« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2008

Heidelberg na Drupi / Heidelberg at Drupa

Heidelberg je na Drupi pokazao velik broj rješenja u svim aspektima ofsetnog tiska. Svjetski tržišni lider izlagao je na gotovo osam tisuća metara kvadratnih izložbenog prostora, a prikazao je različite radne naloge u svim relevantnim segmentima.

Od pripreme, preko tiska, do dorade – svaka faza integrirana je modulima Prinect softvera za radni tijek. Tako velik portfelj Heidelbergovima kupcima daje alate koji su im potrebni da se nose s pritiscima cijena. Slogani na ovoj Drupi bili su HEI Performance i HEI Value (HEI kao Heidelberg, i HEI kao ‘high’, odnosno visok, velik, op. prev.).

“Primarni cilj našeg velikog portfelja je osigurati uspjeh našim kupcima – proizvodnja strojeva koji dobro rade nije ni izbliza dovoljna da se udovolji potrebama kupaca u tom sektoru. Ono što je važno je razina integracije, transparentnost, te naravno, produktivnost različitih sustava. Mi smo jedina tvrtka na svijetu koja može sve to ponuditi iz jednog izvora”, rekao je član Upravnog odbora Jürgen Rautert, i dodao: “Mi ne govorimo o integraciji know-howa – mi je omogućujemo kupcima”.

Heidelberg se također fokusira na tisak na ambalažu. Ponuda je proširena strojevima Speedmaster XL 145 i Speedmaster XL 162 za tisak velikih formata. Zahvaljujući specijalnim komponentama radnog tijeka koje su razvijene posebno za ovaj segment i uz prateći niz osvjetljivača, Heidelberg je ponovno jedini dobavljač koji u ponudi ima cijelu liniju proizvodnje.

Na Drupi je Heidelberg inkorporirao zaštitu okoliša u svoju “ekstra veliku tiskaru”, tako da su obje hale imale certifikat Vijeća za nadzor šuma. Heidelberg svoju obvezu zaštite okoliša vrlo ozbiljno shvaća. Zbog toga je na Drupi uveo prvu međunarodnu nagradu za zaštitu okoliša za održivi ofsetni tisak. Nagrada se dodijelila za održivu potrošnju resursa i energije, zaštitu klime i poslovne prakse kojima se ne šteti okolišu.

Nova rješenja iz Heidelberga za tisak velikih formata dobila su nagradu “red dot design”.

Heidelbergovim novim rješenjima tiska velikih formata, odnosno osvjetljivačima Suprasetter 145/162/190 i te tiskarskim strojevima Speedmaster XL 145 i Speedmaster XL 162, dodijeljena je ugledna međunarodna nagrada “red dot design: product design 2008” za izvrsnost u dizajnu proizvoda. Heidelbergovi su proizvodi od 1995. tu prestižnu nagradu dobili u nekoliko kategorija.

Speedmaster XL 105 s okretom brzo i učinkovito udovoljava zahtjevima i najpronicljivijih kupaca.

Heidelberg je na Drupi predstavio Speedmaster XL 105 s okretnim uređajem, koji postavlja nove standarde u produktivnosti i isplativosti u tisku na okret. U usporedbi s drugim strojevima koji su trenutno dostupni na tržištu, taj stroj podiže produktivnost i 40%, a pruža i sve tehničke prednosti jednostrukog tiska te integrira inovativnu tehnologiju okreta u jednom sustavu koji postiže brzine i do 15.000 araka/h.

Vodeći u strojevima za tisak na okret. Speedmaster SM 102 već je dugo jasni tržišni lider u klasi formata 70 x 100 cm. Kako bi se za Drupu ta klasa strojeva proširila, Heidelberg sada nudi idealno rješenje svojim kupcima koji cijene maksimalnu produktivnost i isplativost. Načelo potpuno automatske tehnologije preokreta s tri cilindra, uz varijabilni transferni cilindar, i dalje se poboljšava vrlo preciznim, vrlo stabilnim i glatkim transferom araka. Inovativni varijabilni sustav AirTransfer s promjenjivom geometrijom osigurava transfer araka kroz stroj bez ikakvih oštećenja, a posebne komponente kod izlaganja pružaju pouzdanu kvalitetu pri najvećim brzinama od oko 15.000 araka/h u tiku na okret.

Heidelberg predstavio AutoPlate XL simultanu izmjenu ploča. Ime AutoPlate postalo je sinonim unutar tiskarske industrije za brzu, preciznu i podešenu izmjenu ploča, a na Drupi je predstavio AutoPlate XL – logičan nastavak sustava za XL strojeve. S tim se sustavom proces automatske izmjene ploča događa istovremeno u svim tiskarskim jedinicama, i operater mora samo donijeti nove ploče do njih. Za sve ostalo brine se inovativni sustav Intellistart, integriran u Prinect Press Center upravljačku konzolu. Na Drupi je AutoPlateXL predstavljen na tri različita stroja – u hali 1, u kojoj je prikazan tisak u jednom prolazu, demonstriran je na Speedmasteru XL 105-P te na Speedmasteru XL 75-P deseterobojnim strojevima za tisak na okret i jedinicom za premazivanje, a u hali 2 je Speedmaster XL 162 debitirao uz AutoPlate XL.

Heidelberg i Anicolor tehnologija. S Anicolor tehnologijom nanošenja boja koja uključuje i spot boje, Heidelberg proširuje područje primjene stroja Speedmaster SM 52. To znači da su prednosti Anicolora – brzina, mala količina otpada, velika stabilnost u cijeloj nakladi te izvanredna kvaliteta tiska – sada dostupni i uz spot boje. Heidelberg je podesio svoje Saphira Anicolor spot boje s Anicolor tehnologijom na temelju Pantone PMS-a (sustava za usklađivanje boja). Optimizirane osnovne boje koriste se za miješanje pojedinih tonova, a one su idealan odgovor promjenama temperature na raster valjku. Budući da Anicolor uvijek nanosi istu debljinu boje, ima i tehničke prednosti nad konvencionalnim PMS sustavom.

I dugi strojevi na okret podržavaju spot boje. Heidelberg je Speedmaster SM 52 deseterobojni stroj s preokretnim uređajem te Anicolor bojanikom predstavio na IGAS-u 2007 u Tokiju. Ti strojevi sada podržavaju i Pantone spot boje, a kombiniraju benefite obostranog tiska u jednom prolazu sa svim prednostima Anicolora, uključujući izuzetno brzu pripremu tiskovnih formi za dvostrani tisak te malu makulaturu. U posebnom dijelu hale 1 Heidelberg je predstavio Anicolor tehnologiju za nanošenje boje na strojevima Speedmaster SM 52-4+L i Speedmaster SM 52-10-P. Prikazan je obostrani četverobojni tisak, lakiranje, disperzijsko premazivanje te spot boje.

Heidelberg je predstavio novi Speedmaster SM 52 i Speedmaster SM 74 – s novim dizajnom, poboljšanim performansama i još većom fleksibilnošću.

Serije Speedmaster SM 52 i Speedmaster SM 74 kombiniraju prijašnje serije Printmaster PM 52/Speedmaster SM 52 i Printmaster PM 74/Speedmaster SM 74 te pružaju izvanrednu fleksibilnost, uz široku lepezu konfiguracija s mogućnošću personalizacije. Ti će novi strojevi zamijeniti strojeve Printmaster PM i Speedmaster SM u formatima 35 x 50 cm i 50 x 70 cm. Strojevi iz serije Printmaster GTO 52 i Printmaster QM 46 i dalje su u ponudi nepromijenjeni.

Novi Speedmaster 52 – vodeći u malim formatima. Novi Speedmaster SM 52 dostupan je u brojnim konfiguracijama, pokrivajući sve od jednobojnih do peterobojnih strojeva sa standardnim izlaganjem, pa do četverobojnih do deseterobojnih strojeva s visokim izlaganjem. Stroj proizvodi vrhunsku kvalitetu u jednostranom i tisku na okret te podržava podloge od 0,03 mm do 0,4 mm (mogućnost i 0,6 mm), format arka 360 x 520 mm te maksimalnu brzinu od 15.000 araka/h. Stroj je dostupan s inovativnom tehnologijom Anicolor .

Novi Speedmaster SM 74 – mjerilo komercijalnog tiska poluformata. Uz dvobojne i deseterobojne modele s visokim izlaganjem, nova serija Speedmaster SM 74 sada je povećana dvobojnim i peterobojnim modelima sa standardnim izlaganjem. Strojevi s visokim izlaganjem mogu se opremiti različitim sustavima za premazivanje sa sušarama i produženim izlaganjem. Pogodne podloge su one debljine od 0,3 do 0,6 mm, a format arka je 530 x 740 mm, dok je brzina do 15.000 araka/h u jednostranom i tisku na okret. Strojevi sa standardnim izlaganjem impresivnog su kompaktnog dizajna te su prije svega namijenjeni tiskarama koje se bave malim i srednjim nakladama, a novi peterobojni stroj je posebno pogodan za tiskare koje žele koristiti spot boje i premazivanje u jednom prolazu.

Prinect softver za radni tijek povezan s Internet Storefront Systemom na Drupi. Vodeći se željama kupaca koji koriste visokospecijalizirane sustave za Internet Presence, Heidelberg je, u suradnji s dva isporučitelja vodećih Storefront sustava razvio koncepte za tu vrstu povezivosti. Sustavi print4media i Pageflex uspješno su povezani s Heidelbergovim sustavom Prinect za radni tijek u tiskari, a nude veliku funkcionalnost.

Prinect Inspection Control/PDF. Heidelberg je predstavio i novo rješenje inspekcije araka za Speedmaster XL: Prinect Inspection Control /PDF, kojim se ponuda Prinect proizvoda proširuje na proizvode razvijene posebno za tiskare koje se bave ambalažom i umecima za ambalažu za farmaceutsku industriju. Novi sustav temelji se na dvije kamere velike rezolucije koje omogućuju beskompromisno, stopostotno nadziranje i dokumentiranje materijala u stroju. Proces je automatiziran i objektivan, a koristi se PDF-om za brzu i pouzdanu provjeru prvog otisnutog arka prije odobravanja tiska naklade. Tako se greške na ploči i tisku mogu odmah otkriti i popraviti u ranoj fazi. Print Inspection Control/PDF pruža nadzor svakog pojedinog arka, što je i više od zahtjeva farmaceutske industrije za provjerom kvalitete prvog i posljednjeg arka. Štoviše, kontrola kvalitete neprimjetno se dokumentira i prati, čime se drastično poveća transparentnost proizvodnog procesa, a kako se nadzor provodi inline, postupci kontrole kvalitete se ubrzavaju, a pouzdanost proizvodnje također se povećava.


Heidelbergova nagrada za ekološki tisak

Na Drupi je predstavljena prva svjetska međunarodna nagrada za održivi tisak u sektoru ofsetnog tiska na arke Eco Printing Award. Heidelberg dodjeljuje nagradu od 25.000 eura, u dvije kategorije: “održive tvrtke” i “rješenja za budućnost”, a tvrtke i rješenja koja pobijede trebale bi postaviti mjerilo za cijelu industriju te potaknuti druge da prihvate održive poslovne prakse i rješenja. Neovisni ocjenjivački sud sastavljen je od predstavnika tiskarske industrije, znanstvenika IFEU-a (Institut za energetsko i okolišno istraživanje) te članova udruženja za zaštitu okoliša. Dodjela nagrada za 2008. održat će se u prosincu. Tvrtke koje žele sudjelovati moraju ispuniti formular najkasnije do 31. kolovoza 2008.

Više informacija na www.heidelberg.com/environment

Priredila: Marijana Stjepanić, Heidelberg Hrvatska d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: