« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2009

Novost iz Horizona

PUR senzacija BQ - 470

Razlog razvoju BQ – 470 sa sustavom nanosa ljepila dizama bio je to što se PUR dokazao kao najbolji način uveza. Poznato je da je upravo kod sve češće traženih malih naklada tiskanih digitalnim postupkom (npr. personaliziranih proizvoda i proizvoda poput knjiga fotografija), meki uvez naročito kritičan i tu je uvez PUR-om idealno rješenje.
Od 31. prosinca 2010. počinju vrijediti nove EU odredbe vezane uz upotrebu PUR taljivog materijala za lijepljenje. Trend uveza PUR-om sve se više nastavlja, a japanski proizvođač Horizon preporuča svojim klijentima rad s PURmelt mikroemisijom.
S Horizonovom specijalnom ponudom visokoviskoznog materijala za lijepljenje i upravljanje volumenom sustava za nanos ljepila dizama, i prva će naklada biti moguća sa savršenom kvalitetom uveza – od tiska knjiga do papira za fotografije.
Kod mekog uveza malih i srednjih naklada binder s četiri taške preuzima glavnu ulogu, što uključuje i vrijeme potrebno za podešavanje stroja, optimalno vrijeme izvršavanja i štedljivost.
Zahvaljujući Touch&Work tehnologiji osjetljivoj na dodir, strojem se sasvim jednostavno upravlja i nakon dodavanja parametara ponovno se samostalno namješta. Razumljivo je da se kod uvezivanja knjiga pazi na osnovno načelo kod primjerice nanošenja ljepila i da se rukovatelju omogućuje fino podešavanje.
BQ-470 omogućuje ne samo izradu knjižnog bloka opcijski pomoću stanice za gazu, nego također i proizvodnju knjiga s mekim koricama. Optimalno je prikladan za male i srednje naklade te za brzi tisak pojedinačnih komada, racionalan je i odlične kvalitete za uvezivanje.
Potpuno automatiziran, zahvaljujući Touch&Work tehnologiji osjetljivoj na dodir, najkraće vrijeme prilagodbe stroja i visoka učinkovitost čine ga dobitkom za svaku tvrtku.

Zatvoreni sustav s dizama - prednosti za korisnika

Mikroemisija PUR mase za lijepljenje omogućuje pritom, zbog zatvorenog sustava nanošenja ljepila s dizama, da ostaje manje vlage na tim visokoviskoznim materijalima za lijepljenje pa ona unutar takvog sustava traje dvostruko duže nego kod ostalih sustava.
Novi Horizonov sustav s dizama omogućuje precizno nanošenje ljepila, neovisno o viskoznosti (žilavosti). Pritom je kod lijepljenja hrpta, kao i kod bočnog lijepljenja, ali i kod skidanja ljepila, moguće postići preciznu, milimetarsku točnost. To će postati moguće novom vrstom upravljanja pomoću tipkala, odnosno elektronskim upravljanjem. Optimalna i istovremeno štedljiva potrošnja je zajamčena, što dovodi do značajne financijske uštede.
Kroz zatvoreni sustav također nisu problem niti duži prekidi u proizvodnji. Tako svakodnevno mogu biti gotove različite narudžbe sa značajno nižim troškovima. Zahvaljujući skraćenom vremenu pripreme i minimalno potrebnom čišćenju te očekivanim troškovima, moguće je odmah početi raditi na idućoj narudžbi. To znači najveću moguću fleksibilnost u svakodnevnoj brzoj proizvodnji.
Zbog primjene obveznog označavanja PUR mase za lijepljenje od 2010. godine, kao i zbog povlačenja neoznačenih mikroemisija PUR mase za lijepljenje, novi, poboljšani, zatvoreni sustav nanošenja s dizama donosi prilično važne dodatne prednosti: štiti korisnika od para štetnih po zdravlje, naročito kod podešavanja, čišćenja i zamjene spremnika s ljepilom.
BQ-470PUR sa sustavom nanošenja dizama trenutačno je jedinstveni binder za meki uvez za srednje i male naklade pa sve do pojedinačnih primjeraka te može bez problema i u vrhunskoj kvaliteti obraditi mikroemisije PUR mase za lijepljenje koje nemaju obvezu označavanja.
Kod primjene tako visokoviskoznih materijala za lijepljenje prirodno je da neće biti ni makulature. Kvaliteta uveza je jasno vidljiva. Ništa drugo osim toga Horizonovi klijenti ne bi ni prihvatili.

Glavne prednosti

Novi BQ-470PUR spoj je prednosti u pogledu najviše štedljivosti i poboljšane kvalitete proizvodnje. On se brine da rezultat uveza trajno bude stabilan, precizan i čist, također i kod teških materijala. Stoga je Horizonov vlastiti sustav nanošenja ljepila s dizama posebno jednostavan za rukovanje, te one koji njime rukuju bolje štiti od para štetnih za zdravlje, a to znači sigurnu dobit (korist) za svaku tvrtku. Time taj potpuno automatizirani stroj za meki uvez korisniku daje upravo ono što mu je potrebno s obzirom na teška vremena u kojima se branša trenutačno nalazi, a to je neophodna sigurnost, očuvanje položaja na tržištu te uspjeh u budućnosti.
Instalacijom BQ-470 EVA-Hotmelt može se podičiti nekoliko hrvatskih tiskara: Printera, Sveta Nedelja; Stega Tisak, Zagreb; Znanje, Zagreb; Edok, Samobor te Arca, Nova Gradiška.
Prilika da se novi BQ-470PUR doživi uživo bila je u svibnju ove godine u Horizonovu centru u Düsseldorfu, u Njemačkoj, u okviru zajedničkih dana otvorenih vrata Horizona i HP Indiga. Tijekom ta dva dana svim zainteresiranima predstavljen je taj novi stroj, ali i ostali tamo izloženi vrhunski strojevi.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: