« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2015

AGFA termalne CTP ploče

Agfa nudi velik izbor kvalitetnih termalnih CTP ploča namijenjenih za CTP uređaje s laserom valne dužine 830 nm. Ponuda uključuje standardne kemijske :Thermostar P970 i :Energy Elite Pro ploče, niskokemijske :Amigo TS, beskemijske :Azura TS i :Azura TU ploče i beSprocesne :Azura TE ploče. Sve ploče koriste visokokvalitetan elektrokemijski obrađen i anodiziran aluminij poznat po odličnim litografskim svojstvima.
AGFA :Thermostar P970. Pozitivska termalna ploča kompatibilna sa svim CTP uređajima s laserom 830 nm. Namijenjena je za komercijalni tisak, za poslove koji zahtijevaju srednje naklade (do 100.000 otiska). Dodatno pečenje omogućuje naklade veće i od 1.000.000 primjerka te mogućnost korištenja UV tinti.

AGFA :Energy Elite Pro. Nova generacija pozitivskih dvoslojnih termalnih CTP ploča omogućuje vrhunsku i stabilnu kvalitetu tiska, velik broj otisaka i malu potrošnju kemije. Te su ploče pogodne za sve primjene komercijalnog tiska i ambalaže. Zahvaljujući dvoslojnoj tehnologiji ploče su i bez pečenja izuzetno trajne te mogu postići do 400.000 otisaka uz korištenje klasičnih tiskarskih boja, odnosno 150.000 otisaka uz korištenje UV boja. U slučaju potrebe za većim nakladama, ploče je moguće i peći, čime se postiže još veći broj otisaka. Ploče sadrže dva sloja koji osiguravaju brzo osvjetljavanje i velik broj otisaka. Gornji sloj ploče izuzetno je osjetljiv na IR zračenje valne duljine 830 nm te omogućuje brzo i efikasno osvjetljavanje površinskog sloja. Donji sloj sastoji se od otpornog polimera koji osigurava odličnu izdržljivost ploča, odnosno omogućuje velik broj otisaka.
:Energy Elite pro ploče kompatibilne su sa svim termalnim CTP uređajima te su, zahvaljujući poboljšanoj osjetljivosti, izuzetno pogodne za novije visokoproduktivne uređaje. Za ove ploče posebno je razvijen Agfa THD200 razvijač i THD200 osvježivač koji jamče dug ciklus korištenja, malu potrošnju kemije te jednostavno čišćenje i održavanje opreme.

Agfa : Amigo TS. Amigo TS su niskokemijske negativske termalne ploče patentirane Agfa ThermofuseTM tehnologije. Površinski se sloj sastoji od velikog broja termoplastičnih čestica koje se pod utjecajem topline lasera međusobno lijepe i učvršćuju na aluminijsku podlogu. Neosvijetljeni dijelovi ostaju u početnom stanju te se lako ispiru s ploča uz korištenje blage tekućine za ispiranje. Fizikalni postupak ispiranja izuzetno je robustan i stabilan te podnosi velike promjene parametara ispiranja. Tekućina za ispiranje vrlo je postojana, što uz malu potrošnju čini korištenje ovih ploča izuzetno ekonomičnim i ekološki prihvatljivim. Kao jedinicu za ispiranje moguće je koristiti postojeću razvijačicu za standardne CTP ploče tako da za prijelaz na ove ploče nisu potrebne dodatne investicije. Isprana ploča je izuzetno kontrastna te je moguće mjerenje standardnim mjeračima ploča i vizualna provjera prije stavljanja u tiskarski stroj.
Princip izrade ploča je negativski, čime se postiže velika stabilnost i eliminira opasnost od toniranja kao posljedica pogrešno odabranih parametara. :Amigo TS ploče ne zahtijevaju razvijanje, ali je potrebno ispiranje blagom tekućinom za ispiranje koja nije Ph neutralna te nije moguće reći da je postupak u potpunosti beskemijski. Unatoč tome, postupak donosi mnoge prednosti u odnosu na konvencionalnu kemijsku CTP tehnologiju i isto tako na besprocesnu tehnologiju koja se primjenjuje kod nekih drugih proizvođača.

Agfa : Azura TS. Negativne beskemijske Azura TS ploče koriste sličan princip rada kao i Amigo TS, uz razliku da je tekućina za ispiranje PH neutralna tako da je cijeli postupak beskemijski. Za Azura TS ploče nije potrebna razvijačica, nego se umjesto nje koristi posebna jedinica za ispiranje. Ploče su kontrastne te je moguća vizualna provjera i mjerenje standardnim denzitometrima i čitačima ploča.

Agfa : Azura TU.
Nova generacija beskemijskih Azura ploča koja koristi istu tehnologiju i princip rada kao i Azura TS ploče, uz veći broj otisaka i veću brzinu osvjetljavanja.

Agfa : Azura TE.
Od ove godine novost u Agfinoj ponudi su besprocesne “Direct On Press” ploče, koje omogućuju znatno jednostavniju i bržu grafičku pripremu, manji radni prostor, jednostavnije održavanje opreme te manju investiciju prilikom nabave CTP opreme. Azura TE ploče zadržale su odlična litografska svojstva patentirane Agfa Graphics’ ThermoFuse™ tehnologije uz znatno bolji kontrast i bržu priprema za tisak u odnosu na ostale besprocesne ploče koje nudi konkurencija.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: