« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2008

Stvaramo budućnost u tisku / Creating a Future in Print

Drupa 2008 označila je početak novog, uzbudljivog razdoblja u kojem će se Screen potvrditi kao vodeći dobavljač na tržištu digitalnog tiska na zahtjev.

Industrija tiskarstva pod značajnim je pritiskom elektronskih medija da smanji svoj negativan utjecaj na okoliš. Tvrtka Screen odgovara na takve promjene u industriji mijenjajući se i razvijajući proizvode koji će industriji pomoći da raste i napreduje. Tvrtka se u 2008. predstavila s temom “Stvaramo budućnost u tisku” – budućnost ne samo za Screen i njegove kupce, nego i za cijelu industriju. Screen je stoga predan pružanju infrastrukture koja će tiskanim medijima omogućiti da dopune elektronske medije, a istovremeno i pomoći industriji da prihvati “ekološkiji” pristup proizvodnji.

Stvaranje budućnosti u tisku više je od uštede novca ili povećanja produktivnosti – radi se o stvaranju novih prilika i mogućnosti za tiskare: od omota do personaliziranih fotoalbuma koje kupci mogu sami složiti i naručiti putem interneta. To je novi trend za koji se predviđa da će do 2011. vrijediti 90 milijardi dolara samo u SAD-u.

Budućnost tiska je u tisku na zahtjev (POD), a koji stubokom mijenja način na koji se tisak upotrebljava i na koji stvara nove poslovne prilike. Kao proizvođač s dugom povijesti izgradnje inovativnih tehnologija generiranja slike, Screen je prikladno pozicioniran za razvijanje snažnih POD uređaja za znakove i displeje, direktnu poštu i transpromo dokumente, novine, ambalažu te komercijalne i industrijske aplikacije.

S reputacijom izgrađenom na sustavnom i pouzdanom preciznom ­inženjerstvu, Screen primjenjuje svoju stručnost u razvijanju, proizvodnji i pružanju inovativnog niza digitalnih tiskarskih tehnologija. “Jednom kada proizvedete stroj koji nanosi boju, morate upravljati i kontrolirati boju koja nastaje”, kaže Brian Forsdike, predsjednik tvrtke Screen Europe. Što se tiče razumijevanja boje, Screen se uvijek može osloniti na pedesetogodišnje iskustvo u rastriranju, formiranju točkica i upravljanju bojama – vještine koje će biti ključne za odstupanje bilo kojeg Screenovog ink jet stroja od konkurencije. Međutim, samo tehnologije nisu dovoljne – potrebno je imati vještine da se one provedu u praksu, a Screen ima resurse pomoću kojih se može nositi s nevjerojatno visokom razinom preciznosti potrebne za izgradnju takvih strojeva.

“Znanje kako izgraditi čvrste temelje za kvalitetu tiska pokreće Screen”, objašnjava Forsdike. “Ti temelji stavljaju nas u najbolju moguću poziciju da u budućnosti budemo glavni proizvođač digitalnih tiskarskih strojeva”.

Najvažnije na Drupi

Na Drupi 2008 Screen je predstavio brojne novosti.

Digitalni ofsetni tisak: Truepress 344. Screenov prvi korak na digitalno tržište bio je Truepress 344, predstavljen 2004. godine. Taj potpuno automatizirani A3 digitalni ofsetni tiskarski stroj koristi dokazanu tehnologiju – ne radi se o redizajniranom konvencionalnom stroju, nego o stroju koji je izgrađen od početka na temelju Screenova velikog znanja o rastriranju te dugogodišnjem iskustvu u stvaranju inovativnih proizvoda. Uz rezoluciju od 2400 dpi i tisak konvencionalnim ofsetnim procesom standardnim bojama i vodom, Truepress 344 odlikuje se izvanrednom razinom kvalitete tiska i idealan je za tvrtke koje se bave pripremom i tiskom te koje žele napraviti korak naprijed i zakoračiti u visokokvalitetni tisak na zahtjev.

Varijabilni digitalni tisak: Truepress Jet520. Screenov prvi sustav za brzi tisak varijabilnih podataka na zahtjev je Truepress Jet520 s kontinuiranim ulaganjem u jednom prolazu. Stroj se prvi put mogao vidjeti na Ipexu, a sada je već komercijalno dostupan. U njemu se spajaju tehnologije pripreme i upravljanja bojama s najnovijim razvojem u ink jet tisku. Truepress Jet520 je Screenov prvi veliki ink jet sustav i predstavlja ravnotežu izvanrednih rezultata, visoke kvalitete tiska i niskih operativnih troškova. Screenova poznata vještina proizvodnje i inženjeringa u kombinaciji s Epsonovim najnovijim višetonskim Piezo DOD ink jet tiskarskim glavama i bojama na bazi vode rezultira visokom razinom preciznosti, ­kvalitete i pouzdanosti na standardnim i nepremazanim pod­lo­gama.

Truepress Jet520 tiska brzinom do 128 m/min u rezoluciji 700 x 360 dpi na podlogu širine 520 mm, što je jednako 50.400 A4 stranica u boji na sat jednostrano i 100.800 stranica obostrano te 74.400 stranica trostranih letaka na sat. Prvome modelu za jednostrani tisak nedavno je dodan i model za dvostrani tisak, koji korisnicima daje slobodu da ga konfiguriraju za različite aplikacije.

Prvi su se sustavi već počeli instalirati u cijelome svijetu – a prvo mjesto gdje je stroj krenuo s radom je tvrtka GI Solutions iz Ujedinjenog Kraljevstva, specijalizirana za direktnu poštu i transpromo dokumente.

Novinski tisak: Truepress Jet520. Uz tisak direktne pošte i transpromo dokumenata, Truepress Jet520 je idealan za proizvodnju novina, posebno u lokalnoj proizvodnji inozemnih publikacija za poslovnu zajednicu ili tržište turizma. Prethodni pokušaji uspostavljanja načela lokalnog tiska novina bili su kompromitirani brzinom, bojom ili kvalitetom. S Truepress Jet520 tiskari sada imaju kompletni faksimil svojih novina na savršenoj razini boje i kvalitete koja se ne može raspoznati od litografije, uz brzinu od tisuću novina na sat.

Stroj je instaliran na svojoj prvoj lokaciji prije Drupe, a kompletna linija za proizvodnju novina demonstrirana je na samome sajmu.

Digitalni tisak širokog formata: Truepress Jet2500UV. Truepress Jet2500UV doživio je komercijalno predstavljanje na Drupi, nakon što je bio prikazan i na prošlogodišnjoj Fespi. Radi se o sustavu za ink jet tisak širokih formata koji se odlikuje kvalitetnim višetonskim glavama, koje omogućuju tisak i na krute i na fleksibilne podloge, kao i odličnu ravnotežu visoke kvalitete tiska i produktivnosti, što znači da se može koristiti za velik broj različitih aplikacija. Uz fleksibilnost formata (tisak na arke i iz role), odlikuje se i fleksibilnošću rezolucije i brzine. Truepress Jet2500UV može raditi s pet rezolucija: 300, 600, 900, 1200 i 1500 dpi. Pri rezoluciji od 300 dpi radi brzinom od gotovo 80 kvadratnih metara na sat za aplikacije kao što su jumbo plakati i baneri, a pri 1500 dpi tisak se doima poput fotografije, a detalji prolaze inspekciju i iz najveće blizine. Tako kupac može odabrati najbolju rezoluciju ovisno o produktivnosti i kvaliteti koja mu je potrebna.

Truepress Jet2500UV je višestruko upotrebljiv, visokokvalitetan sustav za ink jet tisak velikih formata, dizajniran za tržišta koja zahtijevaju velike formate visoke kvalitete i brzi tisak. Pokriva maksimalnu širinu od 2500 mm i omogućuje tisak na različite medije, uključujući panele i građevinski materijal. Stroj kombinira prednosti tiska na arke na krutim podlogama s fleksibilnošću koja je rezultat tiska izravno na role fleksibilnog materijala (duge i do 50 m). Maksimalna brzina proizvodnje je gotovo 80 kvadratnih metara na sat, a tiska u sedam boja, uključujući funkciju prethodnog nanosa bijele boje. Kao i Truepress Jet520 te Truepress Jet650UV, i Truepress Jet2500UV koristi se višetonskim glavama. Kvaliteta slike koja to omogućava, zajedno sa Screenovim velikim znanjem o upravljanju bojama, omogućuje rješenja za visokokvalitetni tisak, a pomoći će tiskarskom stroju Truepress Jet2500UV da postavi nove standarde u velikim formatima.

Industrijski ink jet tisak: Truepress Jet650UV. Truepress Jet650UV razvijen je za tržište industrijskog tiska, na kojem se dosta pažnje poklanja poslovnom modelu inkorporiranja POD sustava u razne proizvode za vrijeme proizvodnog procesa. Digitalni tisak za instrumentnu ploču za automobile je dobar primjer – Truepress Jet650UV može se pohvaliti vrlo prilagodljivim mogućnostima te preciznim višebojnim tiskom velike rezolucije (2400 dpi) koji odlično odgovara na potrebe velikog broja industrijskih korisnika.

 

Alati radnog tijeka: Trueflownet. Screen je i dalje predan pružanju sveobuhvatnog rješenja za radni tijek, Trueflownet, kojim se pokreću sve vrste usluga tiska na zahtjev za dokumente, grafike za displeje, ambalažu i tisak za industrijske aplikacije, no bez gubitka fokusa na vrlo produktivni CTP output. Posjetitelji Drupe imali su prilike vidjeti alate optimizirane za digitalni output (npr. varijabilni podaci) i još više alata za usmjeravanje automatizacije proizvodnje, praćenje i upravljanje.

Computer to Plate: PlateRite. Screen ima osvjetljivače za sve potrebe, kao i uređaje za komercijalne, novinske i flekso aplikacije. Screenova predanost CTP-u ostaje čvrsta, pouzdana i dugovječna, baš kao i njegovi osvjetljivači. S udjelom na svjetskom tržištu koje je već četiri godine na stabilnoj razini od 30%, i s ugovorima s proizvođačima originalnih dijelova (OEM – Original Equipment Manufacturer), odnosno s vodećim tvrtkama u grafičkoj industriji, Screenova stručnost i superiorna tehnologija osiguravaju mu položaj vodećeg svjetskog dobavljača CTP-a. Tvrtka je 2005. ušla na tržište vrlo velikih formata (VLF), a dosljednost i pouzdanost dovele su do sadašnjeg udjela na tržištu vrlo velikih formata od 25%. Tvrtka predviđa da će ove godine isporučiti više strojeva nego ijedne godine, a uskoro će i prodati 12000. CTP uređaj.

Nastavlja se intenzivno istraživanje i razvoj u CTP-u kako bi se osigurala linija proizvoda koji bi i dalje ispunjavali potrebe klijenata u smislu pouzdanosti i produktivnosti. U posljednjih godinu i pol Screen je lansirao nove osvjetljivače za flekso i novinski tisak, a na Drupi su također prikazani novi modeli: na primjer PlateRite FX1524, novi uređaj za fleksotisak za srednje formate s visokom kvalitetom točkica, a ciljana tržišta su mu tržište sklopivih kartona i tržište fleksibilne ambalaže, u formatu 1067 x 1524 mm. Screen je također predan pružanju CTP rješenja za novu generaciju strojeva za velike formate koji će se uskoro pojaviti na tržištu.

Fokus na okoliš. Pitanja zaštite okoliša Screenu su vrlo važna i tvrtka nastoji značajno smanjiti negativan učinak svoje proizvodnje, kao i svojih proizvoda, na okoliš. Tvrtka već deset godina primjenjuje tzv. okolišno odgovoran pristup izgradnji strojeva, a već 1994. je prihvatila odredbe sporazuma Eco Kyoto 21. Rezultati su bili značajni: emisije ugljičnog dioksida prepolovljene su od 2000., a ciljano smanjenje otpada do 2010. ostvareno je četiri godine ranije (2006.). Jedan od Screenovih ciljeva je da svaki novi stroj ili svaka nova generacija strojeva bude definirana kao certificirani “zeleni” proizvod, a još jedan od ciljeva je i napredak u pet ključnih područja proizvodnje: energetskoj učinkovitosti, učinkovitosti upotrebe resursa, reciklabilnosti, sigurnosti i upravljanju kemikalijama.

Međutim, bez obzira na to koliko je neki stroj ekološki, odnosno “zelen”, tako dugo dok se koristi u generaciji neželjenog tiskanog materijala, propušta se dobra prilika: mora se smisliti bolji način tiska kojim bi se stvaralo manje otpada. A to može značiti samo jedno: budućnost tiskarstva i Screenova budućnost mora biti tisak na zahtjev.

Istraživanje tehnologija budućnosti: White Canvas Rakusai. Neprestani tehnički razvoj od ključne je važnosti za komercijalni razvoj Screena u svim sektorima, ne samo u grafičkoj industriji. Screenova strast za inovacijom uvijek je bila pri vrhu prioriteta, što je dovelo do otvaranja White Canvas Rakusaija, najvećeg akademskog istraživačkog centra grupacije, koji okuplja istraživače iz svih disciplina koji rade na novim idejama i temeljnim tehnologijama. Istraživanja koja se tamo provode nisu vezana ni uz jedan određeni proizvod – kreativno razmišljanje i kasniji razvoj proizvoda nadahnut je okolišem.

Stvaranje budućnosti u tisku. Screen prepoznaje da je ink jet ključan za budući uspjeh te je predan razvijanju ink jet sustava kao najvažnijeg stupa poslovnog rasta u području tehnologija medija unutar Screena.

“Screenova strategija razvoja s ciljem udovoljavanja potrebama industrije u protekle je 54 godine bila razlog jake pozicije koju imamo na tržištu kao dobavljač inovativnih i pouzdanih proizvoda”, kaže Brian Forsdike, predsjednik Screen Europea. “Nastavit ćemo s rastom održavajući dominantnu poziciju u tehnologiji koja sazrijeva – CTP-u – a istovremeno ćemo postati vodeći dobavljač nove generacije opreme za tisak na zahtjev”.

Priredio: Tomaž Košar, MCA d.o.o., Slovenija

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: