendova u različitim sferama djelovanja, od dizajna, prije svega modnog, ali i svih ostalih područja.

I dok je godinu na izmaku obilježila tamna, zemljana boja s crvenim i smeđim podtnovima, koju su u Pantoneu nazvali Marsala, sljedeću godinu obilježit će potpuna suprotnost, a ljubitelji pastelnih boja doći na svoje.
Naime, Pantone boja godine za 2016. kombinacija je dvije pastelne nijanse, što je još jedan presedan u šesnaestogodišnjoj povijesti jer je Pantone prvi put umjesto jedne izabrao dvije boje godine. Riječ je o svijetloružičastoj i blijedo nebesko plavoj boji, odnosno Rose Quartz i Serenity.

Kako ističe Laurie Pressman, potpredsjednica Pantoneova odjela za savjetovanje o bojama, svaka dosad izabrana nijansa trebala bi biti odraz i "protuotrov" za aktualno vrijeme. "U Pantoneu smo svjesni činjenice da potrošači danas tragaju za mirom i blagostanjem kao protutežom za stres kojem su svakodnevno izloženi i zato smo se odlučili za boje koje psihološki ispunjavaju čežnju za sigurnošću i mirom. Rose Quartz i Serenity predstavljaju temelje za razmišljanje o miru, kako onom oko na,s tako i onom unutrašnjem", ističe Laurie Pressman.

Kada je riječ o korištenju tih boja na različitim podlogama te u kombinaciji s drugim bojama, Pantoneovi stručnjaci ističu da bez obzira koriste li se na mekoj ili tvrdoj površini, uparivanje Rose Quartz i Serenity nijanse donosi mirnoću i opuštenost. "Odlično izgledaju u svim završnim premazima – mat, metalik i sjajnima te se lako kombiniraju međusobno, ali i s drugim, posebice jednako pastelnim tonovima uključujući različite nijanse zelene i ljubičaste, bogate smeđe te sve nijanse žute i ružičaste. Uparene sa srebrnom ili zlatnom bojom donose još više živosti“, ističu u Pantoneu.
Datum objave: 18.12.2015., 9:14