« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2013

Grafik.net – stručnjaci za digitalni tisak

Na hrvatskom je tržištu digitalni tisak prisutan već dvadesetak godina, a zajednica njegovih zadovoljnih korisnika iz dana u dan raste. Zbog navike na konvencionalni tisak, svi krajnji korisnici očekuju vizualne rezultate identične tim tehnikama tiska, čime su one postale standard koji je potrebno zadovoljiti.
Postavljaju se brojna pitanja: Koliko strojeva za digitalni tisak postiže visoku razinu kvalitete tiska poput konvencionalnog tiska? Koliko je potencijalnih kupaca opreme za digitalni tisak svjesno načina na koji ta oprema uistinu djeluje, koje su njezine mogućnosti i prednosti te koje je korake potrebno poduzeti da ona ispravno funkcionira? Može li priprema za digitalni tisak biti jednaka onoj za ofsetni tisk? Sastoji li se implementacija digitalnog tiska u tome da korisnik kupi opremu, pošalje datoteku i čeka da izađe konačan proizvod koji je potrebno samo fakturirati?
Digitalni strojevi su sofisticirane mašine pune elektroničkih sklopova, vrlo osjetljivi i nježni za rukovanje. Upravo je zato ljudski faktor jako bitan, kako bi se ublažili potencijalni problemi i iskoristio maksimalan potencijal digitalnog tiska.
Posjedovati jedan takav stroj podiže konkurentnost, no za ostvarivanje superiornih rezultata, nužno je znati njime rukovati, biti upoznat s njegovim mogućnostima te se pridržavati uputa proizvođača.

Treba znati iskoristiti potencijale
Najčešća predrasuda je ona da se kupnjom opreme za digitalni tisak finalizira proces u proizvodnji. Praksa u digitalnom tisku je sasvim različita od one u konvencionalnom, kako u postizanju prodajnih rezultata, tako i u njenoj operativnoj izvedbi. Strojevi za digitalni tisak se razvijaju svakodnevno, za razliku od konvencionalnih gdje inovacije i unaprjeđenja čekamo koju godinu. Svi strojevi za digitalni tisak su doslovne black box ili crne kutije, proizvođači se trude istaknuti neke prednosti i pojednostaviti upravljačka sučelja ali, kao i kod sve elektronike koju svakodnevno koristimo, jako je važno razumjeti sve funkcije na stroju.
Svaki digitalni stroj ima drugačije mogućnosti, drugačiji tijek rada od ostalih digitalnih strojeva. Možemo to usporediti s elektroničkim napravama koje svakodnevno koristimo - TV, smartphonei, kamere, tableti. Oni mogu čuda, no da biste iskoristili sav potencijal, morate znati što ta naprava može te kako njome rukovati. Inače sav taj potencijal ostaje neiskorišten. Upravo zbog svega navedenog bitno je naglasiti da je educiran kadar kod digitalnog tiska još važniji nego na konvencionalnim strojevima.
Tim stručnjaka iz zagrebačke tvrtke Grafik.net d.o.o., pored opreme za digitalni tisak, nudi mogućnost edukacije i savjetovanja kako maksimalno iskoristiti potencijale koje nudi digitalni tisak. Budite spremni i iskoristite tehnološke potencijale jer digitalni tisak nije više budućnost nego sadašnjost!
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: