« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2007

U modi je jeftin i brz ispis/ Quick and Cheap Printouts are in

Većina najvećih dobavljača rješenja za ispis u posljednje je dvije godine uložila značajna sredstva u razvoj ink jet proizvoda; među njima su tvrtke Agfa, Fujifilm, Dainippon Screen, Kodak i HP.

Ink jet tehnologija već se dulje vrijeme potvrđuje putem značajnih poslovnih benefita u odnosu na konvencionalne načine ispisa. Naime, ink jet donosi manji trošak ispisa po primjerku od klasičnog ofsetnog tiska te istovremeno omogućava visoku razinu automatizacije procesa, što donosi i veću produktivnost. Ipak, ink jet ne može dostići digitalni ispis kada je riječ o mogućnostima personalizacije ispisa.

Prvi komercijalni uspjeh tehnologije ink jeta u boji postiglo je rješenje transakcijske pošte (transactional mail), čiji je razvoj predvodila tvrtka Kodak Versamark. To rješenje koristi brzu continuos-drop tehnologiju za ispis izvoda računa i sličnih personaliziranih dokumenata, pomoću tinte na bazi vode te glavama širine 22,8 centimetara. Korisnici Versamarka, primjerice tvrtke DSTi i Astron, ispisuju 16 milijuna stranica u boji po jednom stroju, brzinom od tisuću stranica u minuti.

Jedan od najznačajnijih trendova na današnjem tržištu jest transpromo, sektor koji ujedinjuje transakcijske i promotivne funkcije. Kvaliteta ispisa u boji ovdje je ograničena zbog velikih brzina, no taj ispis ionako nije namijenjen za “šminkanje”, nego za hvatanje pozornosti pomoću atraktivnih boja.

Kada je riječ o fast colour-ink jet sektoru, valja istaknuti suradnju tvrtki Kodak i Dainippon Screen iz koje je proizašao uređaj Truepress Jet520 s piezo drop-on-demand glavama koje je proizvela tvrtka Seiko-Epson. Uređaj može ispisati 46 metra papira u minuti odnosno 210 A4 listova u minuti uz korištenje tinti na bazi vode. Prvi primjerci koji su izašli iz tog stroja izgledaju bolje nego oni iz Versamarka, iako su nabavna cijena te ukupna cijena posjedovanja sasvim usporedive.


Alternativne tehnologije
 Osim ink jet tehnologije, za nadmoć nad ofsetom se nadmeću i digitalna rješenja:
• tvrtka Xerox je predstavila Phaser sustav koji na papir nanosi slojeve voska
• Ricoh je razvio poseban gel načinjen od vodootporne brzosušeće viskozne tinte koji se ne razmazuje, ne zamućuje i ne razlijeva, no to je rješenje zasad usmjereno ka uredskim korisnicima
• u određenim segmentima sve su popularniji hibridni sustavi koji spajaju ink jet s konvencionalnim tehnologijama ispisa. Zahvaljujući mogućnosti izravnog ispisa na grubim podlogama, ink jet ima očitu prednost u sustavima pakiranja.

Priredio: Robert Gelo

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: