« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2011

Nove mogućnosti uz već dokazanu pouzdanost

Činjenica da je NexPress deset godina nakon lansiranja još uvijek nevjerojatno popularan puno govori o kvaliteti izrade i tehnologije koju su u njegov razvoj uložili Heidelberg i Kodak. No, možda je jedna od njegovih najvećih prednosti to što je tako koncipiran da korisnicima omogućuje neprestano on-site nadograđivanje stroja u skladu s potrebama tržišta i razvojem tehnologije.
Digitalni produkcijski kolor tiskarski stroj NexPress prvi je put predstavljen 2001. god. kao rezultat zajedničkog razvoja i ulaganja tvrtki Heidelberg i Kodak. Bila je to “suradnja iz snova” – njemački gigant unio je u projekt svoju svjetski čuvenu inženjersku ekspertizu, a Kodak svoju nenadmašnu imaging tehnologiju i software. Tri godine kasnije, Heidelberg je zbog strateške poslovne odluke o napuštanju digitalnih tehnologija prodao Kodaku svoj udio u NexPressu.
NexPress digitalni produkcijski tiskarski strojevi od tada su doživjeli mnogo različitih poboljšanja i tehnoloških unaprjeđenja, no osnova je ostala ista – nevjerojatno robustan digitalni tiskarski stroj sposoban otisnuti do 4,4 milijuna full color A4 otisaka mjesečno. No, za razliku od ostalih “radnih konja” digitalne tehnologije, kvaliteta otiska proizvedenog na ovom stroju izuzetno je visoka, što NexPress pozicionira u prostor između digitalnih i ofsetnih tehnologija. Istovremeno, taj stroj je i nevjerojatno raznovrstan u prihvatu širokog raspona tiskovnih podloga za najraznovrsnije aplikacije, od transpromo aplikacija, direct maila i marketinških kolaterala, do fotografskih reprodukcija.
Tiskarski stroj NexPress dizajniran je za iznimnu razinu korisničkih mogućnosti održavanja, s više od 40 operaterski zamjenjivih komponenti (ORC – Operator Replaceable Components) i on-board bazom znanja i dijagnostičkim sustavom. Taj jedinstveni servisni model omogućuje operateru raspoređivanje upotrebe dijelova, maksimaliziranje njihove iskoristivosti i povećanje produktivnosti. Veća produktivnost izravno vodi do većih mogućnosti poslovanja i veće konkurentnosti na tržištu.
Jedinstveni NexPress poslovni model omogućuje veću produktivnost dajući više kontrole operateru, smanjujući pritom broj servisnih intervencija koje zahtijevaju prisustvo servisnog inženjera. Operaterska kontrola podrazumijeva da operater izvodi sve zadatke redovitog održavanja i manjih popravaka, omogućujući time maksimalne standarde iskoristivosti stroja. Operater je zadužen za redovno preventivno održavanje i zamjenu ORC-a. Neke procedure redovitog održavanja moraju se izvoditi svakodnevno, ovisno o opsegu tiskanja, dok su druge preporučene u redovitim intervalima. Procedure redovnog, svakodnevnog održavanja obično se sastoje od čišćenja stroja i provjere potrošnog materijala. Operater naručuje i zamjenjuje ORC-e u propisanim redovnim intervalima ili po potrebi.
Raznovrsni NexPress dizajniran je za tiskanje na najširem rasponu tiskovnih podloga — trenutačno ih je certificirano više od 600. S manipulacijom papirom sličnom ofsetnoj, dosljedno se i pouzdano mogu otiskivati tiskovne podloge najraznovrsnijih formata, težina, debljina i površinskih struktura. Industrijski vodeća fleksibilnost operaterskog sučelja (front end) omogućuje pohranjivanje dodatnih specifikacija za podešavanje stroja prema raznovrsnim tiskovnim podlogama.
Nova SX platforma izgrađena je na prepoznatljivoj snazi prethodnih serija i kompatibilan je sa svim modelima lansiranima od 2005. godine. Ionako poznat kao jedan od vrlo rijetkih digitalnih tiskarskih strojeva koji mogu tiskati na B3 formatu, lansiranjem SX serije NexPress dobiva mogućnost tiskanja na još većem, produljenom formatu – do 660 mm duljine iz opcionalnog ulagača, što omogućuje tiskanje 3-up brošura od 6 stranica A4 formata, kao i prezentacijskih mapa, fascikala, omota za knjige i niza drugih aplikacija, ne gubeći pri tome sposobnost tiskanja na arke standardnih formata. Pored toga, tiskanjem na takvom formatu u 3-up modu značajno se povećava produktivnost stroja, do ukupno 7.860 A4 5/0 stranica na sat za model SX3900, što značajno smanjuje troškove proizvodnje. I što je vrlo bitno, proklamirana produktivnost ne ovisi o gramaturi substrata, stroj zadržava istu proklamiranu brzinu bez obzira na gramaturu, debljinu ili vrstu tiskovne podloge.
Slijedeće veliko poboljšanje koje donosi SX serija je proširenje opcija za petu tiskovnu jedinicu (werk). Pored od prije dostupne opcije red, green ili blue tonera za proširenje kolorne game i preciznog pogađanja Pantone boja, te clear tonera za flood ili spot, matt ili gloss lakiranje, sada su dostupne i brojne druge opcije koje se mogu koristiti na petoj tiskovnoj jedinici radi što veće raznovrsnosti aplikacija i što veće kvalitete otiska. Jedna od njih je Dimensional Clear opcija (slika 3) za postizanje efekta reljefnog 3D tiska. Novost je i Red Fluorescent Dry Ink koja omogućuje tiskanje zaštitnih elemenata vidljivih jedino pod UV svjetlom (black light), te MICR toner koji se zahvaljujući svojim magnetskim svojstvima često koristi u tiskanju financijskih dokumenata kao npr. čekova ili kao sigurnosni element, npr. kod tiskanja glasačkih listića. Kao posljednju opciju spomenimo još i Light Black toner zahvaljujući kojem se postižu izvanredna preciznost polutonova, posebno za najzahtjevnije fotografske aplikacije.
Zahvaljujući opcijski izmjenjivim vrstama grijaćih rola za fuser jedinicu, NexPress SX donosi i nekoliko različitih vrsta završne površinske obrade otiska, te je sada moguće proizvoditi i otiske sa luster ili linen obradom površine.
Svijet digitalnog tiska se mijenja, a NexPress korisnici mogu mirno spavati, sigurni u spoznaju da mogu implementirati bilo koju novu nadogradnju koju proizvođač uvede i time zadržati prednost nad konkurencijom, a sve uz zadržavanje vrijednosti svog izvornog kapitalnog ulaganja. U trenutačnoj financijskoj klimi i to je veliko postignuće.

Priredio: Nikola Paulić, Grafik.net d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: