« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2016

Highcon TM Euclid III – novi pogled na doradu

Digitalna tehnologija u doradi ne samo da ubrzava proizvodni proces nego i uklanja mnoga ograničenja konvencionalne, odnosno analogne dorade. Sve to omogućava dizaj­nerima novu fleksibilnost i inovativnost u pristupu dizajnu čak i kod malih naklada.
Ulazak digitalne tehnologije u grafičku i ambalažnu industriju proces je koji se odvija postupno. Kad se pogleda današnji radni tijek u grafičkoj industriji, vidljivo je da je grafička priprema u potpunosti postala digitalna, digitalni tisak također svake godine sve više povećava svoj udio, jedino je dorada ostala analogna, odnosno konvencionalna. Analogni procesi u doradi zahtijevaju visokostručnu radnu snagu, uzrokuju visoke troškove, duge rokove proizvodnje i zahtjevnu logistiku. S druge strane, sve veća segmentacija tržišta, bilo po regiji, jeziku, godinama ili spolu, donosi sve manje naklade uz sve kraće rokove plasiranja na tržište. Sve većim smanjenjem očekivanog trajanja proizvoda na tržištu, brzina plasiranja proizvoda na tržište postaje kritični čimbenik opstanka na tržištu. Što se tiče same grafičke dorade, zbog korištenja štance “usko grlo” su biganje i izrezivanje, što usporava cijeli proizvodni proces. Cijena izrade štance te usklađivanje proizvodnje i transporta najčešće ovise o vanjskom dobavljaču, a u 40 % slučajeva, kada je potrebna modifikacija ili izmjena štance, potrebno je ponoviti čitav postupak. I onda, kad konačno imamo gotovu štancu, ostaju visoki troškovi pripreme stroja za štancanje kao i troškovi skladištenja same štance. Odgovor na sve ove probleme jest digitalna dorada. Cijela proizvodnja odvija se unutar tvrtke, nema ovisnosti o vanjskim dobavljačima, kvaliteta je ista kao kod konvencionalnog postupka, ali sve je brže, čišće, “zelenije” i profitabilnije. The Highcon™ Euclid digitalni stroj za rezanje i biganje projektiran je za rješavanje upravo tih problema.


Dodana vrijednost nadohvat ruke
Od predstavljanja na Drupi 2012. godine Highconovi klijenti zadovoljavaju sve zahtjevnije potrebe brendova maksimalno iskorištavajući mogućnosti digitalne dorade. Koristeći njihova iskustva za daljnji razvoj digitalnih strojeva za doradu, Highcon je na Drupi 2016 predstavio novi portfelj digitalnih rješenja u doradi, fokusiranih na proširenje mogućnosti primjene digitalnih rješenja u grafičkoj i ambalažnoj industriji. Predstavljen je širok spektar strojeva, od osnovnih modela do strojeva predviđenih za najzahtjevnije korisnike. Digitalna tehnologija u doradi ne samo da ubrzava proizvodni proces nego i uklanja mnoga ograničenja konvencionalne, odnosno analogne dorade. Sve to omogućava dizajnerima novu fleksibilnost i inovativnost u pristupu dizajnu čak i kod malih naklada. Ta ista fleksibilnost omogućuje vlasnicima proizvoda uvijek željenu različitost koja će izdvojiti njihov proizvod na polici. Uklanjanje ograničenja konvencionalne dorade omogućuje dizajnerima ne samo personalizaciju grafičkog dizajna nego i oblika. Primjena složenijih štanci koja je dosad bila rezervirana za luksuzne proizvode postala je jednostavna i isplativa i kod malih naklada. Proizvođači kartonske ambalaže uvijek su pod pritiskom zahtjeva klijenata za bržom i fleksibilnijom isporukom, traži se sve više inačica proizvoda, sve manje naklade i veća kreativnost. Pružanje usluga s dodanom vrijednosti, uz održavanje konkurentnosti i profitabilnosti, ključan je čimbenik za uspješno i održivo poslovanje. Kod konvencionalne dorade prostor za kontinuirano poboljšanje je neznatan. Čak i kada se koristi najmodernija analogna oprema, mogućnost povećanja efikasnosti izrade štanci i pripreme stroja za rad je ograničena. Tu su naravno i ograničenja u dizajnu koja korištenje konvencionalnih štanci donosi. Nema nemogućeg.
     
 

Highcon Euclid III - tehničke specifikacije

Format maksimalni: 760 X 1060 mm
  minimalni: 320 X 457 mm
Brzina 1,500 s/h
Tiskovne podloge karton i etikete - 200-600 μm
  mikroval (N + F + G do 1.2 mm)
Dužina stroja 8.6 m
Varijabilno izrezivanje da
Napredni registar da
CAD Light Editor da
Highcon Axis (osnovni paket) opcija
Highcon Integrated Digital Stripping opcija
3D Modeling softvare opcija
 
     

“Sve se to mijenja korištenjem digitalne opreme. Najveća prednost, s obzirom na to da je sve digitalno, jest nepostojanje troškova izrade alata. Nema više gubljenja vremena na izradu prototipa alata, testiranje, ručno podešavanje, što znači da naklada od jednog primjerka postaje komercijalno ostvariva. To je prava revolucija u grafičkoj doradi, fazi ulaska i izlaska te prezentacijama za kupce. Budući da je sve digitalno, ugrađeni su varijabilni podaci za biganje i izrezivanje. Poanta je da sada možemo raditi stvari za koje su svi ranije tvrdili da su neostvarive”, mišljenja je Jacky Sidebottom-Every, iz britanske tvrtke Glossop Cartons. “Mi smo proizvodna tvrtka i za nas je ključno vrijeme proizvodnje, brzina i vrijeme pripreme, pa nam je jako bitno da ne moramo više ulagati u alat. Možemo mijenjati strukturni dizajn sve do zadnje minute proizvodnje, čime se skraćuje vrijeme potrebno da proizvod stigne do tržišta. Općenito, vremenski rokovi za sve su kraći. Praktički proizvod možemo proizvesti pet minuta nakon što smo se dogovorili s kupcem. S ovim digitalnim strojem dobili smo nove kupce, a s obzirom na to da nemamo nikakav alat, u mogućnosti smo svoje proizvode nuditi i prodavati i manjim kupcima te raditi kampanje proizvoda kod kojih su općenito kraći rokovi i kraći životni vijek proizvoda”, kaže Lasse Svärd, iz švedske tvrtke Gafs Kartong.

Generalni zastupnik tvtke Highcon za Sloveniju i Hrvatsku je 3Print Adriatik d.o.o., Slovenija.

Izvor: 3Print Adriatik d.o.o., Slovenija
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: