« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2009

Digitalni tisak je sadašnjost / Digital Press Is Here (A. Petković)

Tvrtka Spinnaker New Technologies, regionalni HP Indigo distributer, osnovana je 2001. GODINE kao članica ComTrade GroUp.

Razgovarali smo s Andrejem Petkovićem, direktorom Sek­to­ra za profesionalna tiskarska rješenja tvrtke Spinnaker New Technologies, regionalnim HP Indigo distributerom, sa sjedištem u Beogradu, koji govori o načinu na koji danas funkcionira pružanje usluga na području novih tiskarskih tehnologija, uvoza, distribucije i servisa opreme.

Tvrtka Spinnaker jedna je od članica ComTrade Group, sastavljene od tvrtki koje djeluju u svim zemljama EU i SAD-u. Predstavite, molimo, strukturu Grupe i njezin razvoj.

ComTrade Group osnovana je 1991. godine i danas predstavlja vodeću kompaniju u radu s novim tehnologijama na tržištu jugoistočne Europe. Bavi se IT i komunikacijskim tehnologijama te razvojem i implementacijom softverskih i hardverskih rješenja za različite industrije. Grupa sa sjedištem u Beogradu i 1600 zaposlenih danas broji više od 20 regionalnih (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevao, Podgorica, Skoplje, Sofija, Tirana) i međunarodnih ureda (Austrija, Njemačka, Francuska, Irska), kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

ComTrade Group pruža sve usluge iz područja novih tehnologija, od uvoza, distribucije i servisa opreme, njezinu proizvodnju, usluge projektiranja i konzaltinga u navedenim područjima razvoja i implementacije rješenja, sistemske integracije te maloprodaju IT i komunikacijske opreme.

Dio ComTrade Group je tvrtka Spinnaker. Kada je osnovana i što nudi tržištu?

Tvrtka Spinnaker je osnovana 2001. kao članica ComTrade Group, a osnovna djelatnost joj je rad sa srednjim i velikim tvrtkama na području savjetovanja, projektiranja, implementacije i servisa kompleksnih rješenja za unaprjeđenje njihova poslovanja u smislu učinkovitosti i profitabilnosti, a na način koji podrazumijeva integraciju dokazanih rješenja velikih svjetskih kompanija (HP, Microsoft, Atlantic Zeiser, IBM, EMC...) s vlastitim razvojnim i drugim resursima. Tvrtka broji 250 zaposlenih i ima godišnji rast od 20%.

Spinnaker u svom sastavu ima sektor Professional Printing Solutions – PPS (Profesionalna tiskarska rješenja), koji klijentima nudi usluge projektiranja, implementacije, servisa i održavanja zaokruženih sustava za tisak – od aplikacija za pripremu tiska, preko tiskarskih strojeva, do strojeva za završnu obradu otisnutog materijala. Spinnaker je distributer HP Indigo strojeva, Atlantic Zeiser rješenja za sigurnosni, varijabilni i transakcijski tisak, SMAG strojeva za tisak, inspekciju i konfekcioniranje etiketa te PrintVis softvera za upravljanje poslovanjem i proizvodnjom tiskara.

Godine 2004. Spinnaker je postao ekskluzivni distributer HP Indigo strojeva. Kojim su industrijama ti strojevi namijenjeni?

Postoje tri kategorije HP Indigo strojeva za tisak:

  • HP Indigo strojevi iz role i arka namijenjeni klasičnom komercijalnom tisku – marketinški materijali, materijali namijenjeni direktnom marketingu, fotoaplikacije, varijabilni tisak, transpromotivni materijali i slično
  • HP Indigo strojevi iz role namijenjeni tisku etiketa, fleksibilne ambalaže i termoskupljajuće folije
  • HP Indigo strojevi iz arka namijenjeni sigurnosnom tisku, izradi kartica, promotivnih materijala od plastike i slično.

Digitalni tisak danas postaje sve zastupljeniji. Koja su vaša predviđanja o budućnosti tiska, hoće li digitalni tisak imati primat nad ofsetnim?

Poslije deset godina rada s digitalnim tiskom, moj bi odgovor bio subjektivan i citirao bih osnivača HP Indiga Bennyja Landu: „Sve što može postati digitalno, postat će digitalno. Ni tisak nije izuzetak“. Kao važnije, iznio bih rezultat američke tvrtke za istraživanje tržišta s kraja 2008. godine, koja je na temelju uzorka od 2500 tiskara širom svijeta zaključila da strojevi za digitalni tisak zauzimaju prvo mjesto u planiranim investicijama u iduće tri godine. Digitalni tisak će u sljedećih 10-15 godina biti dopuna ofsetnom tisku. Činjenica da od Drupe do Drupe brzina digitalnih strojeva raste 100%, te da troškovi tiska padaju za isti postotak, dovode do rezultata od 7 000 araka na sat i konkurentnost u odnosu na ofset na poslovima s više od 1 000 primjeraka. To nadalje govori da će se nastaviti trend od 3% godišnjeg rasta araka koji se otisnu digitalno. Za nas je vrlo dobar pokazatelj i da je posljednje dvije godine naša tvrtka u regiji imala više HP Indigo instalacija nego bilo koji drugi proizvođač grafičkih strojeva. Samo u Hrvatskoj smo prošle godine instalirali tri stroja.

Kod uvođenja strojeva za digitalni tisak važno je da tiskari povećaju profitabilnost tiskanjem kompleksnijih poslova i/ili da rasterete postojeće strojeve onih poslova čiji je tisak na njima neisplativ – male i srednje serije, probni otisci, materijali za test marketing, varijabilni tisak i slično.

Upravo eliminacijom vremena za pripremu stroja, start-up troškova i eliminacijom potrebe za inventarom, digitalni je tisak postao znatno isplativiji u odnosu na ofsetni tisak.

Zaključio bih da će trenutna financijska kriza pokazati snagu digitalnog tiska i tiskara koje su ovladale tom tehnologijom. Klijenti traže manje naklade, mjere povrat svakog eura uloženog u marketing, žele eliminirati sve nepotrebne troškove logistike vezane uz skladištenje, transport, ostatak materijala koji se baca zbog neaktualnosti, a odgovor na te zahtjeve je upravo digitalni tisak.

Koje su komparativne prednosti HP tiskarskih strojeva koje nudite? Za koje su procese najbolji izbor?

Osnovna prednost HP Indigo strojeva leži u vrhunskoj kvaliteti otiska; otisak ima ofsetni izgled i “osjećaj” te u robusnosti strojeva, jer su koncipirani na isti način kao ofsetni strojevi. Imaju stol za ulaganje i izlaganje s vakuumima, formiranje slike na gumi i prijenos na medij pod pritiskom te koriste tekuće boje. Konstrukcijski su riješeni po uzoru na vodeće proizvođače ofsetnih strojeva. Rezolucija tiska je 2,438x2,438 točaka po inču i 230 linija po inču. Sam proces tiska je hladan i baziran na tekućoj boji koja je sastavljena od sitnih čestica pigmentacije veličine jednog mikrona, koje se za medij na kojem se tiska vezuju pritiskom i elektricitetom. Zbog toga Indigo ima mogućnost tiska na najširem spektru materijala – od 12 do 600 mikrona ovisno o modelu stroja – na običnim i reljefnim papirima, preko filmova, folija, plastike, metaliziranih i obojenih medija.

Uz to, HP Indigo strojevi, za razliku od drugih digitalnih tehnologija tiska, jedini mogu tiskati sa sedam boja istovremeno i na njima se može pokriti 97% Pantone skale. To je jako bitno ako tiskate za tvrtke koje imaju svoje korporativne standarde koji zahtijevaju da se njihove korporativne boje vjerno prikažu u tisku. Moguće je tiskati i neke specijalne boje – digitalni parcijalni lak za postizanje dizajnerskih efekata, boje vidljive samo pod UV svjetlom za sigurnosni tisak, bijelu boju kao podlogu za tisak ambalaže na transparenentim medijima i Light Cyan i Light Magenta za tisak u fotokvaliteti.

Tržištu nudite sustave tvrtke Atlantic Zeiser koja je među ostalim orijentirana na tiskarska rješenja za ambalažnu industriju. Koje su značajke i prednosti tih rješenja?

Tvrtka Atlantic Zeiser svjetski je lider u integraciji svojih zaokruženih rješenja kod korisnika koji zahtijevaju varijabilni tisak, tisak kodiranih i personaliziranih podataka i to za širok raspon primjena: od grafičke industrije, proizvodnje plastičnih kartica, telekomunikacije, farmaceutske industrije, bankarstva i financija, ambalažne industrije, etiketa pa do kozmetičke industrije. Atlantic Zeiser je specijaliziran za poslove u kojima se zahtijeva visoka sigurnost, kvaliteta i rezolucija tiska, apsolutna preciznost, sigurnost, tisak na velikom broju različitih medija, uključujući i kompletna, potpuno automatizirana rješenja za sigurnosni tisak. Strojevi ili podsustavi ovog proizvođača kreirani su tako da se mogu integrirati u proizvodni proces i opremu svake tiskare ili industrije, a opet se mogu koristiti za veliki broj proizvoda. Kako je primarna funkcija strojeva Atlantic Zeiser eliminiranje mogućnosti krivotvorenja finalnog proizvoda, osim spomenutih prednosti, rješenja podrazumijevaju i vizualnu kontrolu ispisa kamerama te on line usporedbu očitanih podataka s originalnom datotekom i automatsku klasifikaciju dobrih i loših ispisa.

Vrlo važan segment “zaokružene” usluge je servis. Na koji se način provodi i je li dostupan svima koji se odluče na kupnju Vaših strojeva i opreme, bez obzira na zemlju u kojoj se nalaze?

Treba napomenuti da se HP Indigo strojevi smatraju najproduktivnijim digitalnim sustavima koji se danas nude na tržištu. Omogućavaju nesmetan rad 24 sata, 7 dana u tjednu. Ti su sustavi projektirani tako da se operater na stroju osposobljava za pokrivanje 97%, a HP Indigo serviser 3% servisnih intervencija. Servis se vrši nakon dva milijuna otisaka.

Kao kuća čija je djelatnost razvoj softvera, maksimalno smo iskoristili znanja unutar tvrtke i informacijske tehnologije te smo za potrebe našeg sektora prije dvije godine razvili servisni portal. On predstavlja internetsku aplikaciju namijenjenu svim našim korisnicima koja omogućava prijavu i praćenje svih servisnih intervencija, kao i naručivanje repromaterijala i dijelova preko interneta. U portal su ugrađene brojne funkcije, počevši od prijave kvara, dobivanja automatske potvrde o prijemu zahtjeva, preko procjene razine problema na strojevima do vremenskog praćenja svih koraka vezanih uz intervenciju. Uz podršku on-line servisa proizvođača HP Indigo i Atlantic Zeiser za dijagnostiku i otklanjanje kvarova, danas putem interneta i dijagnostičkih alata rješavamo više od 70% servisnih zahtjeva, bez čekanja dolaska servisera na teren.

Od trenutka prijave kvara, serviser je dužan telefonskim putem odgovoriti u roku od jednog sata. Odziv servisera on-site u roku četiri sata za regiju obavlja se iz servisnih centara u Beogradu i Zagrebu.

Jeste li svojom ponudom u mogućnosti odgovoriti specifičnim zahtjevima klijenata?

Svakom klijentu i prodaji nastojimo pristupiti kao projektu i zajedno s korisnikom na prvom mjestu analiziramo njegove potrebe, potom s njim projektiramo kompletno tehnološki zaokruženo rješenje koje će odgovarati njegovim potrebama. Nakon toga slijede detaljna testiranja i analize isplativosti investicije i ako vidimo da će korisnik moći napraviti dobar posao, pomažemo mu u izradi poslovnog plana i što je najvažnije u današnje vrijeme, u zatvaranju financijske konstrukcije.

Na kojim ste tržištima prisutni?

Prisutni smo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Trenutno imamo više od 25 strojeva instaliranih u regiji.

U Hrvatskoj su protekle godine instalirana tri Vaša stroja. Koje su to tvrtke i o kojim strojevima je riječ?

Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) se odlučila za stroj HP Indigo s2000 namijenjen tisku ID i kreditnih kartica, sitotisku i sigurnosnom tisku. Omogućava tisak na materijalima debljine do 600 mikrona i to na papiru, PVC-u, polikarbonatu, poliesteru, kao i na drugim materijalima za tisak kartica.

Prodigital, kao najveća digitalna tiskara u regiji, svoje je postojeće digitalne strojeve zamijenio HP indigo strojevima – točnije HP Indigo 5500 s Creo serverom za upravljanje bojama i varijabilni tisak. Posljednja instalacija je u tiskari Cerovski Print-Boutique, novoosnovanoj tvrtki od strane poznatih i priznatih grafičkih stručnjaka na tržištu Hrvatske, koja se također opredijelila za HP Indigo 5500 stroj.

Imate li već povratnih informacija o prednostima koje su instalirani strojevi donijeli poslovanju tih tvrtki?

AKD sada može tiskati kartice u probnim i malim serijama i raditi tisak varijabilnih i sigurnosnih podataka.

Prodigital se za HP Indigo tehnologiju odlučio jer su shvatili do su došli do stadija kada im je osim brzine ispisa, presudna i kvaliteta, a naročito pouzdanost tiskarskog uređaja. Za tri mjeseca su otisnuli više od milijun otisaka.

Cerovski Print-Boutique se specijalizirao za tisak materijala u malim nakladama, u vrhunskoj kvaliteti i na specijalnim medijima. Kako surađuju s izuzetno zahtjevnim klijentima koji imaju stroge korporativne standarde, Cerovski je uzeo stroj sa sedam boja i jedini u Hrvatskoj može digitalno tiskati 97% Pantone boja.

Koliko je, po vama, važna komunikacija s klijentima i na koji način vaša tvrtka funkcionira u tom smislu? Kako svoju ponudu formirate od ideje do realizacije?

Ako želite uspjeti u ovom poslu, morate shvatiti da je komunikacija i građenje dobrih i dugoročnih odnosa s klijentima presudno. Jako je bitno da razumijete njihovo poslovanje i potrebe. Kada znate njihove potrebe, onda je na vama da iskoristite svoja iskustva i znanja i nađete pravo rješenje za klijenta.

Koliko je hrvatsko tržište spremno i u mogućnosti prihvatiti najnovija tehnološka dostignuća?

Grafička i ambalažna industrija Hrvatske je vjerojatno najrazvijenija u regiji i ima najveći broj instaliranih suvremenih strojeva, pa je time vjerojatno prezasićena klasičnim strojevima. Također smatram kako je standard kvalitete tiska u regiji na najvećoj razini upravo u Hrvatskoj. S druge strane, konkurencija je velika, rat cijenama je sve veći, pogotovo danas u situaciji krize. Čim imate rat cijenama, granice gotovo da su iščezle, vidite da je došlo vrijeme za digitalni tisak, a kada je standard kvalitete tiska visok, trenutačno se izbor među digitalnim strojevima svodi na našu ponudu.

Vaša poruka čitateljima...

Naša poruka je da pratite promjene na tržištu i njihov utjecaj na vaše poslovanje, a ako vam se učini da je moguće rješenje u digitalnom tisku, mi smo tu da, koristeći stečeno znanje, kao i moderne i sofisticirane alate za analizu povrata investicije u digitalni tisak, pomognemo definirati pravo rješenje za vašu tvrtku.

A. Petković

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: