« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2012

Ronen Zioni, sektor grafičkih rješenja za Europu, Srednji Istok i Afriku, Hewlett-Packard

Digitalna revolucija na Drupi

Digitalni tisak predstavlja budućnost te će nastaviti svoj razvoj pomoću novih aplikacija i tehnoloških inovacija. HP vidi transformaciju analognog u digitalno unutar komercijalnog tiskarskog svijeta kao ogromnu mogućnost i stoga ulaže značajna sredstva u istraživanje i razvoj, pa klijenti mogu biti sigurni da digitalni tisak, a posebice u HP-u, čeka svijetla budućnost.
Ronen Zioni, direktor marketinga u sektoru grafičkih rješenja za Europu, Srednji Istok i Afriku kompanije Hewlett-Packard (HP) otkriva koje će aplikacije predstaviti na predstojećoj Drupi te smjer kojim ide digitalni tisak.

Bliži se Drupa 2012. Što se u HP-u promijenilo od posljednjeg izdanja tog sajma?

U periodu od posljednje Drupe 2008 do danas HP je predstavio značajan broj novih proizvoda u svim segmentima poslovnih grafičkih rješenja, ali kao najvažnije treba istaknuti HP Latex tehnologiju i HP-ova high-speed ink jet rješenja za rotacijski tisak.

Prvi HP Latex stroj predstavljen je 2010. godine, kako bi ispunio zahtjeve pružatelja usluga tiska za tehnologijom i tiskovnim podlogama sa smanjenim štetnim utjecajem na okoliš. Putem HP Latex tehnologija te novih edukacijskih inicijativa, kao što su naši HP EcoSolutions treninzi, koje je moguće besplatno preuzeti s interneta, pružamo alate i potrebne vještine za pružatelje usluga tiska kako bismo ispunili sve veće zahtjeve svojih kupaca te potaknuli profitabilan rast poslovanja.

Dva najnovija proizvoda u HP Latex portfelju prezentirana su u studenom 2011. godine: HP Designjet strojevi L265500 i L28500.

HP Designjet L28500 tiskarski je stroj širine 2,64 m koji ima do 70 posto veću brzinu rada od stroja HP Designjet L25500, dok je 1,55 m široki HP Designjet L26500 stroj idealan za klijente koji ulaze na tržište tiska na tekstilu. Oba sustava koriste nove HP 792 Latex Designjet boje, koje pružaju bogate nijanse crne i visoki sjaj na banerima i samoljepivom vinilu, te nude mogućnost dvostranog tiska s manje intervencija korisnika, kao i preciznije automatsko postizanje registra. HP Latex boje kompatibilne su s više od 500 tiskarskih podloga, uključujući i novi HP-ov PE-HD Reinforced dvostrani materijal za banere. Ujedno osiguravaju dosljedne i pouzdane performanse na različitim tiskovnim podlogama.

Prva HP ink jet rješenja za rotacijski tisak također su predstavljena u 2011. godini. U ovom trenutku imamo četiri najsuvremenija proizvoda u IHPS portfelju – ink jet strojevi za rotacijski tisak HP T200, T300, T350 i T400. Ti strojevi već sada transformiraju pojedine segmente tiskarske i izdavačke industrije, podižući digitalni tisak velikih naklada u boji do novih razina.

Što ćete ove godine predstaviti na Drupi? Najavljujete velike novosti koje pridonose podizanju performansi digitalnog tiska na još višu razinu.

Drupa 2012 će predstaviti jedan novi svijet u kojem će tiskarske performanse kombinirati brzinu i kvalitetu, iznimno važne za vlasnike robnih marki. Naša je misija ubrzati prijelaz analognog na digitalno u pogledu različitih tiskarskih aplikacija, prikazujući gdje digitalni tisak daje dodanu vrijednost.

Fokusirat ćemo se na predstavljanje aplikacija koje digitalni tisak podižu na višu razinu. Kao lider u industriji, prikazat ćemo kako digitalni tisak osigurava nove mogućnosti razvoja za pružatelje usluga tiska. HP usavršava nekoliko tehnologija: HP Indigo Electroink istaknut će niz komercijalnih i industrijskih strojeva, HP Inkjet prikazat će high speed tisak, dok će HP Latex boje i UV boje predstaviti nove mogućnosti primjene na vanjskim i unutarnjim površinama. Prezentirat ćemo inovacije kombinirane s provjerenim poslovnim rezultatima koji se vežu uz cjelovita rješenja, sveobuhvatni tijek rada, doradu i usluge. Naš je cilj ubrzanje transformacije industrije smanjivanjem troškova tiska, ubrzavanjem proizvodnog procesa putem web-to print rješenja i rješenja za tisak na zahtjev, čime će se u konačnici stvoriti novi poslovni modeli u kojima je tisak dodana vrijednost.

Možete li nam ekskluzivno otkriti neku premijeru koju planirate za Drupu?

Nažalost, to nije moguće. Međutim, uskoro ćemo izaći s ranim najavama u kojima ćemo obuhvatiti HP-ove posljednje inovacije, koje će biti premijerno predstavljene na Drupi 2012.

HP je prepoznao ambalažnu industriju kao područje na kojem može ponuditi inovativna rješenja. Što nudite u tom segmentu poslovanja?

Naši najnoviji strojevi za to tržište su HP Indigo WS4600 i HP Indigo WS6600 Digital Press. Stroj HP Indigo WS6600 Digital Press je najproduktivnije i najfleksibilnije visokokvalitetno rješenje za proizvođače etiketa i konvertere. Ovaj stroj pomiče granicu isplativosti između digitalnih i konvencionalnih procesa više od 50 posto u usporedbi sa strojem HP Indigo WS6000 Digital Press, čime većina poslova postaje isplativija kada se odradi digitalnim tiskom.

HP Indigo WS4600 Digital Press osmišljen je za neprekidan tisak visokih naklada, s potpuno automatiziranim radnim tijekom od postavljanja radnog zadatka do završnog proizvoda, uz glatke prijelaze s jednog na drugi radni proces. Ovo je beskompromisno rješenje za početnike, koje omogućava produktivnost i vrhunsku kvalitetu po prihvatljivoj cijeni.

Koje su komparativne prednosti HP-ovih aplikacija za ambalažnu industriju?

HP Indigo digitalna tiskarska tehnologija nudi mnoge kreativne mogućnosti i proizvodne prednosti za ambalažnu industriju. Neke od prednosti koje su uočili sami korisnici ambalaže i etiketa uključuju brze povratne odgovore, kraće dostavne postupke, brže procese od nastanka do finalnog izgleda proizvoda koji se plasira na tržište, smanjenje potrebnog inventara, manje otpadne ambalaže, personalizaciju te kodiranje i označavanje proizvoda. Štoviše, HP Indigo kvaliteta tiska osigurava upečatljive rezultate koji pomažu proizvodu da se istakne na policama.

Najnoviji HP Indigo strojevi nude proizvođačima etiketa snažnu kombinaciju produktivnosti, prilagodljivosti i fleksibilnosti. Primjerice, ekskluzivna HP Indigo White Ink opcija dopušta klijentima tisak na vrlo širokom broju specijaliziranih supstrata, kao što su prozirni, metalik i bojani materijali, omogućavajući konverterima etiketa izradu većeg raspona jedinstvenih aplikacija.

U posljednje vrijeme ne zaobilaze nas vijesti o teškoj situaciji koju gigantske tvrtke u području grafičke industrije prolaze i zbog toga doživljavaju brojne organizacijske i strukturne promjene: Kako se HP nosi s teškom gospodarskom situacijom?

Trenutačno je industrija zaista u procesu transformacije, no HP nastavlja s inovacijama u smjeru koji će klijentima omogućiti nastavak povećanja svoje naklade godinu za godinom, na profitabilan način. Štoviše, HP ostaje vjeran svojim zaslužnim klijentima u smislu pružanja određenog spektra financijskih rješenja koja im pomažu u nabavi tiskarskih tehnologija po najnižim ukupnim cijenama za dobivanje strojeva u trajno vlasništvo.

Digitalni tisak predstavlja budućnost te će nastaviti svoj razvoj pomoću novih aplikacija i tehnoloških inovacija. HP vidi transformaciju analognog u digitalno unutar komercijalnog tiskarskog svijeta kao ogromnu mogućnost i stoga su naša sredstva za istraživanja i razvoj veća nego ikad, pa naši klijenti mogu biti sigurni da digitalni tisak, a posebice u HP-u, čeka svijetla budućnost.

Vodeći proizvođači opreme za digitalni tisak uz produkcijske uređaje svojim klijentima sve više nude i konzultantsku podršku za razvoj poslovanja. Što HP nudi na tom području?

Na tržištu koje se tako brzo mijenja, edukacija je imperativ – jednako kao i razmjena najboljih iskustava. Ranije smo ukratko spomenuli naše edukacijske inicijative, kao što su HP EcoSolutions treninzi, koje je moguće besplatno preuzeti s interneta za naše korisnike HP Latex tehnologija. Također, i za ostale korisnike nudimo mnoge izvore edukacije i mogućnosti treninga.

Naša grupa za korisnike, DSCOOP, napravila je odličan posao u Sjevernoj Americi, te su se u protekloj godini proširili na Aziju i Europu. Dodatno, HP Capture program nudi sveobuhvatni raspon edukacijskih pomagala, alata i stručnih grupa, osmišljenih kako bi pomogli korisnicima pri upravljanju i širenju poslovanja.

Na kojim geografskim i tehnološkim područjima HP vidi prilike za daljnji rast i razvoj u sljedećih pet godina?

Naša se rješenja uspješno prodaju diljem svih kontinenata i zemalja. Istočna Europa je vrlo zanimljivo tržište gdje tiskare moraju zamijeniti tradicionalne, limitirane forme, i jeftine niskokvalitetne strojeve iz Kine, dokazanim tehnologijama iz HP-a.

Naravno, mogućnost za rast vidimo i na drugim tržištima kao što je tisak velikih formata za tekstil, izdavaštvo, izravni marketing, te transpromo tisak za ink jet sektor, ili pak etikete, ambalaža i fotografija za industrijski i komercijalni Indigo sektor.

Inovacije predstavljene na Drupi najčešće se pretvaraju u trendove koji obilježuju tiskarsku industriju u sljedeće tri godine. Što mislite, kako će nakon ove Drupe izgledati grafička industrija?

Smatramo da će na Drupi 2012 dominirati digitalna rješenja. Možemo čak ići tako daleko i tvrditi da će to biti druga digitalna revolucija. Prva se dogodila kada je 1993. godine Benny Landa predstavio Indigo digitalni stoj, a sada, u 2012. godini, očekujem da ćemo vidjeti ne samo kako analogni proizvođači nude digitalne uređaje, nego da će to biti eksplozija digitalno tiskanih aplikacija za sva tržišta – od generalnog komercijalnog tiska, do transproma, izravnog marketinga, sklopivih kutija i izdavaštva. Digitalna revolucija će doći do izražaja u cjelovitim rješenjima koja dopuštaju pružateljima usluga tiska maksimiziranje mogućnosti unošenja dodane vrijednosti u digitalno tiskane naklade, na profitabilan i jednostavan način.

Koja je Vaša poruka našim čitateljima u regiji srednje i istočne Europe?

Ako to već niste napravili, ne propustite uzeti u obzir brojne mogućnosti koje postaju dostupne kroz digitalni tisak. Pritom ne mislim samo na dio koji se tiče strojeva ili tiskara, nego i na kompletni proces izrade, iz razloga što postoje tehnologije kao web-to-print, dorada, povezivanje sa sustavima upravljanja informacija, te ostala rješenja koja optimiziraju procese i daju dodanu vrijednost, a to vrijedi iskoristiti.

Na samome kraju, želio bih dodati da se radujem zajedničkom susretu na Drupi 2012!

Razgovarala: Tihana Lešić
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: