« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2009

Linija strojeva za tvrdi uvez

U skladu s poslovnom politikom pružanja cjelovitih grafičkih rješenja svojim partnerima, Grafik.net d.o.o. je od proteklog sajma Grafitalia postao zastupnik talijanske tvrtke Samed Innovazioni Srl., poznate po visokokvalitetnim i cjenovno pristupačnim strojevima za tvrdi uvez, a koji su već postigli zapažen uspjeh na međunarodnom tržištu.
Dio proizvodnog portfelja tvrtke Samed Innovazioni Srl., liniju strojeva za tvrdi uvez Linea Trilogy, naši su grafičari imali prilike vidjeti na proteklom sajmu Intergrafika 2009. na izložbenom prostoru Grafik.neta. Prema očekivanjima, reakcije su bile izuzetno pozitivne, te je proteklih dana u tvrtki Photo Boutique d.o.o. u Zagrebu instalirana prva takva linija u regiji. Već i samo ime tvrtke govori o visokim standardima kvalitete proizvoda koje namjeravaju ponuditi tržištu, pa je njihov izbor strojeva Linea Trilogy bio vrlo logičan s obzirom na kvalitetu finalnog proizvoda koju ta linija može pružiti.
Brza priprema za proizvodnju, kao i konstrukcijska dizajniranost za male i srednje naklade, bile su glavne karakteristike pri Grafik.netovu odabiru dobavljača opreme za doradu, posebno linije za tvrdi uvez. Te je zahtjeve najpotpunije zadovoljila linija Linea Trilogy koja se sastoji od nekoliko komponenti.

Poluautomatski stroj za izradu tvrdih korica Darix

Darix je idealan za tržište digitalnog tiska knjiga i fotoknjiga kreiranjem dekorativnih tvrdih korica, uložnih kutija, kao i registratora. Stroj je zasnovan na isprobanim i testiranim inovacijama koje su upotrebljavane u visokoproduktivnim proizvodnim linijama istog proizvođača od 1994. godine. Učinkovito korištenje prostora, kompaktan dizajn i operaterski jednostavne kontrole omogućuju i neiskusnom operateru postizanje visoke kvalitete i brzine proizvodnje uz kratkotrajnu obuku – jedan operater može proizvesti i do 250 korica na sat, u veličinama od 170 x 105 mm do maksimalno 460 x 700 mm (opcijski do 700 x 1000 mm).
Darix je idealan za tržište digitalnog tiska knjiga i fotoknjiga
Zahvaljujući opremljenosti postolja kvalitetnim kotačićima, Darix je lako pomicati, te je tako postignuta dodatna ušteda u prostoru (nepotrebna servisna zona oko stroja), a operatersko mjesto je izvedeno tako da operater cijeli posao može obavljati u sjedećem položaju, što olakšava rad i povećava produktivnost. Ulagački sustav s kvalitetnom četkom omogućuje prihvat raznovrsnih materijala, a pozicioniranje je vrlo precizno. Stroj koristi hladne PVA opcije ili vruće animalno ljepilo kojim se puni veliki temperaturno kontrolirani tank, a koji osigurava preciznu kontrolu debljine nanosa ljepila i time postiže visoku kvalitetu finalnog proizvoda.
Stroj je opremljen programibilnim kontrolerom, a kontrolni panel je prigodno smješten s desne strane operatera kako bi mu tijekom rada bio na dohvat ruke. Opremljen je i lampicom za pokazivanje koda greške, kao i tajmerom za programiranje vremena uključivanja grijača ljepila koji omogućuje automatsko uključivanje prije dolaska operatera na posao, te time omogućuje rad sa strojem od prve minute radnog vremena.

Kako radi Darix?

Prvo, operater propušta presvlaku kroz jedinicu za nanošenje ljepila s njegove lijeve strane. Brzim prolaskom između valjaka te jedinice, nanosi se precizno regulirani sloj ljepila s unutrašnje strane presvlake, te je izbacuje nazad na radni stol s ljepilom okrenutim gore. Operater pod nogama ima dvije pedale, te pritiskom lijeve izbacuje horizontalni graničnik, dok vertikalno poravnava presvlaku s rubnikom stola. Zatim pritiskom na desnu pedalu aktivira vakuumske rupice na stolu koje presvlaku drže čvrsto priljubljenu uz radnu površinu, i istovremeno spušta na presvlaku referentni uređaj (prethodno podešen na odgovarajuće vrijednosti) za pozicioniranje ljepenke hrpta. Potom na presvlaku polaže ljepenke za korice, uz prethodno precizno podešene pozicije graničnika.
Tako pozicioniranu presvlaku s nalijepljenim ljepenkama hrpta i korica operater jednostavno gurne među valjke ulagačke jedinice, koja se automatski aktivira putem senzora. Pri prvom prolazu kroz gumene valjke četka prevrće gornje rubove presvlake preko ljepenki, te je gumeni valjak čvrsto zalijepi uz ljepenku. Zatim se automatski vraća prema radnoj površini, ponavljajući isti postupak na donjem rubu. Ako naslovna stranica ima prozor, odgovarajući rubovi se lijepe u istom prolazu kroz ulagačku jedinicu.
Operater doradi rubove presvlake provlačenjem kroz kotačiće na prednjoj strani stola, zakreće korice za devedeset stupnjeva i ponovno ih propušta kroz ulagačku jedinicu, te time zalijepi i bočne rubove. Gotove korice se izbacuju prema operateru ili na izlagački stol sa stražnje strane stroja.

Poluautomatski stroj za ulaganje knjižnog bloka Kostanza

Konstanza je stroj koji omogućuje logičan nastavak knjižne produkcije u liniji strojeva Linea Trilogy. Knjižni blok, prethodno formiran bilo kojom vrstom uveza (lijepljenje, šivanje, klamanje itd.), ulaže se u tom stroju u tvrde korice prethodno napravljene na Darixu. Princip rada Konstanze je lijepljenje predlista i zalista knjižnog bloka na točno definiranu poziciju unutarnje strane tvrdih korica, i time omogućavanje čvrste povezanosti knjižnog bloka s koricama. Pored lijepljenja predlista i zalista za korice punom površinom, opcijski je moguća i regulacija duljine nanosa ljepila na površine koje će biti zalijepljene.
Konstanza je stroj koji omogućuje logičan nastavak knjižne produkcije u liniji strojeva Linea Trilogy
Kao i kod Darixa, konstrukcijski dizajn stroja je tako izveden da zauzima vrlo malo prostora i može se micati za potrebe operaterskog ili servisnog održavanja. Rukovanje je vrlo jednostavno tako da operater postiže visoku produktivnost i kvalitetu rada za vrlo kratko vrijeme obuke i uhodavanja u punu produkciju. Minimalne dimenzije knjige koje prihvaća su 80 x 100 mm, maksimalne dimenzije su 480 x 450 mm, uz debljine knjiga od 20 do 100 mm. Produktivnost s jednim operaterom je oko 200 knjiga na sat.

Kako radi Konstanza?

Operater objesi prethodno formirani knjižni blok na horizontalnu šinu te istovremenim pritiskom dva dugmeta spušta knjižni blok među rotirajuće valjke s disperzivnim ljepilom. Kad je knjižni blok postigao točnu poziciju među valjcima, valjci se primiču i stišću ga.
Operater ulaže rubove tvrdih korica na precizno pozicionirani držač te pritiskom dva dugmeta aktivira podizanje knjižnog bloka, dok istovremeno rotirajući valjci nanose sloj disperzivnog ljepila na predlist i zalist. Šina s knjižnim blokom u podizanju ulazi u tvrde korice i povlačeći ih na knjižnom bloku istovremeno lijepi predlist i zalist na točnu poziciju unutar tvrdih korica.
Operater pažljivo skida formiranu knjigu sa šine i ulaže je u poluautomatsku prešu Bordino

Poluautomatska preša Bordino

Kako smo već naveli u prethodnom pasusu, knjižni blok predlistom i zalistom zalijepljen za unutrašnjost tvrdih korica, treba još biti uložen u prešu koja će ih pod pritiskom i temperaturom čvrsto vezati. Tome je namijenjen posljednji stroj linije Linea Trilogy, poluautomatska preša Bordino. Ona prihvaća knjige do dimenzije 480 x 450 mm i do debljine 100 mm, te ih drži unaprijed programiranu količinu vremena pod pritiskom od 4 000 kg, i pod unaprijed programiranom temperaturom, što omogućuje visokokvalitetno povezivanje knjižnog bloka s tvrdim koricama, a time i dugovječnost finalnog proizvoda. Programiranje Bordina obavlja se na operaterskom sučelju na Konstanzi koja je s Bordinom povezana električnim, IT i pneumatskim kabelima.

Priredio: Nikola Paulić, Grafik.net d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: