« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2013

HP Indigo i PPS imaju rješenje za vas!

U vremenu u kojem je tehnološki razvoj svake od konkurentskih tvrtki otišao daleko, i kada se rješenja međusobno razlikuju tek po nijansama, HP Indigo je svojim aktualnim i budućim kupcima ponudio dodatna rješenja koja će njihove proizvode izdvojiti od ostalih na tržištu, a da se pritom ni trOškovi ni vrijeme izrade proIzvoda ne povećavaju.
Professional Printing Solutions (PPS), tvrtka sa sjedištem u Beogradu, je i ovog puta sudjelovala na dPrintu, prvi put kao lokalna hrvatska tvrtka Professional Printing Solutions Adria. Tom su prilikom upoznali posjetitelje s najnovijim dostignućima u domeni digitalnog tiska, primjeni novih tehnologija i novim grafičkim proizvodima koje omogućavaju sustavi za tisak renomiranih tvrki, čiji je PPS ovlašteni distributer u regiji.

Goran Pažin, direktor flexo sektora i tvrtke PPS Adria iz Zagrebu u svojoj je prezentaciji posebnu pažnju posvetio novim GCP rješenjima svjetskog lidera u digitalnom tisku – kompaniji HP Indigo.
Predstavljen je koncept ElektroInk tehnologije, na kojoj su razvijeni svi HP Indigo strojevi, od e-printa prvi put uvedenog 1996., pa do novog B2 stroja 10000 promoviranog na Drupi 2012. Riječ je o jedinstvenom konceptu koji kombinira najbolje od ofseta s najboljim od digitalne tehnologije. Proces tiska u ovom se konceptu odvija u šest koraka – dva koraka pripadaju digitalnoj, a četiri koraka klasičnoj ofset tehnologiji:
1. PIP (Photo Imaging Plate) - konceptulano odgovara CTP ploči iz ofseta, elektricitetom se nabija po cijeloj površini
2. Laser (Writing Head) - osvjetljava PIP (uklanja naboj s površina na kojima treba ostati boja) kako bi prenio informacije o separacijama po boji
3. BID (Binary Ink Developer) - nanosi EI (ElectroInk) na PIP po separaciji
4. boja se “lijepi” na površine koje su bile osvijetljene i s kojih je uklonjen naboj laserskim zrakom
5. boja se prenosi na gumeni valjak
6. boja se s valjka prenosi na materijal na kojem se tiska (ovisno o vrsti stroja i materijalu na kojem se tiska, boja se prenosi separaciju po separaciju, ili se kompletni otisak – do 16 separacija formira na gumi, a potom se sve zajedno prenosi na sintetički materijal na kojem se tiska).
HP Indigo od svog prvog pa do svih današnjih, nudi strojeve s 4, 5, 6 ili 7 kolornih tankova, kako bi u konačnici mogao postići i do 97% boja Pantone skale s Delta E< 3, najširi kolor gamut i specijalne efekte sa specijalnim bojama, a koje zahtijevaju određeni vidovi tiska.

Ono što također danas izdvaja HP Indigo od ostalih, je i mogućnost tiska bijelom bojom. Jedino HP Indigo nudi digitalni stroj na arke s bijelom bojom. Taj se stroj najčešće koristi za čestitke, point-of-sale, displeje, direktne mail kampanje, specijaliziranu ambalažu i slično, a može se primijeniti na najrazličitijim tiskovnim podlogama: obojenim, metaliziranim, transparentnim ...
Sljedeći iskorak HP Indiga očituje se u domeni foto aplikacija. Nove boje za foto aplikacije, koje pružaju istinsku foto kvalitetu, Light Cyan i Light Magenta, koriste se kao 5. i 6. kolorni modul na stroju. Očigledne prednosti su glađi prelazi, smanjena zrnatost i foto look & feel s lakiranjem ili laminacijom.
U domeni visokokvalitetne jednobojne aplikacije, tu je Light Black, koji poboljšava kvalitetu slike uz povećanje brzine tiska i smanjenja troška otiska i do 25%. Dostupan je kao spot boja i primjenjiv za čiste crno-bijele poslove s visokom pokrivenošću bojom.
Na polju sigurnosnih aplikacija ističe se HP ElectroInk UV crvena boja, vidljiva samo pod UV lampama, a koja je moguća na strojevima HP Indigo WS4600, 5600 i 5500. Ako želite istaknuti svoju kreativnost u marketinškom smislu, svakako se odlučite za Digital Matte Ink.
U vremenu u kojem je tehnološki razvoj svake od konkurentskih tvrtki otišao daleko, i kada se rješenja međusobno razlikuju tek po nijansama, HP Indigo je svojim sadašnjim i budućim kupcima ponudio još nešto što će njihove proizvode izdvojiti od ostalih na tržištu, a da se pritom ni trškovi ni vrijeme izrade prozvoda ne povećavaju: Textured effects (efekt slijepog tiska korištenjem digitalno kreirane matrice), Raised print (podizanje površine boje u odnosu na materijal, nanošenjem nekoliko slojeva transparentne boje), Digital watermarks (efekt vodenog žiga).
I na kraju, dolazimo do EPM-a. Enhanced Productivity Mode je otkriće koje povećava produktivnost 33%, kao i profitabilnost s obzirom da je cijena otiska oko 14% niža, a omogućuje tisak četverobojnih CMYK poslova iz tri boje. Bit ove inovativne tehnologije je tisak CMYK poslova bez crne boje. Kolor gamut se korištenjem EPM-a smanjuje za samo 10% i prema iskustvu korisnika širom svijeta, zadovoljava kvalitetom tiska 80% redovnih poslova.
Nakon zanimljivog i interaktivnog dijela o Inku i tehnologijama tiska, prezentirani su novi HP Indigo strojevi koji mogu primjenjivati spomenute inovacije i donijeti svojim vlasnicima značajnu komparativnu prednost u već ionako napetoj utrci u svijetu tiska.

HP Indigo WS4600
Zbog svoje jedinstvene tehnologije HP Indigo omogućava tisak na najrazličitijim materijalima od 12 do 350 mikrona, a upravo zbog toga je HP Indigo svoju primjenu našao u djelatnosti tiska etiketa, fleksibilne ambalaže i termoskupljajućih etiketa. U ovoj domeni, HP Indigo u svom portfoliju ima strojeve iz role – HP Indigo ws4600 i ws6600 koji služe kao dopuna konvencionalnim tehnologijama koje se koriste u tisku ambalaže – flekso, ofset i duboki tisak. S ovim strojevima isplativo je tiskati i do 100.000 etiketa prosječne veličine.
Osnovne karakteristike ws4600:
• tisak brzinom od 16 m/min u četiri boje, 21m/min u Enhanced Productivity Mode, 12,8 m/min u pet boja
• rezolucija (dpi) 812 x 1624 u Hires modu
• linijatura (lpi) 144, 160, 175, 180, 230
• maksimalan korak 308 x 450mm
• širina role od 200 - 330 mm
• tisak na samoljepivim papirima, PE, PET, PVC, PP, OPP, Al... svim medijima od 12 do 350 mikrona
• širok gamut boja s pokrivenošću 97% Pantone skale, u konfiguraciji sa sedam kolor modula
• tisak iz role
• mogućnost in-line povezivanja s uređajima za završnu obradu ambalaže
• ESKO Rip Server za automatsku konverziju Pantone boja u CMYKOVG i kreiranje kolor profila.
Većina svjetskih brendova je usvojila rješenja koja HP Indigo nudi. HP Indigo ElectroInk odgovara zahtjevima vodećih brendova kvalitetom otiska i izgledom na polici. HP Indigo strojevi povećavaju profit pojednostavljenjem izrade multi-SKU verzija i brže implementacije novih dizajna. Kratko vrijeme izrade omogućava smanjenje zaliha te fleksibilniju proizvodnju nakon predviđanja prodaje.


HP Indigo WS6600
To je najprodavaniji narrow-web tiskarski stroj, i s više od 280 instalacija ima više od 70% tržišnog udjela digitalno otisnutih narrow-web etiketa.
Osnovne karakteristike:
• tisak brzinom 30 metara na sat u 4 boje, 40m/min u Enhanced Productivity Mode, 24 metara u 5 boja
• rezolucija (dpi) 812 x 1219 u 8 bit-a, 2438 x 2438 dpi u HDI
• linijatura (lpi) 144, 175, 180 HDI
• maksimalan korak 317 x 980 mm
• širina role od 200 do 340 mm
• tisak na samoljepivim papirima, PE, PET, PVC, PP, OPP, Al... (svim medijima od 12 do 450 mikrona)
• širok gamut boja s pokrivenošću 97% Pantone skale, u konfiguraciji sa 7 kolor modula
• tisak iz role
• mogućnost in-line povezivanja sa strojevima za završnu obradu ambalaže
• ESKO Rip Server za automatsku konverziju Pantone boja u CMYKOVG i kreiranje kolor profila.
Ipak, to nije samo još jedan stroj sa sjajnim karakteristikama, koje razumiju samo oni koji tiskaju. Ovaj stroj je dobio Intertek Green leaf certifikat, a zahvaljujući značajnom smanjenju otpada prilikom pripreme stroja u usporedbi s analognim strojevima.
Just In Time proizvodnja dovodi do:
• učinkovitijeg lanaca opskrbe
• nema zastarijevanja (otpisa) za krajnje korisnike.

HP Indigo 20000
Prije svega dizajniran za tisak fleksibilne ambalaže, stroj iz role HP Indigo 20000 podržava tiskanje na rolama širine do 76,2 mm i dužine koraka do 1,1m. Tim se karakteristikama uklapa u postojeće proizvodne procese tiska fleksibilne ambalaže i omogućuje tisak svake vrste fleksibilne ambalaže.
Stroj je dizajniran za tiskanje u “četiri smjene” na svim raspoloživim materijalima, uključujući foliju, papir i aluminij, debljine od 10 do 250 mikrona.
HP Indigo 20000 format zadovoljava 90% formata za izradu fleksibilne ambalaže za hranu. Tisak fleksibilne ambalaže zahtijeva tiskanje na površinu na neprozirnim materijalima, kao i tisak u negativu na prozirnim materijalima. HP Indigo Color Switching Technology pruža mogućnost brze izmjene redoslijeda tiska boja, kao i ponavljanje pojedinih boja.
Njegova produktivnost se ukratko može opisati:
• maksimalna brzina tiska: u EPM modu 45 m/min – 33 m2, 4 boje - 34 m/min – 25 m2, 5 boja - 27 m/min – 20 m2
• dizajniran za non-stop (24/7) proizvodnju
• robustan DFE posebno dizajniran od strane ESKO-a, omogućuje procesiranje i više stotina poslova dnevno.
Održivost koja karakterizira taj stroj nije zanemariva:
• nema ploča ili cilindara kod izrade tiskovne forme, što omogućuje kratke rokove isporuke
• mogućnost tiska na biorazgradive filmove
• smanjuje otpad prilikom pripreme stroja za tisak
• smanjuje izradu fotopolimernih ploča i bakrotisnih cilindara, te smanjuje broj posebnih boja na skladištu.
• ušteda do 12 tona folije za tisak na godinu
• ušteda do 10.000 m2 fotopolimernih ploča
• ušteda do 25K bakrotisnih cilindara na godinu.

HP Indigo 5600
Kada su u pitanju marketinški materijali, knjige, upute, materijali namijenjeni direktnom marketingu, razvojem HP Indigo tehnologije uloga digitalnog tiska više nije ista kao prije. Strojevi HP Indigo namijenjeni komercijalnom tisku, ne samo da su u mogućnosti raditi brzo i fleksibilno, već pružaju kvalitetu tiska koja se može usporediti samo s ofsetima posljednje generacije. Uz to imaju i nižu cijenu proizvodnje u odnosu na ofset i na poslovima iznad 1000 primjeraka. S novom generacijom HP Indigo tiskarskih strojeva, profesionalcima na raspolaganju stoji još širi spektar mogućnosti, još kraće vrijeme povratka investicije i još jednostavnije upravljanje procesom tiska. Taj stroj daje visokokvalitetan tisak na sintetičke materijale koristeći HP Indigo One-shot process (prijenos svih kolornih separacija odjednom na tiskovnu podlogu). Aplikacije na PVC, PET, Teslin®, PC itd. znače da se na tom stroju mogu tiskati plastične kartice, ulaznice, podloge za miš, wobleri itd.

HP Indigo 10000
Prvi digitalni B2 stroj za tisak – prekretnica u tiskarskoj industriji.
Tj stroj formata B2 može tiskati bilo koji komercijalni posao - HP Indigo tehnologijom, na velikom spektru materijala i s fleksibilnošću u proizvodnji koju donosi digitalna tehnologija. Lako se uklapa u tiskare koje su do sada radile na ofsetu, tiskajući velik broj različitih aplikacija.
Tehničke specifikacije: 
• 3450 araka na sat 4/0, 4600 araka na sat u EPM (Enhanced Productivity Mode), 1720 araka na sat 4/4, 6900 araka na sat 1/0
• rezolucija 2438 x 2438 dpi u HD modu
• format supstrata 750 x 530 mm
• debljina supstrata od 70 do 450 mikrona
• ulagački sustav s dvije ladice visine 300 mm i paletno ulaganje visine 850 mm
• projektiran za rad u tri smjene 24/7.

HP Indigo 30000 – “pravi” format za tisak ambalaže
Ovdje je arak veličine 75 x 53 cm /29” x 21” na koji se može smjestiti većina kutija. Format se lagano uklapa u postojeću proizvodnju i kompatibilan je s radnim procesom i strojevima za doradu. Za male naklade, taj je format bolji od dominantnog formata 70 x 100 / 28’’ x 40’’.
Debljine od 200 do 600 µ, pokrivaju 90% današnjeg tržišta. HP Indigo jedinstvena ElectroInk tehnologija omogućava tisak na metalizirane i sintetičke podloge, a moguće je tiskati i na recikliranom kartonu.
Smanjenje naklada i povećanje broja poslova kreirale su potrebu za digitalnim rješenjem koje kvalitetom odgovara ofsetu u kartonaži. Male naklade su generalno kategorizirane kao poslovi ispod 2000 araka. Takvi poslovi obično trebaju 30 do 60 minuta za pripremu stroja i najčešće 200, a ponekad i 500 araka za pripremu. Proces tiska traje 8 do 12 minuta, tako da je iskoristivost stroja samo 17 do 22% uz faktor otpada od 10 do 25% po poslu. Mnoge tiskare već sada imaju 10 do 15% poslova koji se ubrajaju u male naklade.
Indigo tehnologiju su za tisak ambalaže odabrali globalni brendovi kao što su: P&G, Nestle, L’Oreal, Coca-Cola, Heineken, Sony i dr. Indigo tehnologija danas tiska kartonsku ambalažu za brendove kao što su Pfizer, Unilever, Mars-Wrigley i niz premium boutique beauty-care brandova.
Ako pogledamo prognozu tržišnih potreba u ovoj i narednoj godini, a imajući u vidu trend prikazan prethodnih godina, može se zaključiti da će fleksibilna i kartonska ambalaža doživjeti svoj procvat u naredne dvije godine. Također, nameće se zaključak da se neke ključne riječi, riječi koje podižu pozornost ili tzv. buzzwords (poštapalice) ne smiju zanemarivati, već upravo koristiti kao smjernice odlučivanja o pravcu u kojem želimo da se naš biznis kreće, o strojevima i tehnologijama u koje je pametno ulagati i koje će nas trajno bolje pozicionirati u odnosu na konkurenciju. Takve poštapalice ste sigurno već čuli, sada samo bolje razmislite o njima: manje naklade, event marketing, 1-1 marketing, uzorci/proofing, prototipovi, cause marketing, varijabilni podaci, višestruki SKU, na zahtjev, regionalni marketing, bar kodovi, personalizacija, Just In Time isporuka.
Zaključak je jasan - HP Indigo i Professional Printing Solutions imaju rješenje za vas!

Goran Pažin, Professional Printing Solutions Adria
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: