« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2013

Tajna je u ravnoteži

Kada netko spomene tiskarsku industriju, prosječnom će korisniku na pamet pasti slike ispuštanja štetnih plinova, golemih količina papirnog otpada i potrošnje ogromnih količina energije.
No današnja se stvarnost znatno razlikuje od tih apokaliptičnih vizija prema kojima našem planetu nema spasa. To možemo pripisati korisnicima koji zahtijevaju prilagođeniji pristup, personaliziranom marketingu i kraćem životnom vijeku ambalaže, što stvara pritisak koji tjera industriju da bude učinkovitija i brža, a to automatski potiče unaprjeđenja u održivosti same industrije.
Vođenje održivog tiskarskog poslovanja danas zahtijeva holistički pristup, za razliku od međusobno nepovezanih poslova i sporadičnih isporuka.
Dakle, nije dovoljno samo posvetiti se održivosti jednog dijela poslovanja, nego održivost mora biti u osnovi samog proizvoda. Materijali potrebni za njegovu proizvodnju, grafičku pripremu, tisak i doradu moraju biti učinkoviti i štedljivi, kao i logistika same tiskarske tvrtke. Čak i sama zgrada tiskare, transport i korištenje energije moraju biti na određenoj razini održivosti, ako tvrtka želi opstati.
Zbog potrebe za što većom učinkovitošću i fleksibilnošću proizvodnje, svjedoci smo napretka u svim pravcima industrije.
Da bismo razumjeli kako se te promjene događaju, nužno je prije svega razumjeti poslovnu stvarnost današnjeg tiskarstva. Većina komercijalnih tiskara danas nisu samo tiskare. Bez obzira na tehnologiju koja se koristi – litografija, gravura, sitotisak ili digitalni tisak – većina tiskara stvaraju dodatnu vrijednost nudeći dodatne usluge koje samo marginalno imaju veze s tiskom. Među takve usluge ubrajaju se i dostava, planiranje, marketinška savjetovanja pa čak i upravljanje zalihama.
Naravno, nailazimo na različite tržišne dinamike kad uspoređujemo komercijalno tiskarstvo s proizvodnjom ambalaže, no jedna karakteristika svima je zajednička: tržišno natjecanje samo najnižom cijenom nije dovoljno za preživljavanje.

Automatizacija za veću produktivnost i profit
Pod takvim pritiskom mnogi su tiskari modernizirali svoje procese i u potpunosti automatizirali radne tijekove kako bi povećali produktivnost i profit, povezujući se s velikim bazama podataka kako bi proizveli personaliziranije marketinške materijale.
Zabrinjavajuće?
- U svijetu se danas koristi pet puta više papira nego što se koristio 1950.
- Papir čini 2% svjetske trgovine i 2.5% industrijske proizvodnje.
- Većina papira se koristi kratko vrijeme i zatim odbacuje.
- Samo 10% papira dugoročno se arhivira.
- Prosječni djelatnik u uredu iskoristi otprilike jedan list papira svakih 12 minuta, što stvara 70% uredskog otpada.

Mnogi tiskari prihvatili su i Web-to-print, sustav koji omogućuje grafičkom dizajneru ili tiskaru direktan rad s korisnikom kako bi učinkovito izmjenjivali dizajn i izgled samog projekta. Taj novi model može se sažeti u slogan “Prvo distribuiraj, zatim tiskaj”.
Tisak na zahtjev (print-on-demand) model poslovanja postaje sve rašireniji u tiskarskoj industriji jer korisnici žele i moraju osvježavati tiskane materijale kao što su katalozi, brošure, priručnici, knjige i personalizirani uredski materijal. Tiskari zbog toga koriste nove tehnologije kako bi brže proizvodili personaliziranije materijale u manjim količinama.
Tisak knjiga je industrija koju će najviše izmijeniti ta nova poslovna stvarnost. Rastom popularnosti e-čitača kao što su Kindle ili iPad, pojavom mogućnosti samoobjavljivanja autora u kratkom vremenu, izdavačke kuće moraju se suočiti s pritiskom da su njihove knjige aktualne i ne mogu si priuštiti velike zalihe.
Zamislite samo sav otpad stvoren u procesu tiska knjige. Imamo odbačeni papir kao rezultat pretjerane produkcije ili grešaka, zatim otpadnu tintu, aluminijske ploče i karton.
Kontrolirajte potrošnju papira
Ovo su preporuke tvrtke Océ Business Services korisnicima u sklopu projekta
eko-svjesnosti:
1.  Ispisujte duplex
2. Koristite reciklirani ili certificirani papir
3. Ispisujte na mrežnom umjesto na stolnom pisaču
4.  Pažljivo pregledajte dokument na zaslonu svog računala
5. Šaljite ispisne zadatke u mailbox
6. Ispisujte više stranica na jednoj strani papira
7. Smanjite svoj ispis na manji format medija
8. Provjerite je li uključen štedljiv način rada uređaja
9. Skenirajte i pošaljite e-mailom umjesto da kopirate
10. Koristite stare ispise za zapisivanje bilješki
11. Suvišne ispise odložite u spremnike za recikliranje
12. Isključite zaglavlja dokumenta
13. Kupujte papir i toner/tintu u većim količinama kako biste uštedjeli na transportu

No korištenjem novih just-in-time tiskarskih tehnologija za tisak malih naklada – što znači tisak naklada prema stvarnim potrebama, a ne prema procjeni – režu se suvišni i neštedljivi oblici poslovanja, što rezultira i smanjenjem otpada koji odlazi na smetlište.
Prema recentnom istraživanju američkog savjeta Clean Air Council, papir predstavlja najveći izvor otpada u tiskarskoj industriji. Oko 31% komunalnog otpada čini papir i papirne prerađevine. Zbog toga proizvođači unaprjeđuju de-inking tehnologije koje omogućuju bolju iskoristivost i recikliranje papira i ambalaže.
Primjerice, tvrtka Océ, dio grupe Canon, njeguje partnerstvo s međunarodnom udrugom Digital Print De-inking Alliance (DPDA), koja podupire istraživanja recikliranja papira iskorištenog za tisak i pronalazak štedljivih i praktičnih rješenja. Takav pristup bez sumnje pridonosi boljem omjeru recikliranog papira, a samim time i boljoj održivosti cijele industrije.

Napredne tehnologije za uštedu energenata
Klasični tiskarski strojevi, bez obzira na tehnologiju, pri radu koriste velike količine energije i vode. No proizvođači tih strojeva konstantno razvijaju napredne tehnologije kako bi smanjili količine vode potrebne za hlađenje strojeva. Neki od uređaja imaju i integrirane sustave vodenog hlađenja koji ne ovise o vanjskom izvoru vode.
Drugi je primjer korištenje rabljenih dijelova pri proizvodnji novih uređaja, kao i konstantno poboljšavanje energetske učinkovitosti. To na kraju rezultira uštedom tiskare i, dugoročno gledano, primjena takvih tehnologija bit će sve češća.
Svoj doprinos u cijeloj priči daje i sve prisutnija digitalizacija, kako dokumenata, tako i samih tiskarskih uređaja, što u konačnici smanjuje potrebu za fizičkim medijem, te omogućuje brže i štedljivije odvijanje poslovnih procesa unutar neke organizacije.
No bilo bi pogrešno zagovarati potpuni prelazak na “svijet bez papira”, jer koliko god ekološki upitno, korištenje papira je nešto bez čega sadašnje čovječanstvo ne može, a vjerojatno neće moći ni u bližoj budućnosti.


RentAPrint
Kao partner tvrtkama Canon i Océ, tvrtka KSU iz Velike Gorice razvila je program RentAPrint, čija je osnovna filozofija stvaranje održive, štedljive i učinkovite radne okoline.
Putem digitalnih pisača i softverskih rješenja koja nadziru i smanjuju potrošnju papira i tonera, korisnicima se omogućuje kreiranje i optimiziranje radnih procesa koje rezultira uštedom i smanjenjem potrošnje resursa.
Digitalizacijom dokumenata i automatizacijom njihova protoka kroz organizaciju, korisnici mogu izvući više od svoje radne okoline, pritom izbacujući nepotrebno ispisivanje i rizik da se povjerljivim dokumentima dogodi nešto nepredviđeno.
S druge strane, sustavi za optimalno korištenje ispisa, obavještavanje o zastoju ili potrebi zamjene potrošnog materijala, osiguravaju da sustav produkcije dokumenata radi glatko i učinkovito, što smanjuje gubitak vremena i novca na popravke te osigurava pouzdanost, posebno važnu u komercijalnom tisku.Digitalno preuzima vodeću ulogu u životima svih nas, no odabrati samo jednu stranu u bitci analogno-digitalno bilo bi pogrešno. Analogno i digitalno moraju postojati zajedno i evoluirati zajedno, i tek tada možemo govoriti o održivosti unutar industrije.
Tehnološke kompanije koje proizvode računala, servere, pisače i papir imaju zadatak pomoći ljudima u održavanju ekonomski razumne i ekološki odgovorne ravnoteže.
Zbog svega spomenutog, postoji razlog za optimizam i vjeru da će potreba za učinkovitošću i dalje poticati inovacije kroz sve elemente industrijskog opskrbnog lanca, od energetski učinkovitijih strojeva, preko digitalizacije tamo gdje je potrebna, do održivije proizvedenih tonera i tinti.
Proizvođači, tiskari i dobavljači koji u sve većem broju prihvaćaju ove koncepte održivosti, pokazuju kako su ideje dobre za okoliš i ideje dobre za poslovanje u biti iste stvari.

Izvor: KSU d.o.o., Velika Gorica


 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: