« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2009

Praktični vodič za vrhunsko i ponovljivo lakiranje

Knjiga uzoraka lakiranja iz KBA / KBA Coating Sample Book

Tvrtka KBA predstavila je praktičan vodič kroz proizvodne procese vezane uz ostvarivanje i pouzdanu ponovljivost sofisticiranih efekata lakiranja, namijenjen tiskarima koji se žele dodatno marketinški istaknuti i dodati vrijednost svojim proizvodima.
Vodič nazvan “Knjiga uzoraka lakiranja – tehnologija KBA” sadrži zapanjujući asortiman efekata lakiranja zajedno s detaljnim uputama kako ih postići, kako postaviti tiskarski stroj i koje materijale pritom koristiti. Težeći više od jednog kilograma, vodič predstavlja jedinstvenu i nezamjenjivu pomoć svakom tiskaru. KBA je već dugo vremena inovacijski lider na području razvoja i standardizacije procesa dorade i lakiranja. Eklatantan primjer je hibridna tehnologija koju je KBA predstavio prije kakvih desetak godina, koja je omogućila dotad nezamislive efekte lakiranja jednim prolazom na peterobojnom ili šesterobojnom tiskarskom stroju.
Vodič predstavlja jedinstvenu i nezamjenjivu pomoć svakom tiskaru
Neki od njih su kontrastni mat/sjajni efekt (bez potrebe za skupim fotopolimernim pločama), različite površinske strukture i taktilna svojstva, gradacija sjaja i filigranski efekti – čak i na vrlo tankim slovima ili linijama. Za KBA-ove razvojne inženjere, pružanje opsežnih informacija o brojnim dostupnim mogućnostima lakiranja i, u suradnji s FOGRA-om i ostalim njemačkim predstavnicima tiskarske industrije, definiranje standarda korištenih materijala s ciljem unaprjeđenja pouzdanosti procesa oduvijek su bili na vrhu prioriteta. Između ostalog, to uključuje i certifikaciju sirovina za UV i hibridne procese. Tom su problemu bile posvećene dvije prethodne KBA-ove tehnološke publikacije, Proces broj 3 (poboljšanje kvalitete uvođenjem hibridne proizvodnje) i Proces broj 4 (lakiranje na tiskarskom stroju). Najnovija publikacija, Proces broj 5 (tisak na plastiku i kompozitne podloge) bavi se problemima vezanim uz lakiranje neupojnih podloga.

Širok spektar mogućnosti lakiranja
KBA-ov raskošno opremljen vodič sadrži 29 poglavlja posvećenih postupcima lakiranja i ukupno 40 lakiranih uzoraka. Sama raznolikost postupaka i informacija koje se o njima pružaju po opsegu i detaljnosti nadilaze bilo kakav sličan priručnik dostupan na tržištu. Prva su poglavlja posvećena UV laku visokog sjaja na hibridnim bojama. Nakon njih slijede različiti mat lakovi i lakovi za posebne vizualne efekte te se opisuju hibridne i drip-off tehnike parcijalnog lakiranja kojima se postiže kontrastni mat/sjajni efekt. Također se spominju i lakovi koji daju posebnu strukturu površine i omogućuju baršunast taktilni doživljaj. Ostala su poglavlja posvećena različitim dvojnim efektima lakiranja ostvarivim kombiniranjem različitih materijala.
KBA-ov raskošno opremljen vodič sadrži 29 poglavlja posvećenih postupcima lakiranja i ukupno 40 lakiranih uzoraka
U njima se daju i praktični savjeti za upotrebu mirisnih i blister lakova, lakova koji se prelijevaju u duginim bojama i različitih načina za postizanje metalnih efekata (primjerice s KBA ColdFoilerom). Detaljno se obrađuju i mogućnosti lakiranja naljepnica koje uključuju neprozirnu bijelu UV boju na podlozi presvučenoj aluminijem ili kombinaciju različitih premaza i boja za posebne efekte MetalFX. Testeri za ispitivanje sjajnosti, primjeri doradnih mogućnosti, kao što su štancanje i utiskivanje folije, te mogućnosti kombiniranja više postupaka zaključuju taj izuzetno praktičan priručnik. Ništa manje važni od uzoraka su pripadajući im detaljni opisi postupaka kako su prikazani efekti postignuti. Priručnik s uzorcima pomno objašnjava koja je sve tiskarska oprema potrebna, od petobojnog stroja s jedinicom za lakiranje – što je dovoljno za većinu vrsta lakiranja – do visokospecijaliziranog stroja s dvanaest jedinica od kojih su tri za lakiranje, a četiri za sušenje. Svaki je pojedini proizvodni korak opisan do u tančine te su navedena sva pomoćna sredstva i materijali koji se koriste, zbog čega će profesionalnim tiskarima biti vrlo lako razumljiv. Većina je uzoraka izrađena na Crescendu, Chromoluxu, naljepnicama i ostalim vrstama papira renomiranog proizvođača Schneidersöhnea. Sažetak različitih procesa i korištenih tehnika lakiranja pregledno je prikazan u tablicama i grafovima na kraju priručnika. Uz luksuzno opremljen priručnik s uzorcima lakiranja, KBA je izdao i zasebnu knjižicu s uzorcima i sažetim opisima. Dovoljno malena da lako stane u ručnu prtljagu, ta je publikacija mnogo praktičnija zastupnicima i trgovačkim putnicima da potencijalnim kupcima demonstriraju sve mogućnosti lakiranja na KBA strojevima. Priručnik, koji distribuira KBA-ov odjel prodaje strojeva za tisak na arke, dostupan je isključivo profesionalnim tiskarima. Knjižica s uzorcima dostupna je i općoj javnosti te se može naručiti iz KBA-ovog odjela marketinga.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: