« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Agfa predstavila besprocesnu violet ploču / Agfa Presented Processless Violet Plate

Godina 2007. je godina proboja tehnologija besprocesnih violet ploča. Pitanje koje se nameće jest koliko će razvoj takvih tehnologija imati utjecaja na novinsku industriju. Što će ponuditi i koje će koristi tiskarska industrija imati od tih novosti?

S obzirom da je tehnologija besprocesnih termalnih ploča nešto s čim već svi veći dobavljači raspolažu, nameće se pitanje zašto ta tehnologija u novinskoj industriji nije popularna kao tehnologija violet ploča? Zašto su potrebne besprocesne violet ploče?

Odgovor je postojeća tehnologija osvjetljivača ploča čija je proizvodnja u punom cvatu kod većine novinskih lokacija koje koriste CtP. Otprilike dvije trećine CtP instalacija u novinskoj industriji imaju violet osvjetljivače ploča, a glavni razlog tomu su koristi koje to donosi – nenadmašna brzina obrade, pouzdanost lasera s niskim troškovima održavanja, izvanredna kvaliteta tiskovne površine itd. Novinska industrija će upravo iz tih razloga i nastaviti koristiti violet CtP, a iz istih razloga termalna CtP obrada nema popularnost violet obrade.

Kontinuirano napredovanje violet tehnologije u novinskoj industriji. Pouzdanost violet dioda, odnosno vijek trajanja (koji je u ovom slučaju neograničen) je znatno veći od onog termalnih dioda, što je i razlog zašto neki dobavljači jamče da će violet laseri trajati dulje od osvjetljivača ploča. Za novinsku industriju, jamstvo pouzdanosti je najvažniji uvjet jer sve ovisi o mogućnosti brze proizvodnje ploča u kratkom roku prije početka tiskanja. Iako termalna CtP obrada ima svojih prednosti, u novinskoj industriji joj vrijednost nije velika. Tri ključne prednosti violet obrade su:

  • violet diode su pouzdanije od termalnih
  • violet ploče su osjetljivije od termalnih, a violet osvjetljivači ploča su još uvijek prvi izbor u brzoj izradi ploča
  • violet tehnologija sa sobom nosi i niske troškove rada cijelog sustava; u to je uključena dnevna proizvodnja, održavanje i pouzdanost.

Koje će koristi besprocesne ploče donijeti novinskoj industriji? Besprocesne ploče su u velikoj mjeri prihvaćene kao jedna od najvažnijih inovacija u pojednostavljivanju izrade tiskarskih ploča u tiskarama. Eliminacija razvijača zapravo znači i nestanak jedne od glavnih varijabli koja utječe na postojanost tiskovne površine. Više nije potrebno čistiti procesor i uklanjati potrošeni razvijač niti je potrebno imati skup procesor ploče. Sve su to koristi važne tiskarima novina koji žele ujednačiti, pojednostaviti i smanjiti svoje troškove. U isto vrijeme, upotrebom besprocesnih ploča umanjuje se i efekt zagađenja okoliša.

Koje će novine prve osjetiti prednosti besprocesnih violet ploča? Novinske kuće s manjom nakladom i manje zahtjevnom učinkovitošću ploča će najvjerojatnije među prvima usvojiti novi način rada. Vrijeme će pokazati imaju li besprocesne violet ploče npr. ograničenja u nakladi, što bi moglo ograničiti i primjenu. Kvaliteta tiskovne površine će svejedno biti ista kao i kod postojećih CtP ploča. Pod pretpostavkom da se zadovolje uvjeti naklade, učinkovitosti te svi ostali elementi izvedbe, ne bi trebalo biti ograničenja u upotrebi besprocesnih violet ploča.

Na koji način besprocesne violet ploče rade? Ploče su izložene CtP uređaju s violet laserom. U Agfinu slučaju, postojeći violet laseri su između 30 do 60 mW, što je dostatna snaga za izlaganje ploče, a ujedno ne zahtijeva dodatno ulaganje u hardver. Nakon što je slika “upisana” na ploču, potrebno je ukloniti slobodne površine. To se postiže upotrebom jedinica za gumiranje kojima se gumira ploča i uklanjaju slobodne površine.

Prednosti tog pristupa su:

  • strojar prima ploču koja izgleda i “ponaša” se normalno
  • pogreške se otkrivaju brzim pregledom s obzirom da ploča ima jaki kontrast, tamna tiskana površina na standardnoj aluminijskoj podlozi
  • uobičajeni denzitometri ploča mogu se koristiti bez poteškoća.

Jedinice gumiranja možda u početku neće biti brze poput standardnih brzih CtP procesora, što također može ograničiti početnu primjenu besprocesnih ploča na manje regionalne novinske kuće, ali samo na početku njihove uporabe.

Načini rada tehnologije besprocesnih violet ploča. Besprocesne violet ploče premazane su visokokvalitetnim graniranim i anodiziranim aluminijem. Osjetljivost premaza je određena na violet svjetlost od 405nm. Tijekom izlaganja (ekspozicije) tiskovna površina otvrdne primjenom violet diode. Slobodne površine nisu izložene. Izložene ploče gumiraju se standardnim industrijskim gumiranim pločama. Završena ploča izgleda i ispisuje poput uobičajene ploče. Ploča nije osjetljiva na svjetlost i, ukoliko je potrebno, prije tiskanja se može pohraniti.

Što se može zaključiti o besprocesnom violet CtP-u?

  • Violet je budućnost besprocesne upotrebe u novinskoj industriji. Takvo stajalište podržavaju mnogi proizvođači. Pojava tehnologije besprocesnih violet ploča samo povećava koristi za tiskaru.
  • Koristi. Jednostavnije, čišće i ekološki svjesnije – štedi vrijeme i novac. Za besprocesne ploče od velikih dobavljača upotrijebit će se standardni (i najbolji) granirani i anodizirani aluminij kako bi se osigurala najviša razina tiskane kvalitete.
  • Kompatibilnost s već postojećim violet osvjetljivačem ploča. Treba paziti da dobavljač besprocesne violet ploče ne isporuči ploču kojoj trebaju nove 200mW violet diode. Takve ploče neće biti kompatibilne s postojećim osvjetljivačima ploča i zapravo bi značile korak unatrag i zahtijevale bi investiciju u nove osvjetljivače ploča.
  • Izvedba. Besprocesne violet ploče omogućit će dobru izvedbu sličnu onoj postojećih fotopolimernih violet ploča. Više detalja dobavljači će imati kad steknu iskustvo u novoj ponudi besprocesnih violet ploča, međutim, dobavljači će htjeti odgovoriti toj ponudi i možda je čak premašiti.

U konačnici, tehnologija besprocesnih ploča će vjerojatno imati značajni učinak na novinski CtP, kao što je imala i na ostalu upotrebu CtP-a. Godine 2007. i 2008. bit će važne za upotrebu tehnologije besprocesnih violet ploča u novinskoj industriji. Besprocesne ploče ne moraju odgovarati svim novinama, ali će biti značajan pomak za mnoge te će postati gotovo jednako važne kao što je bila CtP tehnologija u devedesetima.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: