U Srbiji uskoro samo ekološke vrećice

Referentni nacionalni laboratorij za ambalažu i pakiranje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, u kojem se utvrđuje razgradivost plastičnih vrećica, dobit će uskoro atest za rad. U isto vrijeme trebao bi biti objavljen i prvi registar proizvođača plastičnih vrećica u Srbiji, ali i početi stimulacija proizvođača razgradivih i biorazgradivih vrećica, odnosno dodatno oporezivanje za one koji proizvode obične plastične vrećice.
Sve te mjere trebale bi dovesti do toga da u Srbiji za nekoliko mjeseci više ne bude plastičnih vrećica koje nisu razgradive ili biorazgradive, što znači da će u prometu biti samo vrećice koje nisu štetne po čovjeka i okoliš.
Sve će plastične vrećice prije distribucije na tržište morati proći test u novosadskom laboratoriju koji će proizvođačima davati certifikate o proizvodnji razgradivih (koje imaju aditive za razgradnju) i biorazgradivih vrećica (proizvedene od organskih materijala koje se same razgrađuju). Cijena korištenja laboratorijskih usluga za domaće proizvođače vrećica bit će 48.000 dinara godišnje, dok će kompanije iz inozemstva morati platiti 95.000 dinara, a novac će biti namijenjen samo za operativne troškove laboratorija i amortizaciju opreme.
Razgradive vrećice skuplje
Razgradive vrećice su skuplje oko 10 posto od standardnih plastičnih vrećica, odnosno onoliko koliko iznosi cijena aditiva koji se koriste u proizvodnji. Srpske tvrtke ipak neće morati mijenjati tehnologiju proizvodnje i kupovati novu opremu kako bi počele ekološku proizvodnju vrećica, nego će samo morati nabaviti aditive.

Datum objave: 19.1.2012., 13:30