« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2015

Paulo Souto, direktor, Sistrade - Software Consulting, S.A., Portugal

Softverska rješnja prilagođena svima

Od samih SU početaka tvrtke iz tiskarske i ambalažne industrije bile naš primarni fokus. Sistrade® rješenje se odnosi praktički na svaki segment tiskarske industrije, od ofsetnog tiska, krute i fleksibilne ambalaže, digitalnog tiska, formulara, omotnica, sigurnosnog tiska... U praksi, svaka tvrtka može koristiti naš sustav.
Portugalska tvrtka Sistrade - Software Consulting, S.A. na svjetskom tržištu prisutna je već 15 godina. Specijalizirana je za razvoj informacijskih sustava, sustava za upravljene različitim segmentima poslovanja, odnosno softvera i konzultantskih usluga za različite vrste industrija, uključujući i tiskarsku i ambalažnu, koje su od samih početaka bile u fokusu djelovanja.
Sistrade danas posluje u 20 zemlja diljem svijeta, a ono po čemu se najvećim dijelom razlikuje od konkurencije je softver temeljen isključivo na web sučelju.
Unazad godinu dana intenzivirali su poslove i na hrvatskom tržištu te će i ove godine svoja rješenja predstaviti na festivalu ambalaže FEST.A CROPAK 2015. O poslovanju tvrtke Sistrade i njenim komparativnim prednostima razgovarali smo s direktorom Paulom Soutom.

Iako je tvrtka Sistrade poznata u Hrvatskoj, molimo predstavite je našim čitateljima.
U srpnju 2000. godine tvrtka Sistrade sa sjedištem u Portu, započela je poslovanje prije svega orijentirana na b2b područje, nudeći alate za menadžment. Već od samih početaka bila je vidljiva različitost od ponude na domaćem i međunarodnom tržištu zbog originalnosti rješenja koja smo nudili te s obzirom na činjenicu da je razvijen ekskluzivan web based softver koji je u to vrijeme bio vrlo rijedak na IT tržištu. Temeljna poslovna orijentacija Sistradea je razvoj industrijskih upravljačkih sustava (ERP/MIS – Management Information System), uspješno primjenjivih na sektor tiska i ambalaže, uključujući sigurnosni tisak, etikete, proizvodnju papira...

Što sve nudite tržištu? U kojim su zemljama vaša rješenja nabolje prihvaćena?
Rješenje koje nudimo je - Sistrade® MIS|ERP. Sistrade je razvio portfelj proizvoda koji uključuju: komercijalno upravljanje i procjenu, CRM – upravljanje odnosima s klijentima, upravljanje poslovima na burzi, mobilno upravljanje materijalima, upravljanje proizvodnjom, kontrolu rasporeda, MES – kompjuterizirani sustav proizvodnje, upravljanje energijom, kontrolu kvalitete, upravljanje opremom, ekoučinkovitost, BSC – upravljanje učinkovitošću, e-poslovanje, poslovnu inteligenciju, upravljanje financijama, upravljanje nepokretnom imovinom, upravljanje računovodstvom, upravljanje ljudskim potencijalima, upravljanje idejama i inovacijama te upravljanje projektima.
Temeljna poslovna orijentacija Sistradea je razvoj ERP/MIS sustava koji su uspješno primjenjivi na sektor tiska i ambalaže
Sistrade® sustavi su prevedeni i pri­­mijenjeni u Portugalu, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Polj­skoj, Litvi, Rusiji, Turskoj, Iranu, Kini, Saudij­skoj Arabiji i Tajlandu. Su­ra­đu­jemo s brojnim međunarodnim stručnjacima – Portugalcima, Francuzima, Španjolcima, Litvan­ci­ma, Poljacima, Slovencima, Nijemcima, Turcima i Libanoncima. Sistrade ima klijente u 20 zemalja na četiri kontinenta: uz Portugal, imamo klijente u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Litvi, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Libanonu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Tajlandu, Angoli, Meksiku, Kolumbiji, Ekvadoru, Bo­liviji i Čileu. Tvrtka je internacionalizirala svoje procese 2003. godine i od tada do danas, dakle tijekom pro­teklih 12 godina, uspostavili smo mrežu ureda i predstavništva – u Portu, Lisabonu, Madridu, Parizu, Milanu, Frankfurtu, Ljubljani, Varšavi, Istambulu, Mexico Cityju i Abu Dhabiju, kao i strateška partnerstva diljem svijeta.

Za koje segmente industrije su rješenja Sistradea najbolja?
Od samih su početaka tvrtke iz tiskarske i ambalažne industrije bile naš primarni fokus. Sistrade® rješenje sadrži praktički svaki segment tiskarske industrije, od ofsetnog tiska, krute i fleksibilne ambalaže, digitalnog tiska, formulara, omotnica, sigurnosnog tiska... U praksi, svaka tvrtka može koristiti naš sustav.
Tiskarska industrija je vrlo razno­lika; procesi su specijalizirani i specifični. Postavljanje parametara za jedan tip posla, npr. tisak knjiga ili kataloga, potpuno je drugačije nego za ambalažu, etikete... Stoga Sistrade, kako bi se optimalno prilagodio pojedinom industrijskom segmentu, zajedno s klijentom identificira i postavlja tip posla, operacije i formule za izračun troška i utroška vremena.

Koje su vaše komparativne prednosti? Imate li konkurenciju na tržištu?
Naša glavna komparativna prednost je naš visokospecijalizirani savjetodavni i inženjerski tim, puna fleksibilnost procesa i proizvodnih elemenata za upravljanje, nekoliko vrsta tiskarskih procesa (ofset, fleksotisak, rotogravura, digitalni tisak, sitotisak...) s različitim tehničkim spe­ci­jaliziranim tablicama, ali sve je postignuto jednim softverom - Sistrade® multijezičnim, multiplatformnim (Pc, Mac...) multipreglednikom – 100 % temeljenim na webu.
Apsolutno je poznato da je konkurencija pokretačka snaga za razvoj – uvijek postoje konkurenti i uvijek će ih biti, djelujemo na globalnom tržištu. Imamo i lokalne i međunarodne konkurente, no možemo reći da za sada nismo identificirali nikoga tko može ponuditi isti proizvod s jednakim prednostima koje nudimo mi.

Fokusirajmo se na dva rješenja koja nudite: Sistrade Print i Sistrade Packaging Print. Što ona nude potencijalnim klijentima?
Ustvari, imamo samo jedan proizvod koji nudimo tržištu - Sistrade®, i to je glavna značajka za našu identifikaciju: jedan jedinstveni sustav - nekoliko vrsta procesa. Tijekom parametrizacije faza možemo učiniti parametrizaciju za ambalažu, komercijalne poslove, etikete..., sve s različitim komponentama. U istom proizvodu možemo imati kombinaciju različitih komponenti, ali svaki s prikladnim parametriranjem i nezavisnim tehničkim podacima.
Sistrade nudi vrlo fleksibilnu poslovnu politiku, s rješenjima za bilo koju tvrtku, neovisno o njezinoj veličini, tako da svatko može imati koristi od našeg sustava. Proučavamo i analiziramo svaki poslovni slučaj zajedno s klijentom i na temelju toga pripremamo najbolju ponudu za pojedinu tvrtku. Na taj način korisnik može odabrati Sistrade® sustav u SaaS-u (softver kao uslugu) - privatni oblak instaliran na poslužitelju pojedine tvrtke ili pak Sistrade oblak s bazom podataka postavljenom na poslužitelju u Sistrade Data Centru.

Uz ranije brojne implementacije u poznatim globalnim tvrtkama, nedavno ste imali uspješne instalacije u Hrvatskoj. Recite nam nešto o tome.
Uvijek nam je privilegija kada se hrvatske tvrtke odluče pokloniti nam povjerenje i koristiti Sistrade® rješenja i usluga. Našli smo vrlo dobro organizirane tvrtke s vrlo stručnim timovima. Drago nam je da možemo zaključiti da nam postignuti rezultati u Hrvatskoj omogućuju daljnje unaprjeđenje našeg sustava, čime postajemo još bolje pripremljeni za daljnje izazove, i u Hrvatskoj i u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Naša je globalna strategija da kontinuirano unaprjeđujemo naše aplikacije kako bismo omogućili bolji softver i usluge našim klijentima. Konačno, Sistrade® je potpuno provediv i primjenjiv na hrvatskom jeziku.

Koji su benefiti investiranja u Sistrade® CRM? Ili, drugim riječima, što će CRM donijeti jednoj tvrtki iz tiskarske ili ambalažne industrije?
Glavni cilj Sistrade® CRM modula je osigurati alate potrebne tvrtkama kako bi se pokrile sve točke koje čine zadovoljnog kupca, što kupcu omogućuje ne samo da radi još posvećenije, nego što učinkovitije, ali na inteligentniji način, osiguravajući mu sve potrebne informacije na vrijeme.
Osim toga, Sistrade® CRM također nudi tvrtkama alate za istraživanje tržišta, što omogućuje upravljanje potencijalnim novim kupcima, kreiranje novih ponuda i njihovih rezultata, te alate za proučavanje razloga koji su doveli do prihvaćanja ili odbijanja ponude. Dakle, provodi se kontinuirano poboljšanje procesa prodaje, osiguravajući da se greške ne ponavljaju te se ostvaruje povratna informacija od kupaca, što može biti korisno za buduća planiranja.

Bili ste dio FEST.A CROPAK-a 2014. Je li to bio prvi veći korak u promociji vaše tvrtke i rješenja u Hrvatskoj i regiji?
Počeli smo raditi na hrvatskom tržištu prije godinu dana, a danas možemo reći da su rezultati izuzetni! Predstavljamo našu tvrtku i rješenja na sajmovima, oglašavamo se u časopisima i, najvažnije, provodimo direktni marketing – odlazimo u posjete klijentima. U ovom trenutku Sistrade je već poznata tvrtka na tržištu, ali još je uvijek puno posla koji treba obaviti. Prošle godine sudjelovali smo na FEST.A CROPAK-u i za nas je to bio trenutak naše afirmacije na hrvatskom tržištu. Ove ćemo godine sudjelovati u FEST.A CROPAK 2015 kao već poznati partner na tržištu.
U Hrvatskoj smo našli vrlo dobro organizirane tvrtke s vrlo stručnim timovima, a postignuti rezultati omogućuju nam daljnje unaprjeđenje našeg sustava


Jesu li hrvatske tvrtke spremne za implementaciju Sistradeovih rješenja? Jesu li svjesne benefita koje im nudite? Jeste li zadovoljni iskazanim interesom?
Hrvatske tvrtke u stalnoj su potrazi za inovacijama, kontrolom troškova i rješenjima za potpuno upravljanje, a Sistrade je u stanju ispuniti te zahtjeve, i jako smo zadovoljni s time.
Iz dana u dan osjećamo sve veći interes na hrvatskom tržištu za MIS | ERP sustave i želju da se promijeni postojeći sustav. Tvrtke su spremne i žele promijeniti i poboljšati svoj MIS, ali važna napomena je da se mijenja kompliciran i kompleksan proces, odnosno treba vremena da se vide rezultati koje se obično očekuju u kratkom roku. Dakle, potrebno je identificirati očekivanja obiju strana.

Vaša su rješenja 100 % bazirana na webu. Koje su prednosti toga?
Na poslovnom ste putu, izvan ureda. To nije problem. Još uvijek možete točno znati što se događa u vašoj tvrtki, kako rade proizvodni odjeli, koje su procjene i planovi napravljeni i što treba odraditi. 100 % web Sistrade® rješenje omogućuje korisniku da se konzultira sustav u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta u svijetu, u bilo kojem pregledniku! Kompatibilno je s s PC-em, Mac-om, smartphoneom i tabletom, sve što trebate je internet preglednik.

Sistrade posjeduje ISO 9001:2008 certifikat. Što on jamči?
Doista, Sistrade je certificiran s ISO 9001:2008. To nas usmjerava da se usredotočimo i jamčimo kvalitetu proizvoda i usluga korisnicima; uvijek smo orijentirani na povećanje zadovoljstva kupaca, kao i rad na putu kontinuiranog poboljšanja.

Vaša poruka čitateljima...

Želja za unaprjeđivanjem i inovacijama pokretačka je snaga i za hrvatske tvrtke i za Sistrade, a ja vjerujem da se uz trud i mudar rad može postići izvrsnost!

Razgovarala: Tihana Lešić
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: