« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2013

Prednosti UV tehnologije

AGFA UV pisači velikog formata

Agfa nudi izuzetno širok izbor profesionalnih UV pisača velikog formata i gotovo neograničene mogućnosti primjene. AGFA UV pisači ističu se izuzetnom kvalitetom i povoljnom cijenom otisaka, velikom brzinom tiska, pouzdanim radom te jednostavnim rukovanjem i održavanjem.
Rad UV pisača temelji se na korištenju tinte koja se skrućuje pod djelovanjem UV svjetla. UV tinta se sastoji od tri osnovne grupe čestica – oligomera, monomera i fotoinicijatora. Dok god tinta nije izložena UV svjetlu, te čestice nisu međusobno povezane i tinta se nalazi u tekućem stanju. Tekuća UV tinta nanosi se na površinu materijala piezo ink jet tehnologijom (ista tehnologija primjenjuje se i kod ostalih ink jet pisača koji koriste solventne, ecosolventne i tinte na vodenoj bazi). Kod UV pisača, uz piezo glave, nalaze se snažne UV lampe pod čijim djelovanjem fotoincijatori pokreću trenutačnu reakciju polimerizacije odnosno “sušenja” tinte.

Prednosti UV tehnologije
UV tehnologija pruža mnoge prednosti o odnosu na ostale tehnologije digitalnog tiska velikog formata. Budući da ne dolazi do međusobne reakcije tinte i podloge, moguć je ispis na gotovo sve vrste materijala, što omogućuje gotovo neograničene mogućnosti primjene. UV pisači najčešće nude mogućnost korištenja bijele boje, čime se omogućuje tisak na prozirne i obojene materijale. Dodatna prednost je konzistentnost boja neovisno o vrsti podloge (moguće je koristiti istu kalibraciju za više različitih materijala). Također, postupak polimerizacije se odvija gotovo trenutačno, što omogućuje velike brzine ispisa. Zahvaljujući mogućnosti ispisa na jeftinije nepresvučene materijale i manjoj potrošnji tinte (tinta ostaje na površini i u pravilu se troši do 50 % manje tinte u odnosu na ostale tehnologije), ispis UV tintama je vrlo ekonomičan. UV tinta omogućuje jednostavno održavanje pisača (ne dolazi do sušenja tinta u glavama) i brzu pripremu stroja za ispis. UV tinte ekološki su prihvatljive jer ne sadrže štetne komponente opasne po okoliš i zdravlje operatera.


AGFA :Anapurna UV pisači
Pod tim nazivom Agfa nudi izuzetno širok izbor profesionalnih UV pisača velikog formata. Ponuda uključuje hibridne i flatbad pisače širine 160, 207 i 256 cm. Svi se :Anapurna M pisači, uz vrhunsku kvalitetu ispisa, odlikuju automatskom kontrolom vakuuma, vrlo preciznim transportom medija, dobrim prianjanjem materijala za ispis (vakuum stol podijeljen je na više dijelova), poluautomatskim pozicioniranjem i mjerenjem visine medija, ispisom od ruba do ruba materijala i ugrađenom jedinicom za ispis iz role u rolu. Kod većine :Anapurna M modela u standardnu opremu ubrajaju se i crash senzori za sprječavanje udaraca glave u podlogu te uređaj za skidanje statičkog elektriciteta s ploča na koje se tiska. Također, većina :Anapurna M modela uključuje i bijelu boju, čime se omogućuje tisak na obojene i prozirne materijale.
Kod hibridnih :Anapurna M pisača transport medija odvija se pomoću pokretnog remena koji prelazi oko stola s vakumskim prianjanjem. Kod tih se pisača ispisne glave pomiču samo u jednoj osi (lijevo - desno), dok se medij na koji se tiska pomiče uz pomoć transportnog remena. Snažan vakuum omogućuje dobro prianjanje medija na podlogu i sprječava udarce ispisnih glava o podlogu. Prednost tog tipa pisača je mogućnost rada s većim pločama (npr. :Anapurna M2050 može koristiti standardne ploče dimenzija 205x305 cm). Kod flatbad modela (:Anapurna M2540FB) ploča stoji fiksno na stolu, dok je pisač napravljen tako da glava putuje u dvije osi. Ta vrsta pisača pogodnija je za rad s većim brojem manjih predložaka osjetljivih na pomicanje transportnog remena te za primjene kod kojih se traži izuzetno velika preciznost pozicioniranja medija (npr. obostrani tisak od ruba do ruba, tisak suvenira i slično).
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: