Standardizirati ambalažu za sve cigarete


Europska komisija pokrenula je javnu raspravu o mogućim promjenama zakona o duhanskim proizvodima i iznijela više prijedloga promjena koje su usmjerene na odvraćanje od pušenja.

„Duhan nije proizvod poput drugih. On stvara ovisnost i za naše građane znači bolest, a za europske vlade zdravstvene troškove koji se mogu izbjeći. Još uvijek čak 30 posto Europljana puši, a posebno me brine što ih među mladima ima čak 35 posto“, izjavio je povjerenik za zdravstvo John Dalli.

Komisija je objavila nekoliko prijedloga i pozvala sve zainteresirane da do 19. studenoga iznesu svoja mišljenja koja će EK koristiti pri izradi konkretnih zakonodavnih prijedloga, a koji se mogu očekivati početkom sljedeće godine.

Jedan od najradikalnijih prijedloga je da se standardizira ambalaža za sve cigarete s ciljem ukidanja primamljivih ambalaža. Proizvođači bi na kutije mogli staviti samo brand i naziv proizvoda, količinu, te zdravstvena i ostala upozorenja. Kutije bi bile jednobojne, bijele, sive ili boje kartona. Također se predlaže da se propiše veličina i oblik kutija cigareta.

Jedna od opcija je da se zakonski propiše da na kutijama cigareta moraju biti otisnute fotografije koje pokazuju posljedice pušenja, poput plućnih bolesti. Od 27 zemalja članica trenutačno je samo u četiri obvezno otiskivanje upozoravajućih fotografija na kutije cigareta - u Belgiji, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji i Latviji.

Po sadašnjoj direktivi, sva upozorenja, tekstualna i slikovna, ne smiju zauzimati manje od 40 posto površine stražnje strane kutije cigareta. Komisija sada kao jedan od prijedloga iznosi ideju da se poveća površina namijenjena za upozorenja i da se ona otiskuju na obje strane kutije, prenosi Hina.

Izvor: www.hrt.hr
 

Datum objave: 29.9.2010., 9:07