Od početka 2019. lagane vrećice ćemo plaćati


Potrošači lagane vrećice dobivaju pri kupnji hrane, odjeće, obuće, a one će se od 2019. godine plaćati, dok će vrlo lagane vrećice koje se koriste za voće i povrće i dalje biti besplatne.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike jučer se očitovalo na upozorenje Europske komisije da ju Hrvatska još nije obavijestila o mjerama koje je poduzela za smanjenje potrošnje laganih plastičnih vrećica za nošenje. U Ministarstvu tako navode da se u Hrvatskoj uvodi model obvezne naplate laganih plastičnih vrećica na prodajnim mjestima te objašnjavaju da Direktiva EU navodi da države članice moraju provesti mjere za smanjenje potrošnje laganih plastičnih vrećica tako da osiguraju obaveznu naplatu na prodajnim mjestima ili ograničenje potrošnje po stanovniku ili oboje.

A te odredbe Direktive u RH se, prema Ministarstvu, prenose Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Taj pravilnik je prošao e-savjetovanje u trajanju od 30 dana te je bio u fazi mirovanja od 12. lipnja do 13. rujna 2017. u TRIS bazi – sustavu javnoga savjetovanja na razini Europske unije. „Pravilnik je u redovitoj proceduri donošenja nakon čega slijedi i objava u Narodnim novinama. Stoga neće doći do povrede prava o prijenosu Direktive EU u za to predviđenom roku“, tvrde u Ministarstvu. EK je inače zaprijetio Hrvatskoj tužbom Sudu EU ako u roku dva mjeseca ne dobije zadovoljavajući odgovor u vezi laganih plastičnih vrećica. Te vrećice imaju debljinu stijenke od 15 od 50 mikrona i riječ je o uobičajenim vrećicama koje se kupuju ili dobivaju prilikom kupnje robe u trgovinama hranom, odjećom i obućom, a na koje se odnosi zabrana besplatnog davanja nakon 31.prosinca 2018. godine.

Vrlo lagane vrećice imaju debljinu stijenke manju od 15 mikrona, a to su primjerice vrećice koje se u trgovini koriste za voće i povrće. Pravilnikom je određeno da prodavatelj mora na mjestima na kojima besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice istaknuti obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja “Vrećica čuva hranu, a vi okoliš”. Procjenjuje se da godišnje potrošnja vrećica za nošenje u RH iznosi oko 8000 tona. Prema preporuci EK da države članice EU pri izračunu koriste prosječnu težinu vrećice za nošenje od 8,5 grama proizlazi da je godišnja potrošnja vrećica u Hrvatskoj oko 954.000.000 komada odnosno 212 vrećica po stanovniku godišnje.


Datum objave: 6.10.2017., 8:49