« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2015

AGFA-rješenja za tisak velikih formata

Agfa nudi izuzetno širok izbor profesionalnih rješenja za tisak i doradu velikih formata. AGFA :Anapurna UV pisači i :Acorte rezači odlikuju se izuzetnom kvalitetom i brzinom tiska, velikom preciznosti rezanja, pouzdanim radom te jednostavnim rukovanjem i održavanjem.
UV tehnologija pruža mnoge prednosti o odnosu na ostale tehnologije digitalnog tiska velikog formata. Budući da ne dolazi do međusobne reakcije tinte i podloge, moguć je ispis na gotovo sve vrste materijala, što omogućuje gotovo neograničene mogućnosti primjene. UV pisači najčešće nude mogućnost korištenja bijele boje, čime se omogućuje tisak na prozirne i obojene materijale. Dodatna prednost je konzistentnost boja neovisna o tipu podloge (moguće je koristiti istu kalibraciju za više različitih materijala). Također, postupak polimerizacije odvija se praktički trenutačno, što omogućuje velike brzine ispisa. Zahvaljujući mogućnosti ispisa na jeftinije nepresvučene materijale i manjoj potrošnji tinte (tinta ostaje na površini i u pravilu troši se do 50 % manje tinte u odnosu na ostale tehnologije), ispis UV tintama je vrlo ekonomičan. UV tinta omogućuje jednostavno održavanje pisača (ne dolazi do sušenja tinta u glavama) i brzu pripremu stroja za ispis. UV tinte ekološki su prihvatljive jer ne sadrže štetne komponente opasne po okoliš i zdravlje operatera.

AGFA :Anapurna UV pisači
Pod tim nazivom Agfa nudi izuzetno širok izbor profesionalnih UV pisača velikog formata. Ponuda uključuje hibridne, flatbad i roll to roll pisače širina od 160 do 320 cm. Svi :Anapurna M pisači, uz vrhunsku kvalitetu ispisa, odlikuju se automatskom kontrolom vakuuma, vrlo preciznim transportom medija, dobrim prianjanjem materijala za ispis (vakuum stol podijeljen je na više dijelova), poluautomatskim pozicioniranjem i mjerenjem visine medija, ispisom od ruba do ruba materijala i ugrađenom jedinicom za ispis iz role u rolu. Kod većine :Anapurna M modela u standardnu opremu ubrajaju se i crash senzori za sprječavanje udaraca glave u podlogu te uređaj za skidanje statičkog elektriciteta s ploča na koje se tiska. Također, većina :Anapurna M modela uključuje i bijelu boju, čime se omogućuje tisak na obojene i prozirne materijale.
Kod hibridnih :Anapurna M pisača transport medija je uz pomoć pokretnog remena koji prelazi oko stola s vakumskim prianjanjem. Kod tih pisača ispisne glave pomiču se samo u jednoj osi (lijevo - desno), dok se medij na koji se tiska pomiče pomoću transportnog remena. Snažan vakuum omogućuje dobro prianjanje medija na podlogu i sprječava udarce ispisnih glava u podlogu. Prednost tog tipa pisača je moguć rad s većim pločama (npr. :Anapurna M2050i može koristiti standardne ploče dimenzija 205x305 cm). Kod flatbad modela (:Anapurna M2540FB) ploča stoji fiksno na stolu, dok je pisač napravljen tako da glava putuje u dvije osi. Ta vrsta pisača pogodnija je za rad s većim brojem manjih predložaka osjetljivih na pomicanje transportnog remena te za primjene kod kojih se traži izuzetno velika preciznost pozicioniranja medija (npr. obostrani tisak od ruba do ruba, tisak suvenira i slično). Hibridni i Flatbad modeli, osim tiska na krute ploče, mogu koristiti i materijale u rolama (papiri, cerade, naljepnice, folije i ostalo). Za korisnike koji su specijalizirani za tisak na cerade, samoljepive folije, papir i ostale materijale koji se isporučuju u rolama namijenjeni su Roll to Roll :Anapurna pisači, koji se, uz poznatu kvalitetu, ističu i izuzetno velikim brzinama ispisa.AGFA :Acorta rezači
Uz poznate :Anapurna pisače od ove godine AGFA u ponudi ima vrhunski :Acorta rezač. Radi se o rezaču krutih i fleksibilnih materijala namijenjenome za potrebe digitalnog tiska. Taj se rezač savršeno uklapa uz :Anapurna i :Jeti seriju UV pisača i :Asanti softver za vođenje cjelokupnog procesa. Rezač je potpuno automatiziran i uključuje inovativni sustav automatskog prepoznavanja i višenamjensku glavu za rezanje. :Acorta automatski prepoznaje otisnutu sliku i referentne točke za rezanje. Višenamjenska glava omogućuje automatski odabir i prihvat različitih alata prikladnih za odabrane materijale i poslove rezanja i završne obrade. Velik izbor alata osigurava izuzetnu svestranost tog rezača i mogućnost rezanja, glodanja i biganja različitih vrsta materijala. :Acorta također uključuje snažan videoprojektor koji projicira otisnutu sliku zajedno s linijama rezanja na predložak za rezanje. To omogućuje jednostavnu i brzu provjeru te izbjegava moguće greške prilikom rezanja. Integracija rezača s pisačem i :Asanti softverom nudi potpunu automatizaciju i veliku produktivnost uz minimalne intervencije operatera.

Pripremio:  dr. sc. Mladen Široki, ZINA d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: