Etiketa za kvalitetne proizvode


Ovaj tjedan je Laboratorij hrane i pića (LHiP) javnosti predstavio certifikat izvrsnosti proizvoda, prvu hrvatsku oznaku namijenjenu isključivo laboratorijski dokazano kvalitetnim proizvodima. Iza oznake „Izvrsnost proizvoda“ krije se niz egzaktnih pokazatelja: mikrobioloških, kemijskih i senzorskih osobnosti hrane koji uz ocjenu podobnosti ambalaže čine jedinstvenu cjelinu proizvoda kao takvog.

LHiP je agencija koja okuplja stručne ljude iz akademske zajednice (Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista), laboratorijske prakse u kontroli kvalitete hrane (Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), regulatore (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatska agencija za hranu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja), Društvo za zaštitu potrošača (udruga Potrošač) i neovisne privatne institucije (Vinart, Vitaminoteka), da bi na najbolji način obuhvatili temu kontrole i definiranja novog sveobuhvatnog sustava kvalitete prehrambenih proizvoda.

Projekt su uz direktora LHiP-a Darka Duila predstavili predstavnici navedenih institucija i partneri projekta prof. dr. Damir Ježek, mr. sc. Marijan Katalenić, dr. sc. Darija Vrenešić Bender, prof. dr. Damir Karlović, dr. sc. Jelka Pleadin i dr. sc. Nenad Lamer.

Darko Duilo je napomenuo da je dosad interes za certifikat pokazalo šest tvrtki sa 40 proizvoda. Proizvod koji dobije certifikat imat će ga pravo nositi na ambalaži godinu dana tijekom koje će biti obavljena još jedna kontrola kako bi se provjerilo jesu li zadržani parametri kvalitete.

Prvi proizvodi s oznakom certifikata izvrsnosti na tržištu bi se trebali pojaviti početkom prosinca.

 

Datum objave: 30.9.2010., 9:08