« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Optimalan odabir strojeva opravdava ulaganja / Optimum Machine Selection Justifies Investment

Samo dobro odabran stroj u optimalnom, dobro organiziranom radnom okruženju može pružiti maksimum i opravdati investiciju. Nije dovoljno samo ulagati u novu tehnologiju, već je izuzetno bitno optimalno odabrati kako bi se u konačnici opravdavala ulaganja i kako bi se što više približili cilju koji se može iskazati riječima “biti konkurentan”.

Tvrtka MAN Roland Hrvatska već dugi niz godina zastupa proizvođača tiskarske opreme RYOBI te bilježi niz uspješnih instalacija na ovim prostorima, uz zapažen tržišni udio u malom formatu.

Nakon više od 10 000 prodanih tiskovnih jedinica širom svijeta, tvrtka Ryobi, stvorivši solidnu reputaciju u svjetskim razmjerima, uložila je znatna sredstva u izgradnju dvije potpuno nove tvornice, proširujući svoju gamu proizvoda na više formata tiskarskih strojeva (Ryobi serija 780 i 920), uz već postojeće redizajnirane serije od kojih su najpoznatije 750, 680, 520GX i HE, i 3304DI, gdje će se ukupna proizvodnja opreme za tisak odvijati na 9.200 m² pod sloganom “rastemo zajedno sa svojim kupcima“.
Modeli RYOBI serije 520 poznati su po svojim konstantnim, kvalitetnim otiscima različitih tipova naloga, odlikujući se i ekonomičnošću, pouzdanošću i jednostavnošću upravljanja, na temelju dokazanih kvaliteta serije 520.
Ryobi serija 524 HE je prije svega namijenjena jednostranom tisku te u bogatoj serijskoj opremi, između ostalog, uključuje poluautomatsku izmjenu ploča, transportni stol s usisnim trakama, elektronički i mehanički detektor dvostrukog arka, Ryobi program inking, pult za upravljanje strojem PCS-J, centralno podmazivanje te uređaje za ručno podešavanje registra, što je na razini znatno skupljih strojeva, čineći ga konkurentnim u klasi.

Stroj je također serijski opremljen Ryobi-matic uređajem za vlaženje, čime je zajamčeno jednako vlaženje ploče od početka do kraja tiska te kvalitetan prijenos slike, dobri rezultati i znatno smanjenje makulatura. Pomoću jednostavnog upravljanja sklopkom može se bez problema vršiti promjena iz integriranog u pojedinačni rad i obratno, već prema zahtjevima tiskarske forme.
Svaki bojanik ukupno ima 16 valjaka, od čega su četiri za nanos boje različitih promjera. Optimalno izračunat raspored valjaka jamči pokrivanje površine i ravnomjeran nanos boje. Izvrsni otisci postižu se odličnim raspoređivanjem boje, i kod maksimalne brzine tiska koja kod tog modela iznosi 11.000 araka na sat.
Osim kvalitenog uređaja za obojenje i vlaženje, stroj je opremljen i Ryobi program inking uređajem za automatsko dodavanje boje na čiste valjke koje je računalno regulirano prema pokrivenosti tiskovne forme, šaljući u bojanik optimalan volumen boje. Rezultat je smanjenje makulature i vrlo brza priprema za novi radni nalog.
Upravljački pult RYOBI PCS-J ima osnovnu funkciju daljinskog upravljanja zonskim vijcima bojanika, očitavanja podataka s diskete te određivanja krivulja za preračunavanje pokrivenosti površine tiskovne forme. Uređaj ima 5,7-inčni touch-screen LC ekran preko kojega operater može jednostavno upravljati programima stroja.
Podešavanje aksijalnog i radijalnog registra za svaku tiskovnu jedinicu obavlja se ručno. Fina korektura registra vrši se u koracima od po ± 1,0 mm, a gruba korektura u koracima od po ± 20 mm. Podešavanje po opsegu je do +/- 1 mm, bočno podešavanje je moguće do +/- 2,0 mm, a dijagonalno podešavanje +/- 0,15 mm.
Poluautomatskim sustavom za izmjenu ploča izmjena je brža i jednostavnija, a ploče se automatski napinju. Kraj ploče se ne mora savijati, te se mogu jednostavno čuvati za ponovljene naklade. Mogu se izmjenjivati aluminijske i poliesterske ploče.
Pouzdani stepenasti ulagač brine za besprijekoran transport araka bez trenja, kod debljina papira od 0.04 do 0.4 mm (opcija 0.5 mm), dok je brza promjena na drugi format ili debljinu papira moguća bez problema.
Vakumska usisna traka pojednostavljuje podešavanje ulaganja te skraćuje vrijeme potrebno za izmjenu formata i vrste materijala na kojima se tiska. Usisni remen održava papir sigurnim i glatko ga stavlja na čeonu marku te preko, s donje strane položenog, njišućeg hvatača i ulagaćeg bubnja ulaže arak u stroj. Brzo i jednostavno podešavaju se vodilice papira prema različitim formatima. Čak i podešavanje na format dopisnica nije kompliciran.

Uza sve navedeno, potrebno je naglasiti da je za instalaciju stroja Ryobi 524 HE potrebno samo 20-ak m² prostora te da je njegova potrošnja el. energije otprilike 15% manja od ostalih proizvođača u klasi, što ga svrstava, između ostalog,  u stroj najboljeg omjera kvalitete i cijene. Instalacija stroja traje samo dva radna dana jer se isporučuje gotovo potpuno sastavljen.

Stroj dodatno može biti opremljen uređajima za automatsko pranje guma i valjaka, jedinicom za numeraciju i perforaciju (NP 52), skenirajućim denzitometrom PDS-E, unaprijeđenim pultom za upravljanje PCS-H te dodatnim softverom za predpodešavanje zona bojanika koristeći datoteke iz digitalne pripreme (Ink Volume Setter), ovisno od potreba korisnika (može očitavati podatke iz PDF-a ili iz CIP 3/4).

 

Tehnički podaci
Max. format papira       520 x 375 mm
Min. format papira        100 x 105 mm
Max. površina tiska      505 x 350 mm
Max. brzina tiska          11.000 araka/h
Kod tiska dopisnica max. brzina            8.000 araka/h
Debljina tiskovnog materijala     0.04 – 0.4(0,5) mm
Format ploče    510 x 400 mm
Format gume    541 x 437 x 1.95 (ušinjene)
Visina kupa na ulagaču  600 mm
Visina kupa na izlagaču 400 mm
Početak tiska od ruba papira    9±1 mm
Podešavanje registra-vertikalno ± 1,0 mm
Vertikalna kor. zamicanjem cilindra       ± 20 mm
Podešavanje registra,lateralno   ± 2,0 mm
Podešavanje registra, dijagonalno          ± 0,15 mm (kod max. širine otiska)
Priključena snaga          13,5 Kw, 47 A
Dimenzije         4.096x 1.955 x 1.588 mm
Težina  6.830 kg

Perfomanse u tisku ovise o kvaliteti i vrsti upotrebljenih materijala za tisak

Partnerstvo proizvođača tiskarske opreme i tiskara

Najsvježiji primjer suradnje je tvrtka ALFA 2 iz Dubrovnika koja je počela poslovati ne tako davne 1994. godine te je do danas izrasla u jednu od najvećih tiskara s juga Hrvatske zapošljavajući 27 djelatnika. Specijalizirali su se za izradu visokokvalitetnih tiskovina za potrebe turizma i za proizvodnju širokog asortimana proizvoda za cijelu regiju.
Nabavkom novog 4-bojnog tiskarskog stroja Ryobi 524 HE ALFA 2 je zaokružila proces nabavke tiskarske opreme te osuvremenjivanja tehnološkog procesa proizvodnje nadogradnjom već postojeće opreme, pri tom pomno analizirajući kakve beneficije ustvari donosi investicija u određeni novi stroj. “Dojam koji je nakon početne produkcije i odlične suradnje ostavio ovaj model ugodno nas je iznenadio i vrlo je izgledno da ćemo do početka iduće godine među prvima u Europi imati stroj iz Ryobi serije 920”, istaknuli su u tiskari.
Zajednički nazivnik kretanja u tom segmentu tiskarske industrije današnjice je optimizacija proizvodnih procesa diktirana zahtjevima tržišta za obradom sve brojnijih, kvalitetnijih, ali i manjih radnih naloga.
U svim tim nastojanjima pokazala se vrlo značajna suradnja između proizvođača tiskarske opreme i strojeva te tiskara. Došlo se do zaključka da proizvođač opreme i tiskara trebaju djelovati i surađivati u određenoj “simbiozi”.
Nametnuo se imperativ da svaki proizvođač bilo kojeg segmenta tiskarske opreme, kao i proizvođači i distributeri repromaterijala, trebaju podijeliti taj teret s tiskarama, ući s njima u partnerske odnose te sudjelovati u njihovu razvoju. Jer, problem optimizacije proizvodnog procesa je vrlo slojevit, od pomnog odabira opreme, instalacije, kvalitetne obuke kadrova, pa do stvaranja optimalnog radnog okruženja, tehničke potpore te održavanja funkcionalnosti na što višoj razini tijekom proizvodnje. Pri tome čak i najmanji detalji igraju veliku, katkad i presudnu, ulogu. 

Mario Pećarina, MAN Roland Hrvatska d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: