« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Grafik.net na Drupi 2012

Ovim bismo člankom željeli dočarati dio atmosfere i prikazati neke od najvažnijih noviteta koje su predstavili naši dobavljači, za sve one koji nisu imali priliku doći i kao podsjetnik ONIMA koji su bili.
Na Kodakovom štandu apsolutni je hit bio digitalni tiskarski stroj Kodak NexPress SX 3900. Za taj, u praksi dokazani stroj, Kodak je predstavio nove opcije - opcionalni ulagač koji omogućuje tisak na supstratima do formata 356 x 914 mm (356 x 660 mm u automatskom duplex modu rada), te zlatni, biserni i neon-pink toner kao opciju za petu tiskovnu jedinicu. Uz ranije lansirane opcije za petu tiskovnu jedinicu poput Clear, Red Fluorescing, Dimensional Clear, Light Black ili RGB tonera, zlatni, biserni i neon-pink toner donose do sada neviđenu paletu opcija kojima se standardnom CMYK otisku dodaje nova vrijednost i time omogućuje proširenje poslovanja i povećanje prihoda vlasnicima Kodak NexPress digitalnog tiskarskog stroja. Te tri opcije bit će na tržištu dostupne početkom sljedeće godine.
Nadalje, Kodak je predstavio Kodak Flexcel Direct, stroj za direktno graviranje tiskovnih formi za fleksotisak. Laserskim graviranjem elastomera dobiva se tiskovna forma velike izdržljivosti. Na stroju se mogu proizvoditi slivovi (eng. sleeves) i ploče. Tehnologija je to koju mnoge flekso tiskare s nestrpljenjem očekuju.

MGI Digital Graphic Technology
Veliko zanimanje posjetitelja na štandu francuske tvrtke MGI Digital Graphic Technology izazvao je novi MGI JetVarnish 3D, stroj za digitalno parcijalno lakiranje ink jet tehnologijom koji u najnovijoj izvedbi, prvi put predstavljenoj na Drupi, sada može vršiti i dimenzionalno, tj. reljefno parcijalno lakiranje pri brzini od 3000 araka formata 52 x 105 cm na sat. 

Konica Minolta
Konica Minolta je na svom štandu predstavila prototip novog ink jet digitalnog tiskarskog stroja KM-1 koji ink jet tehnologijom može tiskati arke do B2 formata pri brzini od 3300 araka na sat. Rezolucija 1200 x 1200 dpi omogućuje otiskivanje iznimne kvalitete. Pored već dokazanih produkcijskih digitalnih tiskarskih strojeva serije bizhub PRESS C 6000 / 7000 i C8000, Konica Minolta je predstavila i prototip novog modela bizhub PRESS C 1100 koji će omogućiti tiskanje vrhunskih otisaka pri brzini od 100 A4 / min, bez obzira na gramaturu papira. Lansiranje tog stroja na tržište očekuje se tijekom sljedeće godine.

Epson
Epson je predstavio novu generaciju ink jet stroja za tisak etiketa iz role u rolu s mogućnošću tiska bijele boje Epson SurePress L-4033AW. To je digitalni stroj za tisak etiketa na svim materijalima koji se standardno koriste u proizvodnji etiketa, od papira do folija. Uz tisak šest boja CMYK + narančasta i zelena, sad je tu i bijela boja za tisak na prozirnim i metaliziranim materijalima. Većina proizvođača etiketa pokazala je zanimanje za taj stroj zbog kvalitete otiska i pristupačne cijene.

Techkon
Techkon je ove godine imao veći štand nego inače i veliku posjećenost. Od mnogih noviteta izdojili bismo novi model spektrofotometra SpectroDens Premium koji je doživio redizajn, kolorni displej i dosta novih funkcija. Ono što je zanimljivo mlađoj generaciji je aplikacija za iPhone, kojom se kontrolira registar na otisku (paser).

Morgana
Od noviteta na štandu engleske tvrtke Morgana, lidera u proizvodnji doradnih strojeva za digitalni tisak, izdvojili bismo novu seriju PUR bindera (strojeva za uvez PUR ljepilom): DigiBook 150, DigiBook 300 i DigiBook 450. Svojom vrlo prihvatljivom cijenom, uz već dokazanu kvalitetu Morgana doradnih strojeva, ti strojevi za PUR uvez sigurno će naći svoje mjesto, kako u mnogobrojnim digitalnim tiskarama, tako i u konvencionalnim tiskarama koje imaju potrebu za kvalitetnim uvezom.

Priredio: Dean Tolp, Grafik.net d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: