« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2014

Boje su u svemu

Grafima, međunarodni sajam grafičke i papirne industrije koji se od 15. do 18. listopada, pod svodovima Beogradskog sajma, predstavlja stručnoj i širokoj javnosti 36. put zaredom, i ove se godine organizira pod sloganom “Sve je u bojama”.
To je ujedno potvrda kontinuiteta ne samo u metaforičkoj, nego i u sadržajno-programskoj koncepciji te specijalizirane sajamske manifestacije, koja na jednom mjestu nastoji predstaviti i ponuditi uistinu najširi spektar tehnoloških dostignuća u grafičkoj i papirnoj industriji, sa svim njihovim privrednim modalitetima, ali i održati status referentne u tom sajamskom sektoru u regiji.

Privredni aspekt sajma podcrtan je činjenicom da je najveći dio poslovnih suradnika te manifestacije iz područja izdavaštva, tiskanih medija, grafičke, reklamne, glazbene i filmske industrije, dizajna, radija i televizije, dakle područja koje i na svjetskoj razini, i uza sve krizne turbulencije, imaju trajan i atraktivan rast.

Sudjelovanje na ovogodišnjoj Grafimi najavilo je više od 80 sudionika i izlagača iz Srbije, regije i Europe, koji će predstaviti proizvode, usluge, tehnička i tehnološka dostignuća u ključnim segmentima te privredne grane - strojeve, uređaje i opremu za grafičku industriju (strojeve za različite tiskarske tehnologije, uređaje za unos, obradu i prijenos podataka, programske pakete za pripremu za tisak, strojeve i opremu za grafičku doradu, rezervne dijelove i komponente, polovne grafičke strojeve, kontrolne i mjerne uređaje i opremu...), sirovine i repromaterijale, proizvode grafičke industrije itd.
Konačno, neizostavni dio Grafime je već tradicionalno bogat prateći program sastavljen od stručnih predavanja, prezentacija novih tehnologija i dostignuća, uz osigurano prisustvo i podršku udruženja, obrazovnih i strukovnih organizacija. Tako je, primjerice, reprezentativna Grupacija grafičke industrije, koja djeluje pri Privrednoj komori Srbije, već najavila kampanju za rješavanje problema deficita IT stručnjaka u grafičkoj industriji te za podizanje problema grafičkog otpada na višu razinu.

Komplementarni, sastavni dio Grafime je također dugovječni BIROEXPO, međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme, te je mogućnost širenja izlagačkog potencijala grafičke i papirne industrije time dodatno povećana.

Izvor: Beogradski sajam
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: