« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2011

Digitalni tisak u tekstilnoj industriji

Budućnost digitalnog tiska nazire se u… tekstilu?

Tradicionalno korištena tehnologija sitotiska nažalost, više ne udovoljava kriterijima i zahtjevima dinamičnog tržišta tekstilne industrije. Prepoznavši dugoročni razvojni potencijal digitalnog tiska u tekstilnog industriji, tirolska je tvrtka Durst Phototechnik AG, razvila posebno rješenje za primjenu u spomenutom sektoru
U današnje vrijeme digitalnog doba i evolucije teško je naći područje koje ne koristi prednosti digitalne tehnologije. Bilo da govorimo o “pametnim” kućanskim aparatima, automobilskoj elektronici, industrijskoj strojnoj robotici ili pak tiskarskim linijama, gotovo da ne postoji sfera imuna na tehnološki razvoj u smjeru digitalizacije. Tako i grane industrije koje smo, po pitanju tehnologije, dosad smatrali “klasičnim” i “zastarjelim” sve više podliježu digitalnoj revoluciji.
Uzmimo za primjer tekstilnu industriju – u zapadnom svijetu nekad razvijena i raširena grana industrije, u zadnjih je nekoliko godina podlegla oštroj konkurenciji s Dalekog Istoka uslijed izuzetno niskih proizvodnih troškova. Uz zastarjelu tehnologiju, dugotrajan i zahtjevan proizvodni proces i manjak ulaganja u tehnološki napredak, tekstilna se industrija u svijetu našla na rubu opstanka. Što je iznenađujuće s obzirom na inherentnu vezanost tekstilne industrije na industriju mode koja je po prirodi ciklična, dinamična i sezonska te kao takva zahtjeva visoku fleksibilnost i dinamičnost, a shodno tome i visoke proizvodne mogućnosti.
Kao i ostala područja suvremenog života i tekstilna se industrija u posljednje vrijeme povodi za promjenama i zahtjevima tržišta vezanim uz personalizaciju proizvoda, manje produkcijske količine, ekološku prihvatljivosti proizvoda uz ekonomičniju proizvodnju. Uz proizvodnu tehnologiju koja se trenutačno koristi u tekstilnoj industriji to je gotovo nemoguće, posebice u fazi tiska i oslikavanja tekstila. Tradicionalno korištena tehnologija sitotiska, nažalost, više ne udovoljava kriterijima i zahtjevima dinamičnog tržišta.
Svake godine tekstilni sektor u Europi producira oko 30 milijardi kvadratnih metara oslikanog tekstila, s godišnjim prirastom od dva posto. Tekstilna industrija pritom predstavlja četiri posto ukupne proizvodnje u Europi. Usprkos spomenutim promjenama i rastućim zahtjevima tržišta po personalizaciji, samo jedan posto tiska na tekstil ostvaruje se koristeći digitalnu tehnologiju tiska. Prema određenim istraživanjima, digitalni će tisak zauzeti vodeću ulogu u oslikavanju tekstila za industriju odjeće nakon 2012.
U usporedbi sa sitotiskom, digitalni tisak na tekstil donosi mnoštvo produkcijskih i konkurentnih prednosti:
• jednostavniji i brži produkcijski proces (višetjedni postupak pripreme u sitotisku sveden je na tri jednostavne faze grafičke pripreme, probnog otiska i produkcije u digitalnom tisku)
• manji troškovi produkcije (po pitanju potrošnje boje, vode, kemikalija i ostalih operativnih troškova)
• ekološka prihvatljivost proizvoda (niži troškovi proizvodnje, boje za tisak na vodenoj osnovi)
• veća fleksibilnost i odazivnost s obzirom na trendove i zahtjeve tržišta.
Prepoznavši dugoročni razvojni potencijal digitalnog tiska u tekstilnog industriji, tirolska je tvrtka Durst Phototechnik AG, kao vodeći proizvođač industrijskih digitalnih rješenja za tisak, razvila posebno rješenje za primjenu u spomenutom sektoru. Digitalni printer Durst Kappa 180, namijenjen digitalnom tisku na različite vrste tekstila premijerno je predstavljen 22. rujna na ovogodišnjem sajmu opreme za tekstilnu industriju ITMA u Barceloni.
Durst Kappa 180 predstavlja visoko produkcijsko rješenje za tisak s produkcijskom brzinom od 600 m2/sat te iznimnom kvalitetom otiska (razlučivost 1056 x 600 dpi). Sve su komponente sustava razvijene u vlastitom razvojnom centru Kufstein tvrtke Durst:
• vlastita Durst QuadroZ Array tehnologija tiska s veličinom kapi 7-21 pl
• vlastite Durst Kappa boje na vodenoj osnovi (disperzivne, reaktivne i acidne) za tisak na različite vrste tekstila, dostupne u 8 boja (CMYK, orange, red, blue i grey)
• vlastita programska oprema Durst Textile RIP, posebno razvijena za tisak na tekstil u suradnji s proizvođačem Caldera (uključuje preciznu kalkulaciju svih proizvodnih troškova i ostalih parametara, od boje, materijala, operativnih troškova, struje, emisija CO2 za svaku pojedinačnu fazu proizvodnje, koje su u svako vrijeme dostupne svim odjelima pomoću web sučelja)
• sustav uključuje kompletnu produkcijsku liniju, od uređaja za automatsko uvođenje tekstila iz role (maksimalne širine do 195 cm), printera, uređaja za pranje tekstila te uređaja za vruće sušenje
• sustav automatske podrške i održavanja DARDTM koji nadzire sve relevantne parametre digitalnog tiska (djelovanje printera, vlažnost zraka, print glave, radnu temperaturu i sl.), automatski eliminira manja odstupanja te obavještava operatera/tehnički odjel tvrtke Durst u slučaju većih odstupanja parametara.
Jednom riječju, sustav Durst Kappa 180 prvo je cjelokupno industrijsko rješenje za digitalni tisak u tekstilnoj industriji i ključ do napretka te konkurentne prednosti u industriji pothranjenoj tehnološkim razvojem.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: