« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2011

Zašto digitalni tiskarski stroj Xeikon?

Jedno od temeljnih pitanje na koje je potrebno naći odgovor prilikom investicije u digitalni tiskarski stroj svakako se odnosi na format tiskovne podloge – rola ili arak? Produktivnost je najznačajniji element skoro svakog proizvođača i zahvaljujući brzom ispisu iz role Xeikonovi strojevi su sposobni odgovoriti na vrlo zahtjevne poslove velikih naklada.
Postoji nekoliko instalacija gdje Xeikonovi strojevi tiskaju milijunske naklade i to u vrlo kratkim rokovima. Za izradu takvih poslova potrebno bi bilo kupiti dva ili čak tri stroja koji tiskaju iz arka da bi mogli naručenu količinu otisnuti u određenom roku. Dakle, tu je pitanje investicijske prednosti. Druga, možda i najveća prednost Xeikona, je veliki format kojeg konkurentni strojevi nemaju. Uz to se nikako ne smije se zaboraviti da Xeikon tiska 5/5 u jednom prolazu čime se njegov kapacitet dodatno povećava.
Kako bi povećao konkurentnost na tržištu, Xeikon posvećuje najviše pažnje smanjenju troškova. Jedan najvećih koraka u tom smjeru sigurno je početak vlastite proizvodnje novih QA-I tonera koji su ekološki potpuno besprijekorni, a istovremeno i izuzetno izdržljivi, odnosno otporni na sve vremenske uvjete. Upotrebom ovih tonera, koji imaju Pantone licencu, poboljšana je kvaliteta tiska, dok je njegova potrošnja smanjena za otprilike 15%.

Kvaliteta samog tiska koji je na nivou ofsetnog stalno se automatski kontrolira pomoću dva in-line X-Rite denzitometra koji stalno mjere nanos i registar boje.
Kvaliteta samog tiska je na nivou ofsetnog i automatski se kontrolira pomoću dva in-line X-Rite denzitometra

Za sam rad stroja brine se kompjuterski dio (Front-End – DFE) X-800 koji sadrži znatne PrePress funkcije i vrlo brzi RIP, uključujući mogućnost tiskanja promjenljivih podataka i automatskog sabiranja. Pored toga, potpuno otvoreni i modularni X-800 nudi posebno kvalitetne i osigurane alate. Na tom području praktički nema ograničenja jer se mogu upotrebljavati svi formati od PDF-a, PostScripta do JDF-a i PPML/VDX-a, za tisak promjenljivih podataka. RIP se isporučuje sa samim strojem. Mnogi strojevi u osnovnoj verziji ne uključuju ove opcije koje na tržištu znaju biti prilično skupe, dok je oprema za takve vrste poslova dio standardne Xeikonove opreme.

U Europi je, unatoč recesiji, 2010. godine instaliran velik broj Xeikonovih strojeva, odnosno došlo je do izuzetno velikog porasta ukupnog broja otiska na ovim strojevima. Tržište neprestano otkriva nove mogućnosti upotrebe strojeva Xeikon, što omogućavaju velika fleksibilnost i volumen tiska.

Xeikonovi strojevi za tisak iz role u usporedbi sa strojevima za tiska na arke imaju tri bitne prednosti:
• mogu tiskati na materijale širine 50 cm dok je maksimalni format strojeva iz arka A3+,
• tiskati se može u jednom prolazu obostrano 5/5, brzinom od max. 260 stranica u minuti,
• mogu tiskati na širok raspon tiskovnih podloga.

Za sve modele Xeikona općenito važi da imaju veliki kapacitet tiska i mogu biti u produkciji 24 sata na dan. Pored visoke brzine na raspolaganju je tisak u 5 boja gdje peta boja može biti spot boja ili zaštitna (nevidljiva) boja.
U Xeikonovoj kući je porodica digitalnih tiskarskih strojeva zaokružena u cjelinu. Krajem 2007. godine model Xeikon 6000 je na tržište donio svježi vjetar, kojeg je malo kasnije u 2008. godini dopunio model 5000plus, da bi u 2009. godini na tržište došao i Xeikon 8000 s brzinom tiska od 260 stranica u minuti. Kompletnu porodicu zaključuju modeli Xeikon 3030 i 3300 koji su namijenjeni tisku etiketa, odnosno 3050 i 3500 koji se upotrebljavaju za tiskanje ambalaže. Od svih modela cjenovno je najpovoljniji Xeikon 5000+ koji je prava stvar za početak profesionalnog digitalnog tiska jer je potrebno zadovoljiti sve veće zahtjeve pojedinih kupaca koje stalno rastu.

XEIKON 5000 je poslije razvojnih promjena dobio novo ime - Xeikon 5000plus. To je petobojni tiskarski stroj koji tiska u jednom prolazu obostrano na materijale širine od 320 do 508 mm u gramaturama od 40 do 350 g/m2 i brzinom od 7800 stranica na sat, odnosno 130 stranica u minuti. Za rad samog stroja brine se kompjutorski dio X-800, dok visoku kvalitetu otiska (razlučivost od 1200 dpi), koju kontroliraju dva in-line denzitometra, omogućuje novi QA-I toner. Mjesečni volumen tiska je 3 milijuna stranica, dok se u slučaju potrebe za veće naklade može bez problema nadograditi na model 6000. Budući da se tiska iz role, duljina otiska ograničena je duljinom tiskovne podloge. Sve veći broj kompanija želi stupiti u svijet digitalnog tiska gdje je možda dobro znati da je Xeikon 5000 sigurno najprimjereniji za ulazak na to tržište.

XEIKON 6000 tiska u jednom prolazu obostrano 5/5. S brzinom od 160 stranica u minuti u samom je vrhu digitalnih strojeva za tisak u boji. Tiskati može na različite materijale širine 320 do 508 mm i u gramaturama od 40 do 350 g/m². I kod ovog modela za kompjutorski dio zadužen je X-800, dok novi QA-I toner omogućuje visoku kvalitetu otiska kojeg kontroliraju dva in-line denzitometra. Stroj ima rezoluciju 1200 dpi (4 bit). S ovim modelom Xeikon je prešao na područje direktnog mailinga i transakcijskog tiska, budući da mjesečni volumen stroja iznosi do 5 milijuna A4 stranica.

XEIKON 8000 je zapravo glava čitave porodice. Obostrani tisak 5/5 brzinom od 260 stranica u minuti mu osigurava atribut najbržeg među svim Xeikonovim strojevima. Širina materijala je od 320 do 512 mm dok su gramature materijala od 40 do 350 g/m2. Tiskati je moguće u formatima A4, A3, A3+, A2, B3, B2 uz beskonačnu duljinu podloge. Kod ovog stroja volumen mjesečnog tiska iznosi 8,5 milijuna stranica.

XEIKON 3300 je priređen za tiskanje etiketa i specijalnih aplikacija kao što su post-it papirići, transfer tisak na sve vrste materijala i slično. Stroj tiska jednostrano u pet boja i to na različite vrste materijala kao što su papir, samoljepivi materijali, PP, PE, vinil, film i sl. Širina materijala može biti od 200 do 330 mm, a gramatura od 40 do 350 g/m2. Brzina tiska je 19,2 m/min, a mjesečni volumen 700 000 metara dužine. Rezolucija iznosi 1200 dpi (4 bit). Peti agregat rezerviran je za bijelu, zaštitnu ili dodatnu spot boju. Tiskarski stroj može biti linijski vezan s različitim doradnim agregatima kao što su UV lak, laminacija, folitisak, štanca, namatanje otpada i namatanje gotovih etiketa.

Kompletnu paletu Xeikonovih digitalnih strojeva zaokružuje XEIKON 3500 koji je namijenjen tisku ambalaže. Kvaliteta samog tiska omogućuje tiskanje Pantone boja koje su neophodne u farmaceutskoj industriji. Širina tiska je 508 mm što znači da može tiskati puni B2 format. Kao i kod ostalih strojeva maksimalna gramatura papira na koje se može tiskati je 350 g/m2. Uz brzinu od 19,2 m/min volumen tiska iznosi 590 m2 na sat.

Za sve Xeikon strojeve važi da se mogu koristiti svi materijali koje koristite u klasičnom (ofset, flexo, sito) tisku bez ikakvog oplemenjivanja/premazivanja prije tiska.

Pripremio: Andrej Štrus, Punch Graphix Austria GmbH, Beč
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: