« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2012

Grafička kultura DTS iz Ko­priv­nice novi je korisnik koji je prepoznao prednosti Agfine ­beskemijske fotopolimerne

AGFA beskemijska fotopolimerna CTP tehnologija

Sve manje naklade, kraći rokovi isporuke, stalni rast cijene filma te želja za boljom kvalitetom i stabilnijom proizvodnjom osnovni su razlozi zbog kojih manje i srednje tiskare prelaze na CTP rješenja.
AGFA :Avalon V4 osvjetljivači ploča s ljubičastim laserom u kombinaciji s VCF85 jedinicom za ispiranje i :Azura Vi beskemijskim fotopolimernim pločama idealan su odabir za korisnike koje traže kvalitetno, pouzdano, ekonomično i ekološki prihvatljivo CTP rješenje za tiskarske strojeve do B2 formata.

Princip rada
Agfa :Avalon V4 CTP uređaj koristi ljubičasti laser valne dužine 405 nm i snage 130 mW za osvjetljavanje beskemijskih AGFA Azura ViTM fotopolimernih ploča. Prilikom osvjetljavanja, laser pokreće polimerizaciju osvijetljenog dijela ploče, nakon čega slijedi beskemijski postupak ispiranja. U potpuno automatiziranom postupku u prvom dijelu jedinice za ispiranje odvija se predgrijavanje i završetak postupka polimerizacije započetog na CTP uređaju. U drugom dijelu jedinice neosvijetljeni se dio ploče ispire pomoću četki i neagresivnog, beskemijskog sredstva za gumiranje. Rezultat je kontrastna i gumom zaštićena aluminijska ploča spremna za tisak.

Tehničke karakteristike
AGFA nudi kompletno rješenje koje uključuje osvjetljivač ploča s ručnim ili automatskim ulaganjem, online jedinicu za ispiranje, izlazni stol ili stacker te AGFA :Apogee workflow. Uređaj omogućuje izradu 17-20 B2 ploča na sat uz rezoluciju 2400 dpi, što će zadovoljiti potrebe većine korisnika.

Prednosti beskemijske fotopolimerne tehnologije
Osvjetljivači fotopolimernih ploča u pravilu su znatno jeftiniji od termalnih osvjetljivača te su idealan odabir za srednje i manje tiskare sa strojevima do B2 formata koji traže pouzdano, kvalitetno i ekonomično rješenje za prijelaz na CTP tehnologiju. Ti uređaji koriste laser manje snage koji je izuzetno trajan te se jednostavno održava. Za ispiranje ploča koristi se neagresivno beskemijsko sredstvo koje nema štetan utjecaj na okoliš. Postupak izrade ploča u potpunosti je određen osvjetljavanjem (eliminiran utjecaj varijabli kod kemijskog razvijanja), što jamči stabilan i pouzdan rad. Aluminijska površina ploča mehanički je otporna i pogodna za velik broja otisaka (do 150.000). Gotova ploča izuzetno je kontrastna te je moguće mjerenje klina i provjeru ploče prija stavljanja u tiskarski stroj. Brzina osvjetljavanja gotovo je identična kemijskim CTP pločama.

Instalacija :Avalon V4 Auto + VCF 85 + :Azura Vi: Grafička kultura DTS,Koprivnica
Grafička kultura DTS d.o.o. iz Ko­priv­nice novi je korisnik koji je prepoznao prednosti Agfine beskemij­ske fotopolimerne tehnologije. Insta­lirana konfiguracija sastoji se od potpuno automatiziranog AGFA Avalon V4 Auto uređaja s automatskim ulaganjem, online VCF85 jedinice za ispiranje Azura Vi ploča, izlaznog “stackera” za odlaganje gotovih ploča te Apogee softvera za radni tijek.
Grafička kultura DTS raspolaže suvremenom opremom za ofsetni tisak te popratnim doradnim strojevima za kompletan završni proces i najzahtjevnijih proizvoda. Sukladno tome, u svojem pripremnom procesu izrade tiskovne forme prepoznali su i Agfinu tehnologiju beskemijskih fotopolimernih ploča te su instalirali najnoviju konfiguraciju koja se sastoji od potpuno automatiziranog AGFA Avalon V4 Auto uređaja s automatskim ulaganjem i izlaganjem koja uz stručnost djelatnika uspješno zadovoljava visoko zahtjevne klijente s kojima posluju.
Specijalizirani su za proizvodnju kartonske i papirne ambalaže za farmaceutsku i prehrambenu industriju i mnoge druge renomirane proizvode. U siječnju 2012. uveli su dva certifikata; ISO 9001:2008 i FSC certifikat te, sukladno tome, nastavili ulaganje u proizvodnju i kvalitetu pa su tako i kupnjom novog CTP uređaja značajno ubrzali i unaprijedili proizvodnju.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: