U BiH stupila na snagu tri Pravilnika o hrani

U "Službenom listu BiH" 2. rujna objavljena su tri nova Pravilnika o hrani koje je donio Savjet ministara BiH na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, a u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta, objavio je portal Indikator.ba.

Riječ je o Pravilnicima o pružanju informacija o hrani potrošačima, o metodama analize maslinovog ulja i o načinu izdavanja stručnih mišljenja i pružanja znanstveno-tehničke pomoći, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
Cilj donošenja Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani je davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani potrošačima, osiguravanje dostupnosti podataka koji povezuju prehranu i zdravlje, omogućavanje izbora hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca, te pojednostavljivanje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene.

Pravilnik je usklađen s Uredbom EU 1169/2011, a njegova primjena jamči visok stupanj zaštite potrošača u pogledu informacija o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za informacijama, uz istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja internog tržišta, te osiguranje preduvjeta za izvoz hrane iz BiH na tržište EU.

Agencija za sigurnost hrane BiH, na temelju Zakona o hrani, inicira, priprema i organizira izradu propisa iz tog Zakona, s ciljem zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da imaju izbor u vezi s hranom koju konzumiraju te zaštite interesa proizvođača.
Datum objave: 4.9.2013., 10:43