« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2010

KBA protiv recesije

Nakon naglog rasta u travnju 2009. GODINe, priljev novih narudžbi za KBA-ove strojeve za tisak na arke zadržao se na relativno zadovoljavajućoj razini tijekom i nakon ljeta, uz napomenu da energično kinesko poslovanje nije bilo jedini čimbenik koji je utjecao na takvo kretanje.
Nakon privremenog perioda neaktivnosti uvjetovanog općom nepovoljnom gospodarskom situacijom, u proteklih je nekoliko mjeseci, na zadovoljstvo KBA, porasla je prodaja i isporuka strojeva srednjeg i širokog formata u Njemačku, Europu i preko oceana. Upravo su ta recentna prodaja i instalacije omogućili KBA-u da obrani svoju vodeću poziciju u tehnologiji tiska ambalaže. Vodeći položaj te tvrtke u tom brzorastućem sektoru jedan je od razloga zašto ih je pad prodaje strojeva na arke u drugom polugodištu manje pogodio nego konkurentne njemačke i japanske proizvođače. Tisak na ambalaži privlači čak i tiskare koji svoje poslovanje obavljaju isključivo putem interneta, a imaju se želju proširiti na tržišta na koja financijski i ekonomski ciklusi imaju manje utjecaja.


Tri stroja s dvije jedinice za lakiranje širokog formata odlaze u Poljsku

Poljski tiskari ambalaže u kratkom su vremenskom razdoblju od KBA naručili strojeve širokog formata Rapida s dvije jedinice za lakiranje. Prvi od njih, šesterobojni Rapida 162a, is poručen je kompaniji Werner Kenkel Spolka u Krzycko Male, južno od Poznana, dok se isporuka gotovo identične linije TFP-u iz Poznana očekuje u ljeto 2010. godine. Otprilike u to vrijeme kompaniji Kartonpak iz Nova Sola bit će isporučen naručeni stroj KBA Rapida 142 sa sličnom konfiguracijom.
Unatoč recesiji, KBA je zaprimio nove narudžbe i instalirao strojeve u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi
Unatoč recesiji, KBA je zaprimio nove narudžbe i instalirao strojeve u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Primjerice, Industria Grafice Vedano iz talijanskog Buraga nedavno je raspakirala novi šesterobojni stroj Rapida 142 s dodatnim mogućnostima sustava za izlaganje i opcijom tiska na karton. Krajem ljeta 2009. američka tiskara W.G. Anderson iz Minnesote pustila je u pogon novi stroj Rapida 142 sa sedam tiskovnih jedinica, jedinicom za lakiranje, automatskim izmjenom ploča te sustavom za neprekidno ulaganje araka. Sličan je stroj, šesterobojna Rapida 142, otputovao i njihovim kanadskom kolegama u tiskari Boehmer Box iz Ontaria, dok je A.V.I.D. Ink iz Los Angelesa pokrenuo peterobojni stroj Rapida 162 s jedinicom za lakiranje čiji su otisci namijenjeni prenošenju na tkaninu.


Nekoliko Rapida za njemačke tiskare ambalaže

Njemački tiskari ambalaže također se suprotstavljaju recesiji nizom ulaganja. Jedan od njih, Thimm Display iz Wörrstadta, je do prije nekoliko godina radio isključivo s radebeuleškim strojevima. Nakon kratkog prekida i prelaska na opremu drugih proizvođača, Thimm se vratio na KBA-ovu opremu kupivši krajem 2009. godine šesterobojni stroj Rapida 142. Slijedeći njihov primjer, još su se dva njemačka tiskara ambalaže odlučila za strojeve za tisak širokog formata Rapida i uskoro očekuju njihovu instalaciju. Bernholz Verpackungen iz Bad Salzuflena je odabrao osmerobojni stroj s dvije jedinice za lakiranje Rapida 106.


Dva tiskara ambalaže iz istočne njemačke, Mugler Werbe-und Verpackungsdruck iz Wüstenbranda i Liebau Display & Verpackung iz Mühlhausena također su se odlučili za KBA-ovu inovativnu tehnologiju Rapida. Mugler je na posebnom postolju instalirao šesterobojni stroj Rapida 106 s jedinicom za lakiranje i sustavom za simultanu izmjenu ploča Drive Tronic SPC, dok je Liebau kupio sedmerobojni stroj s jedinicom za lakiranje Rapida 105.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: