d PRINT 2015

SAŽECI PREDAVANJA

   
09:00 - 10:00 PRIJEM SUDIONIKA
10:00 - 10:10

UVODNO OBRAĆANJE ORGANIZATORA

Drena Milijević, ravnateljica, Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT, Hrvatska

10:10 - 10:40

TRENDOVI U DIGITALNOM TISKU - SPECIJALIZACIJA I FLEKSIBILNOST ZA USPJEH

Digitalni inkjet tisak posljednjih je nekoliko godina zahvatio novi val mogućnosti, prije svega zbog pojave rješenja koja nude mogućnost ispisa u jednom prolazu koji ne donosi samo brzinu, nego i sigurnost zahvaljujući novim tehnikama, što mu otvara vrata za ulazak na područje industrijskog tiska.
Prvo veliko tržište koje je prepoznalo prednosti takvog ispisa je industrija keramičkih pločica, a nakon nje i industrija tiska na tekstil.

I industrija ambalaže također sve više prepoznaje prednosti digitalnog tiska, primjerice kod tiska na valoviti karton. Zahvaljujući digitalnom tisku danas je arak valovitog kartona moguće otisnuti pri brzini od jednog arka u sekundi. Čak i na području tiska na različite spremnike (čašice za jogurt, plastične boce, sleevovi...), kao i kod tiska na staklo, direktni digitalni tisak nudi sve više mogućnosti, što doprinosi njegovoj sve većoj zastupljenosti.

Industrijski se tisak također sve više okreće digitalnoj tehnologiji, no to istovremeno zahtijeva i promjenu stava, pri čemu tisak više nije samo proizvod, nego proces. To neće zamijeniti tisak velikog formata, ali će mnogim tiskarama i dobavljačima stvoriti nove mogućnosti.

Peter Buttiens, generalni menadžer, European Specialist Printing Manufacturers Association - ESMA, Belgija
 

10:40 - 11:10

PROCESS STANDARD DIGITAL (PSD) – IMPLEMENTACIJA I SMJERNICE ZA POSTIZANJE PREDVIDIVOG OTISKA U DIGITALNOM TISKU

Globalizacija, novi mediji i marketinški trendovi zahtijevaju predvidivu i ponovljivu kvalitetu otiska. Očekivanja klijenata su porasla i više nije dovoljno da je otisak samo u boji. Fokus standarda PSD koji je razvila FOGRA (Fogra Graphic Technology Research Association) je na razumijevanju i kontroli cjelokupnog tiskovnog procesa te sadrži smjernice za upravljanje procesima od dizajna do samog tiska. Standard je namijenjen tiskarima i korisnicima usluga digitalnog tiska velikog i malog formata. Spajajući baze znanja i odgovarajuće alate sa svim značajnim ISO i nacionalnim standardima, ovaj standard osigurava put ka predvidivoj i ponovljivoj kvaliteti otiska.

Dorin Pitigoi, stručnjak za standardizaciju i boje, FOGRA PSO kvalificirani partner, UGRA certificirani stručnjak i X-Rite-Pantone partner za edukaciju, Rumunjska
 

11:10 - 11:30 NEPODUDARNOST STANDARDA I REALNIH OČEKIVANJA KVALITETE DIGITALNOG TISKA

Moderno europsko i hrvatsko tržište sve više zahtijeva kvalitetu proizvoda neovisno o cijeni i tehnološkim mogućnostima izvedbe. Digitalni tisak, s obzirom na očekivanja, u stalnoj je utrci kako bi ih zadovoljio. Međutim, definirani standardi kvalitete nisu dovoljno detaljno postavljeni pa se često događaju nesporazumi između proizvođača i realnih očekivanja kupaca vezanih uz kvalitetu.
Navedene nesuglasnosti mogu prouzročiti probleme koji često završe u sudskim parnicama koje, nažalost, uvijek dovode do nezadovoljstva barem jedne od stranki. Sve navedeno bilo bi smanjeno da se prilikom ugovaranja posla definira kvaliteta proizvoda, čak i po strožim elementima propisanih standarda.

Igor Zjakić, stalni sudski vještak za grafičku industriju, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 

11:30 - 11:45 DISKUSIJA
 
11:45 - 12:15 PAUZA
12:15 - 12:35

RJEŠENJA ZA UNAPRJEĐENJE POSLOVANJA

Tržište produkcijskog ispisa prolazi kroz temeljite promjene. Prezentacija će pokazati najvažnije pravce razvoja i sadašnje strategije koje mogu biti od koristi pružateljima usluga tiska kako bi izgradili zdrav i održiv rast svog poslovanja.
Također će biti predstavljen Konica Minolta program namijenjen razvoju poslovanja "Digital1234", dizajniran na način da potiče poslovanje kroz financijske uštede, povećanje zarade, nove usluge i poboljšanje produktivnosti.

Hans Huijsing, menadžer razvoja poslovanja, Konica Minolta Business Solutions Europe

 

U izložbenom dijelu:

Precizni mjerni uređaji Sensing, za kontrolu obojenja prehrambenih proizvoda i ambalaže, te prateći  softver, čija je kvaliteta i uspjeh potvrđena brojnim instalacijama u regiji.

 


12:35 - 13:05


KAKO OSTVARITI PREDVIDIV OTISAK NA BACKLIT PODLOGAMA – ZAHTJEVI REPRODUKCIJE BOJA OVISNO O DOBU DANA/NOĆI

Konvencionalne aplikacije na backlit ili PVC podloge te znatno zahtjevnije aplikacije na mutno staklo i druge specijalne primjene, izazovi su tiska današnjice. Očekivani rezultat tiska ocjenjuje se jakošću i intenzitetom boja, kontrastom i rasponom boja. Mjerenje dobivenih rezultata u takvim uvjetima nije jednostavno i povremeno zahtijeva "zaobilazne puteve" da se dođe do razumljivih podataka povezivih s vizualnim rezultatima. Izlaganje će obuhvatiti temu mjerenja, profiliranja i prikazivanja dobivenih podataka te savjete kako u praksi doći do najboljih rezultata primjenom različitih tiskarskih tehnologija na različitim tiskovnim podlogama u različitim uvjetima osvjetljenja (dan/ugašeno pozadinsko svjetlo, noć/upaljeno pozadinsko svjetlo).

Dorin Pitigoi, Rumunjska

 

13:05 - 13:25

EPSON - PRINT EVERYWHERE

Od pripreme za tisak do linije proizvoda za ispis za profesionalnu i komercijalnu upotrebu, u Epsonu razumiju što je bitno te konstruiraju rješenja koja pokrivaju sve poslovne potrebe korisnika. Uz SureColor S seriju ekosolventnih pisača namijenjenih za sve potrebe vanjskog i unutrašnjeg oglašavanja te SureColor F seriju pisača s dye sublimacijskim tintama za toplinski transfer na poliesterske materijale, Epson je svoju široku paletu produkcijskih rješenja nedavno proširio pisačem Epson SureColor SC-F2000, prvim DTG (Direct-To-Garment) T-Shirt pisačem, za izravan ispis na pamučne majice i ostale tekstilne materijale. Vrhunska kvaliteta izvedbe, pouzdan rad, jednostavna primjena i niski troškovi održavanja čine ga idealnim svima koji žele ponuditi nove mogućnosti personaliziranog ispisa na tekstil. Pisač je namijenjen klasičnim i online trgovinama i tiskarama koje nude majice i ostale materijale s personaliziranim ispisom. Također je zanimljiv i proizvođačima odjeće koji žele ponuditi manje ili ekskluzivne serije s posebnim motivima, ali i velikim korporacijama koje imaju potrebu za manjim i srednjim serijama vlastitih majica i ostalih tekstilnih proizvoda.

Mladen Široki, direktor, ZINA d.o.o., Hrvatska

 

U izložbenom dijelu:

Epson SureColor SC-F2000 + termo preša – prezentacija direktnog tiska na majice!

 

13:25 - 13:45

XEIKON 3500 U DIGITALNOJ PROIZVODNJI AMBALAŽE I ETIKETA

Teško je zamisliti modernu tiskaru bez digitalne tehnologije. U ambalaži se ta tehnologija tek počela uvoditi kako bi se i na tom području odgovorilo na zahtjeve tržišta za vrlo brzim vremenom odziva, kao i pružila mogućnost tiska malih i srednjih naklada, gdje je moguće postići profit samo digitalnom tehnologijom. Ali do koje granice? Na području etiketa ta se tehnologija primjenjuje već dugo jer su zahtjevi za tisak Pantone boja puno manji nego kod ambalaže. Xeikon 3500 je prvi pravi profesionalni digitalni tiskarski stroj punog B2 formata na kojem se mogu tiskati i ambalaža i etikete. A što je s doradom nakon samog tiska? Uz sve pogodnosti koje nude digitalni tiskarski strojevi, Xeikon nudi prije svega besprijekoran tisak na razini ofsetnog tiska, što posebice u ambalaži ima izuzetno velik značaj. S druge strane, digitalni tisak omogućuje izradu atraktivno pripremljenih i učinkovitih rješenja koja će donijeti nove ideje za pridobivanje novih klijenata. Na taj se način Xeikon tehnologija tiska proširila i na vrlo osjetljiva tržišta koja trebaju ekološko besprijekorne tonere te na tržište prehrambenih proizvoda izuzetno kratkih rokova trajanja. Dakle, jedno od bitnih pitanja je može li se ambalaža tiskana na Xeikonu upotrebljavati i za prehrambene proizvode, odnosno za dječje igračke? Kakav je utjecaj tih tonera na okoliš?

Andrej Štrus, regionalni menadžer, Xeikon Austria gmbH, Austrija
 

13:45 - 15:15 RUČAK

15:15 - 15:35


KAKO OSTVARITI RAST DOK GOSPODARSTVO STAGNIRA

Spojem kreativnosti i tehnologije dolazimo do novih rješenja i aplikacija u svijetu tiska velikog formata te stvaranja dodane vrijednosti. Kretanje trendova u prodaji materijala za digitalni tisak velikih formata sve se više okreće ka specijalnim materijalima. Saznajte više o različitim vrstama specijalnih materijala i njihovim aplikacijama.
Zelene tehnologije postaju imperativ suvremenog tržišta, a primjenom Guandong materijala možete udovoljiti zahtjevima održivog i ekološki osviještenog poslovanja.

Daniele Faoro, voditelj razvoja poslovanja i regionalni menadžer za Istočnu i Srednju Europu, Guandong Italia S.r.l., Italija

 

U izložbenom dijelu:

  • Roland VS-540i  - eco solventni print&cut uređaj koji će pokazati tisak na specijalnim materijalima Guandong  - zidne naljepnice, naljepnice za majice, magneti…
  • Roland LEF-12 – UV printer za tisak na sve vrste materijala (promo artikle, suvenire)
15:35 - 15:55

RJEŠENJIMA IZ XEROXA DO RASTA POSLOVANJA I POVEĆANJA PROFITA

Napredna rješenja za digitalni tisak iz Xeroxa osmišljena su kao odgovor na potrebe korisnika s ciljem razvoja njihova poslovanja i povećanja profita. Kako Xerox olakšava poslovanje u izazovnim uvjetima i kakvu korisničku podršku nudi? Kakvom tehnologijom odgovara na aktualne trendove? Kako pomoću Xerox tehnologije proširiti bazu klijenata ponudom novih usluga... Današnja se pozicija tiskanog medija uvelike promijenila i orijentirana je sinergiji s ostalim komunikacijskim kanalima  - Xerox nudi rješenja za izgradnju upravo takvih aplikacija...

Simon Kinder, Production Colour Consultant, Xerox Middle East and Africa
 

15:55 - 16:15

FONDOVI EU I GRAFIČKA INDUSTRIJA - KAKO SMO USPJELI

Kako prepoznati EU projekte u kojima tvrtke iz grafičke industrije mogu sudjelovati? Što je sve potrebno za ostvarivanje poticaja... Kroz osam konkretnih primjera projekata iz grafičke industrije pokazat ćemo najčešće greške koje su rezultirale neuspjehom, kao i uspješne primjere povlačenja sredstava iz fondova.

Hrvoje Kokot, savjetnik, Grafo servis d.o.o., Hrvatska
 

16:15 - 16:35

ZAŠTITA OKOLIŠA U GRAFIČKOJ INDUSTRIJI

Još uvijek se zaštiti zdravlja ljudi te zaštiti okoliša ne daje važnost kakva bi trebala. Procesi u grafičkoj industriji danas su sigurno ekološki prihvatljiviji no nekada, a kontinuirano se i unaprjeđuju, kroz nove ekološke materijale i procese koji smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Ipak, postoje opasnosti i štetni utjecaji koji proizlaze iz proizvodnog procesa. Uvođenje standarda zaštite jako je dobra požurnica za primjenu i svijest o sigurnosti. Važno je znati s čime se točno radi kako bi se znalo kako postupati s određenim materijalima i kemikalijama. Osposobljavanje radnika, liječnički pregledi radnika koji rade na strojevima za digitalni tisak, sigurnosno-tehnički list, kao i zaštitna oprema su, što se tiče zaštite, najvažnije komponente. Segment zaštite je također i gospodarenje otpadom - razvrstavanje na mjestu nastanka i njegovo zbrinjavanje.

Maja Pavelić Opuhač, samostalni stručnjak ZNR, ZOP i ZO, članica Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Hrvatska
 

16:35 - 17:30 Meet the Buyers forum