Budućnost tiska je u njegovoj fleksibilnosti

Peter Buttiens, generalni direktor ESMA-e (European Specialist Printing Manufacturers Association), Belgija


U fokusu Europskog udruženja grafičkih proizvođača (ESMA) sa sjedištem u Belgiji je promocija usvajanja i pravilne primjene različitih tiskarskih procesa putem seminara, strategija odnosa s javnošću, stručnih edukacija, istraživanja...

Udruženje koja danas broji 62 članice posvećeno je i razvoju tehničkih standarda za tiskarske procese. Generalni direktor ESMA-e Peter Buttiens ističe u razgovoru za časopis Ambalaža/REGprint da se tiskarsko tržište uvelike promijenilo, i kao što se i očekivalo, digitalna inkjet tehnološka rješenja su doživjela najveći rast.

Tisak velikih formata ubrzano je postala dominantna tehnika u sektoru digitalnog tiska. Peter Buttiens vidi budućnost tiska u fleksibilnosti – spajanju s različitim tehnologijama i novim rješenjima. Kako ističe, i internet je uvelike promijenio tiskarsko poslovanje jer danas korisnik, odnosno kupac tiskarskih usluga može znatno više biti uključen u proizvodnju no što je to bilo moguće u prošlosti.

"Vrijeme tiskanja je znatno kraće, marketinške kampanje mijenjaju se rapidno, a ključna će faza biti masovna individualizacija proizvoda. Industrija će biti sve kompetitivnija i kreativnija, a specijalizacija potrebna na svim razinama", ističe Buttiens.

Intervju s gospodinom Buttiensom objavljen je u časopisu Ambalaža/REGprint, 4 /2014, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje



Datum objave: 13.1.2015., 15:10