« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2009

MGI Meteor DP60 PRO

Digitalni stroj MGI Meteor DP60 Pro nudi DOPUNU ofsetu i ostalim konvencionalnim tehnologijama za tiskanje.

MGI-Digital Graphic Technology je francuska tvrtka s podružnicama u cijelom svijetu koja se bavi proizvodnjom strojeva za digitalni tisak i  doradu. Ono što je izdvaja od konkurencije je mogućnost digitalnog tiska izvanredne kvalitete na plastične supstrate, a uz stroj za laminiranje i stroj za izrezivanje kartica, digitalni tiskarski strojevi Meteor DP40 Pro i Meteor DP60 Pro postaju linije za proizvodnju identifikacijskih i ostalih kartica nenadmašne brzine i kvalitete s tržišno daleko najisplativijim troškovima proizvodnje.

Karakteristike. Lansiranje digitalnog tiskarskog stroja u boji Meteor DP60 omogućilo je MGI-u da ponudi malim i velikim tiskarama visokovrijednu alternativu ofsetu i ostalim kon­ven­cionalnim tehnologijama za tiskanje niskotiražnih i srednjotiražnih poslova na papiru i plastici. Meteor DP60 Pro ima mogućnost prebacivanja s plastičnih na papirne podloge doslovno u sekundama, te pri 2400 dpi i 200 lpi tiskati promjenjive podatke (VDP), bez naplate “po kliku” i s vrlo agresivno postavljenim izračunom ukupnih troškova proizvodnje. Meteor DP60 Pro tiska slike fotografske kvalitete na velikom izboru papirnatih i plastičnih tiskovnih podloga, idealnih za tiskanje identifikacijskih ili članskih kartica, kartica za kontrolu pristupa, sigurnosnih kartica, kartica vjernosti te prepaid kartica, kao i svih ostalih kartica za najširu primjenu. Isto tako, mogućnost tiska na papiru i plastici do formata 330 x 482 mm otvara vrata mogućnostima isplative proizvodnje kataloga, brošura, letaka, postera, tehničke dokumentacije, restoranskih podložaka i menija, cjenika itd.

MGI Meteor DP60 Pro može pri rezoluciji 2400 dpi /200 lpi tiskati brzinom od 3900 stranica A4 na sat na svim papirnim (70 do 350 gr/m2) i plastičnim (100 do 400 μ) tiskovnim podlogama od formata 100 x 150 mm do 330 x 487 mm (A3+), te uz opcijsku dogradnju čak i do 650 mm duljine. Predviđen je za prosječni mjesečni volumen od  600.000 otisaka. Ulaganje se obavlja iz ofsetnog visokokapacitetnog pneumatskog ulagača kapaciteta do 2 500 araka (vakuumsko ulaganje s termoregulacijskim područjem), kao i iz tri fleksibilne ugrađene ladice, svaka kapaciteta po 500 araka (250 gr/m2). Izlagač je koncipiran kao i na ofsetnim strojevima, tj. conveyer sustavom (automatizirana visokokapacitetna izlagačka jedinica). Stroj posjeduje i detekciju duplih araka, IRLS (infracrveni sustav) – ekskluzivna MGI inovacija koja osigurava predzagrijavanje svih tiskovnih podloga prije ulaganja, VBRS - sustav za redukciju vibracija i bendinga pri tiskanju na teškim tiskovnim podlogama, automatski dupleks (obostrani tisak) do 260 gr/m2, i spektrodenzitometar za kolorimetrijske kalibracije (Eye One).

Operatersko sučelje (RIP) je MGI print station manager (Postscript Adobe level 3/ automatska kalibracija/ FIERY softver ICC uređivanje profila/ direktno tiskanje iz PDF-a/ arhiviranje PDF-ova/ arhiviranje datoteka za kasnije ponovno tiskanje na zahtjev/ spooler datoteka/  matična ploča 800 Mhz/ 520 MB RAM/ 160 GB tvrdi disk).

MGI Meteor DP60 može se naručiti u izvedbi koja omogućuje tiskanje samo na papir, a koja se naknadno može dograditi u Pro izvedbu koja omogućuje i tiskanje na plastiku.

Kao dodatak digitalnom tiskarskom stroju Meteor DP60 Pro, MGI nudi širok raspon opcijske opreme za doradu otisnutih materijala:

Stroj za laminiranje MGI PressCard Pro je industrijska laminirka namijenjena visokokvalitetnom laminiranju PVC-a i plastike. Taj profesionalni uređaj radi u brzim ciklusima (20 do 23 minute) radi maksimalne produktivnosti od 1 400 CR-80 ISO kartica na sat. PressCard je potpuno automatiziran s kontroliranim hidrauličnim pritiskom. Sustavi električnog grijanja i vodenog hlađenja osiguravaju optimalnost i konzistenciju kvalitete finalnog proizvoda. Standardna verzija opremljena je s tri ulagačke ladice, svaka može prihvatiti 10 jezgri “sendviča” (3 x 240 kartica od 750μ). Format PVC arka je 330 x 480 mm.

Preša za izrezivanje kartica MGI PunchCard Hydraulic. To je automatizirana samostojeća jedinica za izrezivanje kartica otisnutih na MGI DP60 Pro i laminiranih na MGI PressCard Pro strojevima. Opremljena je s tri alata za rezanje koji rade simultano, PunchCard će svaki arak izrezati u 21 karticu ISO formata (85,5 x 54 mm), sa zaobljenim rubovima i debljine do 850 mikrona. Preciznost rezanja osigurana je čitanjem reznih linija pomoću integrirane fiber-optike. Izrezane kartice automatizirano se šalju u prihvatne kazete. PunchCard Hydraulic može rezati plastične medije (PVC, poliester, melineks, teslin, papir) ili papirnate medije od 100 do 850 mikrona debljine.

MGI UVarnish To je stroj za mat, sjajno i chromocoat UV lakiranje svih tiskovnih podloga (papir, plastika) od 150 do 500 gr/m2, brzine 2 400 araka formata 360 x 520 mm na sat. Jedna od velikih prednosti tog stroja je kompaktan dizajn i maleni gabariti, što je postignuto zahvaljujući inovativnom rješenju sušenja lakiranog materijala infracrvenim i UV lampama snage 4kW koje ne proizvode ozon, a zauzimaju vrlo malo prostora.

Ulagač je visokog kapaciteta s ultrazvučnim senzorom za sprječevanje dvostrukog ulaganja, a izlaganje je automatsko sa stolom koji se vodoravno pomiče (jogging).

MGI EnvelopExpress. To je ulagač za kuverte koji omogućuje digitalnom tiskarskom stroju MGI Meteor DP 60 Pro brzinu ulaganja i otiskivanja od 2 000 do 2 800 kuverti na sat. Moguće je ulaganje i otiskivanje svih vrsta kuverti (pa i kuverti s najlonskim prozorima) u formatima od 100 x 140 mm do 315 x 360 mm.

Nikola Paulić, Grafik.Net d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: