« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2011

42 godine uz Vaše ideje

Kerschoffset su osnovali Zvonko i Marija Kerš 1969. godine, nastavljajući obiteljsku tradiciju još iz davne 1930. godine. Dugogodišnja tradicija tako je postala temelj uspjeha tvrtke Kerschoffset. Ulažući neprestano u tehnologiju kao i u ljudski potencijal, ona danas broji 150 zaposlenika. Stručni tim Kerschoffseta na čelu sa direktorom Danijelom Keršom konstantno usavršava i upotpunjuje proizvodni proces tvrtke.
Ulaganja koja prate promjenu strategije i razvoj poslovanja

Odjel tiska, nova proizvodna hala i CTP
U posljednjih sedam, osam godina tiskara Kerschoffset bilježi velik rast, zbog kojeg se počela planirati izgradnja nove halu površine 600 kvadratnih metara, što je realizirano 2010. godine. U tom je razdoblju bilo planirano i proširenje proizvodnog parka te uvođenje novih tehnologija, što je većim dijelom realizirano do danas. Istovremeno su napravljene velike promjene kako bi se sustav postupno povećao do sadašnjih razmjera.
Ne tako davne 2004. godine, u tiskari Kerschoffset odlučeno je o provođenju strateških izmjena - izbaciti iz pogona tada provjeren stroj formata B2, nabaviti peterobojni model B1 KBA RAPIDA 105u-5+L+2ALV-Hy te pružiti klijetima nove mogućnosti, poput tiska segmentnog i efekt laka u jednom prolazu arka kroz stroj. Ta se tehnologija segmentnog lakiranja klijentima pokazala vrlo interesantnom i ubrzo je našla svoje mjesto u proizvodnji ekskluzivnih tiskanih materijala srednjih ili većih naklada. Upravo je ta nova Rapida rasteretila tadašnji B1 Heidelberg koji je naposljetku i zamijenjen 2010. godine.
“Hraniti” takve strojeve koji rade neprekidno u tri smjene većim dijelom godine znači imati nov CTP uređaj velikih mogućnosti. Tako se 2009. uložilo i u to, tada postojeći zamijenjen je novim CTP-om Screen PTR-8600.
Unatoč ulasku u krizu, ponajprije zahvaljujući tehnološkoj opremljenosti i neupitnoj kvaliteti tiska i usluga, broj naloga je i dalje rastao, te je postojeći B1 tehnološki park uz pomoć manjeg B3, postao premali da bi zadovoljio potrebe tržišta. To je značilo novo ulaganje u više strojeva - B2 ofsetni stroj KBA RAPIDA, model 74-4, Performa PWHA (za kompletnije pokrivanje svakog segmenta), ali i osmerobojni stroj KBA RAPIDA, model 105-8 SW4PWVA, formata B1 za veće naklade i obostrani kolor u jednom prolazu.

Organizacija, certifikati, sustav za kontrolu i planiranje proizvodnje
Kako je vrijeme prolazilo, rasla je i potreba za povećanjem pogona, sve složenijom organizacijom i kvalitetnijim planiranjem. Više strojeva, više naloga, veća potreba za doradom, više tehnologa, kalkulanata, proširenje odjela prodaje i nabave - sustav je postajao svakim danom sve veći. Pokazala se potreba za uvođenjem reda u takav sustav, te je u Kerschoffsetu odlučeno da se uvede standard ISO9001:2000, koji je nekim svojim smjernicama pomogao da organizacija, kontrola i planiranje proizvodnje razmjerno prate rast proizvodnih kapaciteta. ISO 9001 je prvi put uveden 2005. godine, a koju godinu kasnije uslijedili su standardi ISO 14001, te OHSAS 18001.
Unatoč ulasku u krizu, broj naloga u tiskari Kerschoffset je i dalje rastao

Istovremeno se postavilo pitanje kako organizirati tako velik broj informacija unutar sustava da budu dostupne onome kome su potrebne, u bilo kojem trenutku na što brži i jednostavniji način. Odlučeno je da se uvede novi program, sustav nazvan “piramida” koji je i danas u uporabi, a posebno je prilagođen potrebama tiskare i omogućuje kompletnu organizaciju proizvodnje, skladišta, fakturiranje, uvid u svakom trenu u svaku fazu proizvodnje i planiranja, bilo iz ureda, s vanjskog računala ili mobilnog uređaja. Sustav je izrazito složen, razvijan je punih godinu dana, no omogućio je potpunu kontrolu i pouzdanost.

Dorada
Ove godine u Kerschoffsetu mogu sa zadovoljstvom reći da im je pogon tiska u potpunosti prilagođen proizvodnim potrebama, a njegova je produktivnost u posljednjih godinu dana povećana za predviđenih 40 posto. Kako bi učinkovito pratila povećanje proizvodnih kapaciteta, prošle godine su napravljene brojne izmjene i u doradi. Jedna od većih svakako je uvođenje linije za meki uvez s PUR ljepilom SIGLOCH/KOLBUS sa 16 ulagaćih stanica, s opcijama lijepljenja HOT MELT i PUR ljepilom, čime je u potpunosti eliminirana potreba za šivanjem araka. Radi se o najmodernijoj liniji za uvez, koja svojim mogućnostima lijepljenja PUR ljepilom osigurava konkurentniju poziciju na tržištu. Također, cijeli niz strojeva u doradi zamijenjen je boljima i produktivnijima, poput stroja za sabiranje araka HORIZONT TIPVAC100A, stroja za poluautomatski uvez spiralom te stroja za kaširanje.
Organizacijski sustav posebno je prilagođen potrebama tiskare i u svakom trenu pruža uvid u svakua fazu proizvodnje i planiranja
Uz sva tehnološka ulaganja i proširenje, nikako se ne smije zaboraviti na zaposlenike Kerschoffseta u svim segemetima čiji je broj u posljednjih desetak godina porastao za oko 60 posto, na današnji broj od 150 stalno zaposlenih. Iako se puno ulaže u tehnologiju, potreba za ručnim radom uslijed povećanja broja naloga i dalje raste. Budući da cijela paleta proizvoda zahtjeva ručni rad, poput wobblera, mapa, raznih oblika ambalaže, pakiranja i slaganja proizvoda, i u tom se segmentu pokazala potreba za povećanjem broja zaposlenih.

Planovi za idućih 7-8 godina?

Iako su nedavno napravljena velika ulaganja i uvedene strukturne promjene, i dalje se kontinuirano prati razvoj poslovanja, mikroekonomska i makroekonomska kretanja te svjetski trendovi kako bi se čim učinkovitije planiralo poboljšanje proizvodnje, povećanje konkurentnosti proizvoda na tržištu, povećanje kvalitete i skraćivanje rokova isporuke.
“Sljedećih nekoliko godina očekujemo da će biti jedne od najturbulentnijih ikad u našoj branši. Očekuje se otvaranje granica, ulazak u EU, novo poslovno okruženje koje će uvesti nova pravila I nova će europska imena postati naši konkurenti, ali i partneri. U interesu je svakog od nas, kako u našoj, tako i drugim branšama, spremno dočekati taj trenutak. Naši planovi upravo se kreću u tom smjeru”, zaključio je direktor Danijel Kerš.

Pripremio: Alan Vitas, mag. ing. graph. techn., Kerschoffset Zagreb d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: