« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2008

KBA na Drupi / KBA at Drupa

Kao najstariji proizvođač tiskarskih strojeva na svijetu, KBA ima najveću paletu proizvoda u industriji. Prema riječima Albrechta Bolze-Shünemanna, predsjednika i glavnog izvršnog direktora tvrtke KBA, veći dio svog uspjeha KBA duguje spremnosti na preispitivanje već utvrđenih procesa i struktura, odnosno spremnosti da u lansiranju novih koncepata krene “protiv struje”, a da pritom uvijek ostane vjeran svojem sloganu “Ljudi i tisak – zajedno pokreću napredak”.

Takvi su koncepti kasnije često postali dio srednje struje, a primjeri su nanošenje boje raster (aniloks) valjkom koji su kasnije prihvatili i drugi, fokus na bezvodni ofset koji ne šteti okolišu, a koji zapravo nema konkurencije, automatizacija i standardizacija proizvodnje novina na Cortini, te inteligentne mogućnosti dorade na bazi hibridnih procesa. Bolza-Schünemann ističe: “Iako je KBA vodeći na tržištima srednje struje, svoju predanost koja nalikuje obiteljskom poslovanju donosimo i na specijalizirana tržišta kao što je primjerice sigurnosni tisak, dekoracija metala ili UV tisak na elektroničke medije. I dalje ćemo slijediti tu strategiju, a neprestano tražimo prikladne mogućnosti, jer specijalizirana tržišta znače manje rizika nego sektori s visokom stopom proizvodnje kojima dominiraju proizvođači, te ćemo i dalje pružati dodanu vrijednost u obliku superiornog znanja i iskustva”.

Puno novih karakteristika u umreženom pogonu

Digitalno umreženi tiskarski pogon na KBA-ovom štandu površine 3 400 kvadratnih metara u paviljonu 16 prikazao je impresivnu ponudu: nove ili poboljšane strojeve za ofsetni tisak veličine od B3 do veličine 7 (52 – 154 cm); strojevi za tisak novina kao što su ultrakompaktna Cortina i Commander CT, čije su razine automatizacije i jednostavnost upotrebe bez premca na globalnome tržištu; napredan softver za zatvoreno upravljanje kvalitetom i logistikom kojom se upravlja RFID-om; obostrani četverobojni tisak velikog formata (prvi put na Drupi); bezalkoholni tisak na svim strojevima za mokri ofsetni tisak ili bezvodni tisak; UV i hibridni tisak na ambalaži ili zahtjevne podloge vrhunske kvalitete; ekološki prikladan web-to-print uz Hilex softver i ClimatePartner na stroju za DI ofsetni tisak 74 Karat. Demonstracije JDF-a i MIS-a, koje je priredio KBA Complete, uz Hiflex MIS, Kodakovu pripremu te Perfecta i MBO opremu za doradu, bile su još jedna od velikih atrakcija.

Najbolja vrijednost u klasi: Rapida 75 i Rapida 105. 

Većina KBA-ovih izložaka bila je više ili manje detaljno opisana po uzoru na vrlo uspješan open house u pogonu u Radebeulu, koji je prethodio Drupi. Industriji je bilo drago vidjeti da je KBA uz sofisticirane medije i strojeve velikog formata (Rapida 106, Rapida 130 do 205), predstavio i dva nova modela – Rapidu 75 i Rapidu 105 (nasljednicu Rapide 105 Universal) koji su prikladni za tiskare s manjim budžetom kojima treba fleksibilnost i vrijednost za novac, te adekvatna razina automatizacije. Rapida 75, dimenzija 53 x 75 cm, koju su zajednički razvili KBA Radebeul i KBA-Grafitec, može raditi s dvije ili osam boja, a odlikuje se brojnim karakteristikama preuzetima iz većih verzija Rapide. Uskoro će biti dostupna s automatskim okretnim mehanizmom za obostrani četverobojni tisak. Prikazana kompaktna verzija za peterobojno premazivanje 15.000 araka na sat postoji i u većem formatu od 60,5 x 75 cm.

Pouzdanost i fleksibilnost za tisak reklama, knjiga, naljepnica i kartona brzinom do 15.000 araka na sat (16.500 araka na sat uz paket za veliku brzinu) argumenti su za veliku slavu Rapide 105. Standardna veličina arka je 72 x 105 cm, no stroj za peterobojno premazivanje koji je prikazan na Drupi imao je i opciju za arke veličine 74 x 105 cm i UV premazivanje. Nova Rapida 105 dostupna je kao stroj s maksimalno sedam jedinica, kao i jedinica za premazivanje prema izboru. Kao i kod svih Rapida srednjih i velikih formata, bezosovinski DriveTronic ulagač dio je standardne opreme. Ostale imaju automatsku ili poluautomatsku izmjenu ploča te automatsko pranje. Upravljanje je prebačeno na operativni sustav Windows kako bi se osigurala dostupnost u budućnosti. ACR Control, DensiTronic ili DensiTronic Professional sustavi za denzitometriju i kontrolu te DensiTronic PDF skener jedni su od najboljih među mnogim dodacima.

Ta dva stroja, Rapida 75 i Rapida 105, koji sada imaju i novi dizajn, predvode KBA-ov iskorak na tržišta na kojima su cijene nešto osjetljivije, a na kojima su dobili epitet “najbolja vrijednost u klasi.”

SRA2 za cijenu SRA3: KBA Performa 66.

Još jedan cjenovno prihvatljiv stroj koji ima novi dizajn te unaprijeđenu tehnologiju je Performa 66, za koji KBA-Grafitec tvrdi da pruža izvanrednu vrijednost za novac jednaku onoj SRA2 (66 cm) za cijenu SRA3 (45,7 cm). Stvorena za maksimalni output od 10.000 araka u minuti te s okretnim mehanizmom i inline premazivanjem, Performa 66 može se konfigurirati s opcionalnom ErgoTronic konzolom s CIP4 sučeljem, ErgoTronic InkControlom koji štedi novac i prostor, te zaslonom na dodir za daljinsko upravljanje profilima boja.

Pobjednik u vremenu pripreme: KBA Rapida 106

Sa statusom mjerila prema kojem se definiraju drugi tiskarski strojevi srednjeg formata, KBA Rapida, formata 74x106 cm, radi brzinom od 18.000 araka na sat i ima DriveTronic pogone koji je čine najboljom u klasi što se tiče vremena pripreme. Bezosovinski DriveTronic ulagač karakteriziraju brojne mogućnosti te može raditi i s laganijim kupovima tiskovnog materijala. Ulagač DriveTronic SIS bez bočnih marki, koji je KBA-ova ekskluziva i koji se nalazi na 60% strojeva Rapida, podržava promjene podloge bez intervencije tiskara te poboljšava kretanje arka u usporedbi s mehaničkim ili pneumatskim sustavima. DriveTronic SPC pogoni za pločni cilindar omogućuju istovremenu izmjenu ploča unutar 60 sekundi te pranje i druge procese, čime se značajno smanjuje vrijeme pripreme. Drive Tronic Plate Ident koristi data matrix kod za provjeru pravilnog položaja ploča na cilindru, te osigurava preciznu predregistraciju prije početka tiska. Rapida 106 stroj za osmerobojni obostrani tisak prikazan na Drupi odradio je tri zahtjevna radna naloga od 500 araka u manje od 15 minuta. DriveTronic SPC je instaliran ili naručen za pedesetak Rapida strojeva srednjeg formata u različitim konfiguracijama, čime se ostvaruju značajni benefiti u produktivnosti.

Primjena znanja o sigurnosti na upravljanje kvalitetom.

Na ovogodišnjoj Drupi KBA je također potvrdio svoj vodeću poziciju u tehnologiji tiska, i to inline sustavom za upravljanje tiskom, uvevši tako nenadmašivu stručnost globalnog tržišnog lidera u strojevima za sigurnosni tisak. Fokus proširenog sustava QualiTronic bio je tzv. closed-loop (zatvoren) rad za 100% kontrolu kvalitete pri maksimalnoj brzini proizvodnje (po izboru za obje strane arka). Manjkavi arci u Rapidi 106 i Rapidi 142 bili su označeni ink jetom putem QualitTronic Marka te nakon toga izbačeni putem MBO stroja za savijanje. QualiTronic professional, inline sustav za denzitometriju i kontrolu kvalitete sa 100% kontrolom (po izboru obostrano), još je jedan novi modul koji prilagođava gustoću do specificiranog standarda nakon samo nešto više od 50 araka, bez intervencije strojara. QualiTronic Professional, prikazan na Rapidi 106 i dva stroja velikog formata, značajno smanjuje količinu otpada i vrijeme između radnih naloga, a još jedna nova osobina jedinstvena za KBA u području kontrole i dokumentacije kvalitete je DensiTronic PDF. Skener montiran na robotičku ruku za mjerenje DensiTronic Professional zatvorenog sustava za kontrolu boja na Rapidi 162 uspoređivao je svaki arak s originalnim PDF-om pri nevjerojatnoj rezoluciji od 300 dpi. Čak i najmanja odstupanja otkrivena su nakon samo deset minuta te automatski dokumentirana. Uobičajene, vizualne kontrole traju tri puta duže.

Nove karakteristike od tržišnog lidera u tisku na ambalažu.

KBA je potvrdio svoj položaj na tržištu ofsetnih strojeva za tisak na ambalažu na arke Rapidom 162 – šesterobojnim strojem opremljenim UV-om i cijelim nizom QualiTronic modula. Uz rad bez alkohola, stroj je otisnuo luksuznu brošuru za Harley Davidson, kao i sofisticiranu ambalažu, npr. karton laminiran folijama i Metal FX bojama, čime se dobivaju zapanjujući metalik efekti.

Zajedno s Rapidom 142, Rapida 162 je na kraju demonstracije prikazala golemi potencijal u učinkovitosti – 14.000 araka na sat s PileTronic automatiziranom logistikom kupa tiskovnog materijala zajedno s transponderima za radiofrekvencijsku identifikaciju te kontrolom okretanja kupa. PileTronic Ident moduli ugrađeni u uređaj za okretanje, ulagač i izlagač identificirali su palete i arke na njima putem RFID oznaka. Sustav je također zabilježio lokaciju palete i količinu potrošenog materijala. Za vrijeme svake izmjene kupa PileTronic PDF je na RFID oznaku ispisao broj otisnutih araka. Modul LogoTronic Docu na konzoli Rapide 162 automatski je ispisao oznaku za paletu.

Prvi put na Drupi: obostrani tisak velikog formata

Kao lider na tržištu velikih formata, KBA je pokazao moguće prednosti u produktivnosti uz veće arke demonstriravši rad Rapide 142 – osmerobojnog stroja za obostrani tisak. KBA-ovi strojevi za obostrani tiska već su godinama prisutni na tržištu, a posebno su popularni kod tiskara knjiga. Sada KBA cilja na komercijalne tiskare koji rade na arke, i to u velikim količinama. U tu svrhu ne samo da je popravio preciznost registra, okretnog mehanizma te kretanja araka, nego je razvio i novi komercijalni izlagač te smanjio broj zona bez tiska na maksimalno pet, čime se postiže veliko povećanje produktivnosti u usporedbi sa sektorom komercijalnog tiska iz role posljednjih godina. Maksimalna dužina arka u obostranom tisku na Rapidi 162 povećana je na 1170 mm, tako da je sada moguće obostrano tiskati na arku pune veličine 1200 x 1620 mm.

Inovator u zelenom tisku i aniloks nanošenju boja

 Iako su tehnologiju aniloks nanošenja boja, koju je KBA uveo prije dvadesetak godina, od tada prihvatili i drugi proizvođači tiskarskih strojeva, tvrtka i dalje podiže standard. U svojem tiskarskom centru na Drupi predstavila je tri stroja na arke i jedan stroj za novinski tisak iz role s ekološki prihvatljivim bezvodnim nanošenjem boja koje nema mogućnost podešavanja boja: Genius 52 UV, UV verzija Rapide 74G (Gravuflow), 74 Karat i Cortina. Predstavnici ClimatePartnera i Wessoa davali su informacije o tisku bez negativnog učinka na okoliš i novim bezopasnim, biološki razgradivim aditivima za vlaženje za uobičajene strojeve. Predanost očuvanju, koje uključuje redovite kontrole emisija i akreditaciju nadležnih tijela za sve Rapida tiskarske strojeve počevši od 2000. godine, dokumentirana je na roli papira s ekološkim certifikatom.

Inovativna kompaktna platforma od izumitelja tiskarskog stroja.

Iako KBA, kao i drugi njemački proizvođači tiskarskih strojeva, na Drupi nije prikazala strojeve za tisak iz role, tiskari su imali u čemu uživati. Stroj za bezvodni tisak Cortina 6/2, kao i stroj Commander CT, još su jednom pokazali KBA-ovu inovativnost i spremnost da krene izvan utabanog puta. Do danas je četrnaest novinskih tiskara naručilo Cortina linije za tisak, od kojih se četvero odlučilo za triple-wide version, a američki Daily News nedavno je naručio Commander CT. KBA je predstavio velike prednosti što se tiče upravljanja, održavanja, fleksibilnosti proizvodnje, isplativosti i zaštite okoliša, koji su rezultat visoke razine automatizacije kompaktnih strojeva, s PlateTronic automatskom izmjenom ploča, NipTronic jedinicama za daljinsko podešavanje tlaka, RollerTronic automatskim podešavanjem valjaka, PlateIdent prepoznavanjem ploča te FanoTronic za kontrolu dimenzija podloge.

RollerTronic sada dostupan i za KBA Compactu.

Komercijalni tiskari nesumnjivo su bili sretni kada su čuli da KBA-ovi tiskarski strojevi Compacta sada imaju sve prednosti koje pruža RollerTronic u smislu kvalitete tiska, energetske učinkovitosti i održavanja. Imali su prilike to vidjeti i uživo na liniji Compacta strojeva kod velikog KBA-ova klijenta de Jonga u Nizozemskoj ili putem interneta.

 

Kamo dalje?

Na tiskovnoj konferenciji tvrtke KBA prvoga dana Drupe, predsjednik i glavni izvršni direktor Albrecht Bolza-Schünemann, jasno je i glasno izrekao poruku: “Tehnološki napredak ključan je za preživljavanje industrije tiskanih medija. Moramo povratiti samopouzdanje i redefinirati svoju ulogu, aktivno se baviti pitanjima kao što je ekologija tiska te povećati isplativost zajedno s povećanjem vizualne i taktilne privlačnosti otiska. Svu svoju energiju moramo usmjeriti prema prenošenju jakih strana tiska bez kojih moderno industrijalizirano društvo ne bi moglo preživjeti”.

Priredio: Klaus Schmidt

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: