« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Alternativni materijali u ofsetnom tisku iz arka / Alternative Substrates in Offset Printing

Kroz povijest se, a i danas, ofsetni tisak povezuje s papirom i kartonom, bez obzira radi li se o nepremazanim, jednostrano ili obostrano premazanim papirima i kartonima.

Glavni razlog odabira podloge za tisak najčešće se vezao uz izgled i upojnost papira, pa su grafičari nerijetko znali negodovati čak i ako se u njihovoj tiskari pojavio papir koji ima malo manju upojnost od upojnosti papira na koji su navikli.

Sintetski materijali za ofsetni tisak. Tržište diktira tempo kojem se jednostavno treba prilagoditi ili se utrka gubi. Novi (neupojni) materijali koji su se isprva pojavili bili su razni metalizirani papiri i kartoni, paus papiri i sl., ali se posljednjih nekoliko godina marketinški i dizajnerski trendovi vežu uz pojavu sintetskih materijala. Sintetski materijali posljednjih nekoliko godina sve češće nalaze svoj put u reklamiranju proizvoda, bez obzira radi li se o marketinškom materijalu (katalog, privjesnica, prospekt...) ili o neposrednom identitetu proizvoda kroz njegovu ambalažu (kutija, etiketa...). Naravno, svatko će reći da je to već odavno poznata stvar i da se u sitotisku na PVC-u tiskalo davno prije. A što učiniti kada naklade i zahtjevi za obradom tog materijala jednostavno prerastu sitotiskarske mogućnosti (brze isporuke velikih naklada, miris boje...)?

Ovaj se tekst upravo iz prethodno spomenutih razloga bavi problematikom i vrstama sintetskih materijala za ofsetni tisak, a to su materijali poput:

-  samoljepive PE folije (bijele i transparentne)
-  sintetskog papira
-  PP ili PE ploča (raznih debljina, transparentne ili obojene…)

Osim brzine izrade u procesu tiska, kod nekih je sintetskih materijala (prije svega kod sintetskog papira) značajna i činjenica da se u doradnom procesu ponaša kao i ‘’pravi’’ papir na koji smo svi navikli. Dakle, sintetski je papir moguće savijati, bigati, šivati, štancati, lakirati, moguć je folio i slijepi tisak, a uz sve kvalitete koje se podudaraju s već od prije poznatim materijalima, većina je sintetskih materijala otporna na vodu, ulja i masti i praktički su neuništivi, jer im je otpornost na mehanička oštećenja vrlo velika. Upravo su iz navedenih razloga ti materijali primjereni za promociju novih proizvoda.

Zakonitosti tiska. Iako nije sve idealno kada je riječ o sintetskim materijalima, rad s takvim materijalima nije bauk. Svi su sintetski materijali neupojni i važno je obratiti pozornost na neke zakonitosti kod tiska na takve materijale. To se uglavnom odnosi na strožu kontrolu uvjeta u sustavu za vlaženje, korištenje posebnih (folien) boja koje su prilagođene za tisak na neupojnim podlogama... Uz dodatak adekvatne količine pravog sušila u boju postići će se još bolji rezultati te brzina i kvaliteta tiska istovjetna onoj kod konvencionalnog ofsetnog tiska papira ili kartona iz arka. Naravno, ukoliko se dodatno želi zaštititi otisak, uvijek je moguće otisak lakirati vododisperzivnim lakovima koji će olakšati daljnju obradu materijala (doradu).

Ukoliko postoji sumnja da otisak otisnut na uobičajen način neće zadovoljiti tiskara zbog sporijeg sušenja, taj se problem najbolje može riješiti korištenjem UV tehnologije, bez obzira radi li se o UV bojama ili se otisak samo lakira UV lakom. Tim se procesom osigurava trenutno sušenje otiska i izuzetno brza daljnja obrada, bez razlaganja otisnutog materijala po pogonu i čekanja da se otisak osuši. Kada, uz navedene činjenice, uzmemo u obzir da je brzina isporuke, uz kvalitetu, u današnje vrijeme nerijetko odlučujući faktor za ugovaranje poslova, alternativne metode obrade sintetskih materijala dobivaju na važnosti.

“Bez obzira što će papir i u budućnosti zadržati primat u izradi tiskovnih medija, prisiljeni smo u ovoj eri jeftinih proizvoda pružiti tržištu nešto novo, nešto što će krajnji korisnici prepoznati kao nešto što stvara razliku između njihova proizvoda i proizvoda konkurencije”, istaknuli su u Radinu. Rješenje za to je u plasmanu novih vrsta tiskovnih materijala na tržište, a to su definitivno sintetski materijali i papiri, uz korištenje već postojećih tehnologija u ofsetnom tisku.

Radin Grafika d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: