« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2011

Prepoznatljiv i prihvatljiv

Foliant Taurus 760 SF je visoko automatizirani, kompaktni stroj za jednostranu lamina­ciju namijenjen srednje velikim tiskarama.
Glavne značajke Foliant Taurusa 760 SF su vakuumska ulagaća glava, pneumatski mehanizam u robusnom čeličnom okviru kojim se postiže visoki laminacijski pritisak, kompaktni separator araka, sofisticirana kontrolna ploča te dobar dizajn i lakoća upravljanja strojem. Uz maksimalnu brzinu laminacije od 30 m/min, na raspolaganju su i dodatne opcije ulaganja s palete i slaganja na paletu, uz tradicionalno niske cijene Foliantovih uređaja. Strojem se upravlja pomoću jedinstvenih ikona na zaslonu osjetljivom na dodir (nije potrebno prilagođavanje softvera pojedinim govornim područjima). Svi su strojevi opremljeni nožem za obrezivanje i perforacijskim kotačićem te imaju prepoznatljiv Foliantov vanjski izgled.

Ulagaći aparat
Najveća prednost stroja Foliant Taurus 760 SF je vakuumska ulagaća glava (koja potječe od strojeva za ofsetni tisak), opremljena pomičnim ulagaćim stolom (podiže se pomoću remena) za visinu kupa otisaka do 45 centimetara i prednjim separatorom araka koji poboljšava performanse stroja i lakoću upravljanja. Sam ulagaći aparat opremljen je kontrolom preklapanja araka, vakuumskom pumpom Becker za razdvajanje araka i kontrolnim IRC senzorom. Preklapanje se kontrolira tijekom rada stroja uz točnost od +/- 1 mm, pri konstantnoj brzini laminacije.

Laminator
Na stroju Foliant Taurus 760 SF mogu se laminirati arci dimenzija od 32 x 25 cm (minimum) do 76 x 110 cm (maksimum). Sam stroj je jednostrani, termalni industrijski laminator s jedinstvenom poprečnom “U” motkom za plošno i zaštitno laminiranje papira gramature od 115 do 500 g/m² i motkom za sprječavanje gužvanja filma, montiranom ispred glavnih laminacijskih valjaka. Rola s filmom montirana je na osovinu za laku izmjenu i kontrolu napetosti s vijkom za precizno pozicioniranje filma (pomaka +/- 10 mm). Kapacitet osovine je do 3000 metara filma debljine od 24 do 31 mikrona. Jedinica za film opremljena je nožem za obrezivanje i perforacijskim kotačićem. Laminacijski se valjak zagrijava infracrvenim spiralnim grijačem, dok se temperatura regulira pomoću kontaktnog senzora.
Laminacijski se proces odvija između dva valjka – uglačanog kromiranog valjka i donjeg gumiranog valjka koji stvara pritisak. Pritisak se regulira pneumatski zasebnim kontrolnim potenciometrom za svaku stranu valjka, kao što se i pritisak vučnih valjaka regulira pomoću pneumatskog kontrolnog potenciometra. Najveća brzina laminacije iznosi 30 m/min.
Stroj je opremljen pro­gra­ma­­bil­nim logičkim kontrolerima (PLC) Omron koji upravljaju svim njegovim funkcijama. Navedeni sustav PLC-a uključuje i brojne automatizacijske funkcije koje olakšavaju rad na stroju i povećavaju pouzdanost rezultata.

Separator araka
Separator araka se sastoji od dva brzo rotirajuća valjka koje kontrolira PLC jedinica. Odvojeni arci se transportnim remenom prenose do izlagaćeg stola, uređaja za izjednačavanje laminiranih araka (opcionalno) ili palete (opcionalno).

Izvor: Alois Carmine KG
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: