« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2013

AGFA :Amigo TS ploče – stabilne, kvalitetne i ekološki prihvatljive

Konačan rezultat ovisan je o nizu analognih vrijednosti kao što su stanje i temperatura kemije, brzina prolaska ploča kroz razvijačicu, način ispiranja, gumiranje i ostalo. Koliko god da se ti elementi kontroliraju i drže unutar standardnih vrijednosti, ploča je ponovljiva samo unutar određenih tolerancija.

Princip rada :Amigo TS ploča
AGFA :Amigo TS ploče koriste snagu lasera za topljenje izuzetno sitnih termoplastičnih elemenata koji se nalaze u površinskom sloju ploče. Tijekom osvjetljavanja termoplastične čestice apsorbiraju toplinsku energiju te se tope, međusobno spajaju te nastaju kruta područja koja se čvrsto lijepe za aluminijsku podlogu. Područja koja nisu osvijetljena ostaju u početnom stanju te se u postupku ispiranja jednostavno odstranjuju s ploča. Tim postupkom u jednom koraku nastaje stabilna i mehanički otporna ploča spremna za tisak. Drugim riječima, ploča se u potpunosti formira postupkom osvjetljavanja, odnosno cijeli je postupak ovisan samo o postavkama lasera. Jedino što je preostalo nakon osvjetljavanja je ispiranje neosvijetljenih čestica u područjima gdje nema slike. Kod Amigo TS ploča za pranje neosvijetljenih dijelova koristi se blaga Clean Out tekućina za ispiranje.
Amigo TS ploče podržavaju znatno širi raspon parametara osvjetljavanja i ispiranja u odnosu na standardne kemijske termalne ploče

Prednosti Amigo TS ploča ThermoFuseTM tehnologije
:Amigo TS ploče ne zahtijevaju razvijanje, ali je potrebno ispiranje blagom tekućinom za ispiranje koja nije Ph neutralna te nije moguće reći da je postupak u potpunosti beskemijski. Unatoč tome, postupak donosi mnoge prednosti u odnosu na konvencionalnu kemijsku CTP tehnologiju i isto tako na besprocesnu tehnologiju koja se primjenjuje kod nekih drugih proizvođača.

Jednostavan i stabilan postupak izrade ploča
:Amigo TS ploče podržavaju znatno širi raspon parametara osvjetljavanja i ispiranja u odnosu na standardne kemijske termalne ploče, što čini postupak izrade tih ploča izuzetno stabilnim i robusnim.

Fizikalni postupak osvjetljavanja
Površinski sloj Amigo TS ploča sastoji se od velikog broja termoplastičnih čestica koje se pod utjecajem topline lasera međusobno lijepe i učvršćuju na aluminijsku podlogu. Neosvijetljeni dijelovi ostaju u početnom stanju te se lako ispiru. Princip izrade ploča je negativan, čime se postiže velika stabilnost i eliminira opasnost od toniranja kao posljedica pogrešno odabranih parametara.

Jednostavno ispiranje
U neosvijetljenim područjima čestice se jednostavno ispiru s ploča uz korištenje blage tekućine za ispiranje. Fizikalni postupak ispiranja izuzetno je robustan i stabilan te podnosi velike promjene parametara ispiranja. Tekućina za ispiranje vrlo je postojana što, uz malu potrošnju, čini korištenje tih ploča izuzetno ekonomičnim i ekološki prihvatljivim. Kao jedinicu za ispiranje moguće je koristiti postojeću razvijačicu za standardne CTP ploče tako da za prijelaz na te ploče nisu potrebne dodatne investicije. Isprana ploča je izuzetno kontrastna te je moguće mjerenje standardnim mjeračima ploča i vizualna provjera prije stavljanja u tiskarski stroj.



Megagraf - :Amigo TS korisnik
Tvrtka Megagraf d.o.o. zadovoljni je korisnik :Amigo TS ploča. Taj se grafički studio iz Splita bavi izradom grafičkih filmova više od 20 godina te posljednjih nekoliko godina nude i izradu tiskarskih ploča iz usluge. Za osvjetljavanje ploča koriste B2 termalni CTP osvjetljivač i pripadajuću razvijačicu za termalne ploče.
Prije :Amigo TS ploča koristili su standardne termalne ploče te isto tako direktne ploče koje nije potrebno razvijati. Prilikom korištenja standardnih termalnih ploča glavni problemi bili su velika potrošnja kemije te velika osjetljivost na promjene parametara osvjetljavanja. Kod direktnih ploča problemi su znatno viša cijena te nemogućnost vizualne provjere. Primjena :Amigo TS ploča omogućila je izuzetno stabilnu proizvodnju ploča uz mogućnost korištenja postojeće opreme, veliku fleksibilnost na promjenu parametara ispiranja i osvjetljavanja te povoljnu ukupnu cijenu korištenja.
Više o Agfa :Amigo TS pločama i ostalim proizvodima iz Agfa ponude možete saznati kod ovlaštenog AGFA partnera za Hrvatsku, tvrtke ZINA d.o.o., Ivanićgradska 64, tel ++385 1 2450 161 ili na službenim web stranicama Agfe (www.agfa.com) i Zine (www.zina.hr).




Odlične performanse u tisku
Jedno­stavna i stabilna izrada ploča osigu­rava odlične performanse u tisku. Provjereni površinski sloj pruža odličnu otpornost i osigurava velik broj otisaka (do 200.000 otisaka bez pečenja, uz pečenje broj otisaka može biti i veći). Dodatna prednost je mogućnost jednostavnog arhiviranja i reprinta.

Ekološke prednosti
Potrošnja tekućine za ispiranje iznosi samo 30-50 ml/m2 ploča, što je znatno manje nego kod konvencionalnih termalnih ploča. Zahvaljujući niskoj potrošnji i dugom vijeku trajanja tekućine za ispiranje, korištenje :Amigo TS ploča ekološki je prihvatljivo te istovremeno vrlo ekonomično.

Prijelaz s kemijskih na AGFA beskemijske ploče
Postojeći korisnici termalnih kemijskih CTP rješenja jednostavno i bez dodatnih ulaganja mogu prijeći na ploče AGFA :Amigo TS ploče.

Pripremio: dr. sc. Mladen Široki, ZINA d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: